SØKNADSSKJEMA: Via dette skjemaet kunne unge jenter og gutter søke om å få bli med russen på «rulling».
SØKNADSSKJEMA: Via dette skjemaet kunne unge jenter og gutter søke om å få bli med russen på «rulling». Foto: Skjermdump

Måtte oppgi vekt og seksuell erfaring for å «rulle» med russen: – Forkastelig

Vekt og seksuell aktivitet var noe av det russebussene ønsket svar på i deres søknadsskjema om å få «rulle» med dem i russetiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Via et søknadskjema, plassert på Porsgrunn videregående skole, kunne unge jenter og gutter ned i 16 årsalderen søke om å få bli med russen i russebussene deres.

Men det var én hake.

Vedkommende måtte blant annet oppgi fullt navn, alder, hobby, hvilken skole personen går på og hvorfor russebussen skulle velge nettopp deg.

I tillegg til dette kunne søkeren krysse av hvor mye han eller hun veier, der spranget gikk fra 40 til 80 kilo. Også spørsmål om hvor seksuell aktiv personen er, kunne vedkommende svare på. Her var alternativene jomfru, uerfaren, moderat eller erfaren.

Nederst stod det at dette var en frivillig søknad.

Det var Telemarkavisa som først omtalte saken.

Publiserte som en spøk

Russebussen «Barnehagen 2019» ble først anklaget for å stå bak skjemaet, da de publiserte et bilde av søknaden på deres Instagram-konto.

«Barnehagen 2019» avviser at det er dem som står bak påfunnet overfor TV 2. Derimot bekrefter de at en person fra bussen valgte å publisere et bilde av søknaden som en spøk.

– Det er en fra bussen som har gått over grensen. Han har mistet alle rettigheter på bussen, og han har ikke tilgang til Instragram-kontoen vår lenger, sier bussjef for «Barnehagen 2019».

Ifølge bussjefen er det en annen russebuss som står bak søknaden. Ifølge dem selv slettet de bilde på Instagram etter 20 minutter.

– Ingen andre fra bussen visste om dette. Vi fjernet det så fort vi så det. Dette er en enkelt persons handling, og ikke noe vi står for som buss, påpeker bussjefen.

– Ikke representativt

Rektor ved Porsgrunn videregående skole, Kai Magne Bråthen, forteller at han ble oppmerksom på søknaden via sosiale medier.

TAR AVSTAND: Rektor ved Porsgrunn videregående skole, Kai Magne Bråthen, tar avstand fra søknadsbrevet. Foto: Porsgrunn videregående skole
TAR AVSTAND: Rektor ved Porsgrunn videregående skole, Kai Magne Bråthen, tar avstand fra søknadsbrevet. Foto: Porsgrunn videregående skole

Ifølge Bråthen er ledelsen nå i dialog med skolens russestyre, og alle mulige involverte.

– Dette blir håndtert via skolens ledelse. Vi tar det veldig alvorlig fordi det er den eneste måten å håndtere slike type saker på, sier han til TV 2.

Det er ennå usikkert hvem som står bak dette påfunnet. Bråthen synes ikke at denne type oppførsel er representativt for årets russ.

– De aller fleste er fornuftige, kloke mennesker. Noen ganger handler enkelte uklokt, og det er det vi ser her, sier han.

– Hva synes du om et slikt påfunn?

– Jeg synes det er forkastelig. De tenker ikke over hvordan dette kan påvirke andre mennesker. Jeg forventer mer av 18 år gamle elever.

Bråthen opplyser at det er for tidlig å si hva konsekvensene kommer til å bli, da de må få alle fakta på bordet først.

Amper stemning

Skolens russepresident, Henry Hansen, forteller at det var vært en amper stemning på skolen det siste døgnet.

– Det spredte seg raskt, og ble tatt opp flere steder. Noe som er med på å forverre saken i dette tilfellet, sier han til TV 2.

– UAKSEPTABELT: Skolens russepresident, Henry Hansen, synes hendelsen er uakseptabel. Foto: Privat
– UAKSEPTABELT: Skolens russepresident, Henry Hansen, synes hendelsen er uakseptabel. Foto: Privat

Ifølge Hansen startet det hele som en spøk blant et mindre antall russ, som bestod i underkant av personer.

– Søknadsskjemaet ble hengt opp i fem minutter før det ble tatt ned igjen. De skjønte at det var feil og de har i ettertid også beklaget seg for hendelsen som har skjedd, sier han og legger til:

– De som har laget den har vært i kontakt med skoleledelsen for å komme frem til en løsning. Også jobber vi andre for å bedre miljøet videre.