DEBUTERER: Ole Gunnar Solskjær debuterer som manager i Champions League, men han er ikke den eneste debutanten.
DEBUTERER: Ole Gunnar Solskjær debuterer som manager i Champions League, men han er ikke den eneste debutanten. Foto: Martin Rickett

VAR får sin mesterligadebut på Old Trafford

Videodømming (VAR) vil bli brukt i mesterligaen for aller første gang i tirsdagens kamper på Old Trafford i Manchester og Stadio Olimpico i Roma.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Gunnar Solskjær, matchvinner i Champions League-finalen for 20 år siden, leder Manchester United-laget i mesterligakamp for aller første gang når Paris Saint-Germain kommer på besøk i første kamp i åttedelsfinalen, men han er ikke eneste debutant.

UEFA besluttet i desember å innføre VAR i mesterligaen fra og med åttedelsfinalene, og tirsdag kveld har dommer Daniele Orsato fra Italia hjelp ikke bare fra de vanlige assistentene, men også fire VAR-assistenter som følger kampen foran videoskjermer.

Massimiliano Irrati er leder for videolaget med tittelen VAR (video assistant referee).

Fire kategorier

VAR-dommerne skal kontrollere hans avgjørelser og gripe inn ved klare og tydelige feil i fire spesielle kategorier:

* Mål

* Hendelser i straffefeltet

* Røde kort

* Identiteten til spiller som straffes

VAR-assistentene kan kontakte dommeren og be ham om å se situasjonen på video ved siden av banen, men de vil altså gjøre det ved betydelige feil. Dommeren kan imidlertid selv stoppe spillet og se video dersom han er i tvil om en avgjørelse.

Evalueringsprosessen vil bli formidlet på stadion ved hjelp enten av storskjermer eller beskjeder over høyttaleranlegget.

Økende bruk

VAR benyttes i stadig flere turneringer og har bidratt til å redusere antall feil avgjørelser, men systemet er fortsatt omdiskutert, både fordi det fortsatt treffes tvilsomme avgjørelser og særlig fordi det kan føre til mange og lange opphold i spillet.

Systemet ble benyttet i fjorårets VM-sluttspill for menn og vil trolig bli brukt også i kvinne-VM til sommeren. VAR brukes i dag i FA-cupen og ligacupen i England, i tysk Bundesliga, spansk La Liga og italiensk Serie A. Fra neste sesong skal det innføres i Premier League.

De to første mesterligakampene med VAR ar altså Manchester United mot Paris Saint-Germain og tirsdagens andre kamp mellom Roma og Porto.

(©NTB)