meldinger om hardt prispress:

– Lar heller fartøyer ligge til kai enn å ta kontrakter for Equinor

Ap hevder partiet har hørt en rekke bekymringsmeldinger fra bransjen. Nå vil de ha en evaluering av Equinors markedsmakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange leverandørbedrifter mener at oljegiganten presser dem for hardt på pris. Nå vil Arbeiderpartiet ha en evaluering av Equinors dominerende stilling.

– Vi hører en rekke bekymringsmeldinger fra bransjen, sier Hege Haukeland Liadal (Ap), medlem i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

– Det er for eksempel offshorerederier som heller lar fartøyer ligge til kai enn å ta kontrakter for Equinor. Ratene oljeselskapet tilbyr er for lave, og det er ikke til å leve med, forteller Liadal.

Hun mener nå at regjeringen må innhente en uavhengig evaluering av konkurransesituasjonen på norsk sokkel, med et særlig blikk på Equinors dominerende stilling.

Statoil+Hydro

– Både i oljebransjen og her på Stortinget var det bekymring da Statoil og Hydros oljedivisjon ble slått sammen i 2007. Konkurransen mellom disse to selskapene falt bort, og det betyr at Equinor nå har et ekstra ansvar for verdikjeden i bransjen. Når vi nå får mange meldinger om stort prispress på underleverandørene, må vi se om dette fungerer som det skal, sier Liadal til TV 2.

– Gått i bånn

Et av selskapene som har kommet med kritikk mot Equinor, er oljeservicegruppen IKM på Sola.

– De har vært veldig flinke til å be om nye priser i dårlige tider. Og vi har gått helt i bånn - noen har bommet, og gått for langt i forhold til hva det koster å levere de tjenestene vi skal, sier IKM-gründer Ståle Kyllingstad til TV 2.

Ikke enig i kritikken

Equinor la sist uke fram resultatet for 2018, og meldte om god inntjening og ny optimisme i bransjen. Konsernsjef Eldar Sætre sa da til TV 2 at han ikke er enig i at de legger for stort press på leverandørselskapene.

– Det er det ulike meninger om. Men jeg har stor respekt for den jobben leverandørindustrien har gjort, og jeg mener at vi sammen har fått til nødvendig effektivisering, sa Sætre.

– Noen mener at dere har presset dem så mye på pris at det ikke er levedyktig?

– Vi er to parter når vi inngår disse kontraktene, og det har vært tøft for alle parter, sa Sætre til TV 2.

– Ikke nødvendig

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) sier til TV 2 at han ikke mener det er behov for en evaluering av Equinors markedsmakt og konkurransesituasjonen på norsk sokkel.

– Vi har nettopp gjort en evaluering av markedssituasjonen totalt sett, og sendte den til Stortinget i høst. Så den evalueringen mener jeg at vi har gjort, og vi fant ikke noen grunn der til å gjøre noen tiltak, sier Freiberg.

Men han møter motbør fra Hege Liadal (Ap) i Energi- og miljøkomiteen:

– Det er en generell beskrivelse av hele oljeklyngen, men sier lite om den innkjøpsmakten, det eierskapet og det samfunnsansvaret Equinor har. Det er det Arbeiderpartiet nå å ønsker å se på, etter de bekymringene som vi har fått, sier Liadal til TV 2.