VANT PÅ HJEMMEBANE: Gordon Banks i aksjon mot Uruguay på Wembley i 1966.
VANT PÅ HJEMMEBANE: Gordon Banks i aksjon mot Uruguay på Wembley i 1966. Foto: AP

Fotballegenden Gordon Banks (81) er død

Englands VM-keeper fra 1966 gikk bort natt til tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gordon Banks er død, 81 år gammel.

Det bekrefter familien hans via fotballegendens gamle klubb Stoke og deres Twitter-konto tirsdag morgen.

– Det er med stor sorg vi annonserer at Gordon forlot oss fredelig i natt. Vi er knust over å miste ham, men vi har så mange lykkelige minner og kunne ikke vært mer stolt av ham, sier de.

Banks spilte 73 landskamper for England mellom 1963 og 1972, og voktet buret da engelskmennene vant VM-gull på hjemmebane i 1966.

Banks er også regnet for å ha stått bak det som av mange er regnet for å være en av fotballhistoriens beste redninger, da han på utrolig vis klarte å vippe en heading fra Pelé over tverrliggeren under VM-sluttspillet i Mexico i 1970.

Best i verden i seks år på rad - bilulykke kostet ham synet
Keeperlegenden ble kåret til den beste keeperen i verden av FIFA hvert eneste år mellom 1966 og 1971, og fikk OBE-orden i 1970.

På klubbnivå i England representerte keeperstjernen Chesterfield, Leicester og Stoke, og hadde også opphold i USA i Cleveland Stokers, Helleni og Fort Lauderdale Strikers.

Som klubbspiller var Banks med på to ligacuptriumfer i Leicester (1964) og Stoke (1972). Samme år som triumfen med Stoke var han involvert i en bilulykke som gjorde ham blind på det ene øyet, og dermed var også den profesjonelle fotballkarrieren over.

Banks er regnet for å være en av verdenshistoriens største målvakter noensinne. I 2004 var han også en av 125 spillere som Pelé utnevnte til de beste dalevende fotballspillerne i historien, og fire år senere ble det avduket en statue av redningen fra VM i 1970 utenfor Stokes stadionanlegg.

Den sympatiske engelskmannen har ved flere anledninger fortalt offentlig om alle omstendighetene rundt den ikoniske redningen, og i norsk sammenheng var han blant annet i Norge i 2010 for å foreta en rekonstruksjon for TV 2-programmet Golden Goal.

I 2015 ble Banks diagnostisert med nyrekreft, og natt til tirsdag døde han altså, 81 år gammel.

Hylles i sosiale medier
Flere av de største stjernene i engelsk fotball tok til sosiale medier for å hylle Banks i kjølvannet av tirsdagens melding.

– Veldig trist å høre nyhetene om at Gordon er død. En av de største. Jeg tenker spesifikt på Ursula, Julia, Wendy og Robert. Trist for fotballen, Stoke City og England-supporterne. Vil bli veldig dypt savnet, skriver Sir Geoff Hurst, og refererer til avdøde Banks' familie.

Hurst scoret selv hat trick i VM-finalen mot Vest-Tyskland på hjemmebane i 1966, og den tidligere lagkameraten til avdøde Banks er ikke den eneste som har ytret sine kondolanser.

– Det var selvsagt DEN redningen, men det er også så mye annet vi sørger over i dag. Hvil i fred, Gordon Banks. England-legende. Din arv vil leve videre. Alle mine tanker er hos familien, skriver den engelske landlagsprofilen Raheem Sterling.

– Legende. Hvil i fred, Gordon Banks, skriver Jamie Vardy, og legger ved en emoji av det engelske flagget og et bilde av den ikoniske redningen fra 1970.

– Å, nei. Gordon Banks, en av mine og utallige andres største helter er død. Englands VM-vinner var en av de største målvaktene gjennom alle tider, og en herlig, herlig mann, skriver tidligere stjernespiss og nåværende TV-personlighet Gary Lineker.

Banks fikk i sin tid kallenavnet «Bank of England», et ordspill som gikk på at han var tryggheten selv bakerst i det engelske buret, og har vært til inspirasjon for flere av de største keeperne i britisk fotballhistorie.

– Hvil i fred, Gordon Banks. En utrolig målvakt, og det var en glede å ha møtt og jobbet med ham. En ekte gentleman, skriver den tidligere storkeeperen Neville Southall.

Det tyske forbundet med hilsen
Banks hylles også av så å si samtlige toppklubber i England, og bilder av både mesterskapet på hjemmebane i 1966 og redningen fra 1970 går igjen hos flere.

Også det tyske fotballforbundet er blant dem som deler sine kondolanser på Twitter.

– En hard motstander og en god mann. Hvil i fred, Gordon Banks, skriver de, og legger ved et bilde av engelske og vest-tyske spillere som takker hverandre for kampen etter VM-finalen i 1966.

PS! England var også i aksjon mot tyskerne i VM i 1970, etter å ha tatt seg videre som gruppetoer bak det som skulle bli den kommende verdensmesteren Brasil. Kvartfinalen mot Vest-Tyskland stod Banks imidlertid over med matforgiftning. Vest-Tyskland slo England 3-2 etter ekstraomganger, i det som skulle bli fotballegenden Banks' siste verdensmesterskap.