Patricia (30) fra Venezuela reiste til Calamar i Colombia for å jobbe som servitør. Lønnen uteble, og for å kunne sende penger hjem til familien, måtte hun ty til prostitusjon.Foto: AFP)
Patricia (30) fra Venezuela reiste til Calamar i Colombia for å jobbe som servitør. Lønnen uteble, og for å kunne sende penger hjem til familien, måtte hun ty til prostitusjon.Foto: AFP) Foto: Raul Arboleda

De var sykepleiere, advokater og lærere – nå selger de sex for å skaffe mat på bordet

Sykepleieren «Mariza» måtte jobbe i 15 dager for å få råd til en pose mel. Fattigdom tvinger mødre i Venezuela til prostitusjon for å fø sine barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fattigdommen i verdens mest oljerike land fører til mange desperate skjebner.

En rekke kvinner AFP har snakket med forteller fortvilet om sorgen og skammen de føler fordi de har blitt nødt til å prostituere seg for å skaffe mat på bordet til sine barn.

Yrkeskvinner

Det er i mange tilfeller kvinner med høyere utdannelse det er snakk om. De sliter med å skaffe jobb innen yrkene sine, eller de klarer ikke leve av lønnen.

Lærere, sykepleiere, advokater og journalister ser ingen annen løsning enn å selge kroppene sine.

Mange av kvinnene reiser over til byen Cúcuta i Colombia. Bare ei elv skiller byen fra Venezuela.

Trebarnsmoren «Patricia» (30) forteller at hun har blitt voldtatt og fått juling av fulle kunder, men hun ser ikke noe alternativ til å bli ved bordellet.

– Det er kunder som behandler deg grusomt. Hver dag ber jeg til Gud om at de må være greie mot oss, sier hun til AFP.

«Alegria» (26) var historie- og geografilærer i Venezuela, men inflasjonen førte til at hun kun tjente 312.000 bolivar i måneden. Det er cirka ti norske kroner.

– Det holder ikke til en pose pasta, sier hun. Hjemme har hun en fire år gammel sønn som venter på henne.

Sonia (35) under et intervju med AFP i oktober. Hun er en av mange venezuelanske kvinner som har reist til Colombia og endt opp som prostituerte.FOTO: RAUL ARBOLEDA / AFP)
Sonia (35) under et intervju med AFP i oktober. Hun er en av mange venezuelanske kvinner som har reist til Colombia og endt opp som prostituerte.FOTO: RAUL ARBOLEDA / AFP)

Hun jobbet som servitør i Colombia i tre måneder, men fikk aldri lønn. All tips sendte hun hjem til familien. Da arbeidsgiveren begynte å konfiskere tipsen også, måtte Alegria ta skrittet ut i prostitusjon.

Sykepleier mistet alt

CNN har møtt «Mariza» som er utdannet sykepleier. Hun forteller at hun måtte reise fra sin mor og tre barn i Venezuela for å jobbe i Colombia. Hun sier til sin mor at hun jobber på et sykehus, men i virkeligheten står hun på gata og selger seg selv.

– Som mor så gjør jeg det jeg må gjøre. Jeg brukte fem år på studiene. Jeg hadde et yrkesliv, men nå tenker jeg bare på alt jeg har mistet, sier hun mens tårene renner nedover kinnene.

Som sykepleier i Venezuela ble situasjonen verre og verre. Til slutt måtte hun jobbe i 15 dager for å få råd til en pose mel. En tur på supermarkedet kunne bli til en to dager lang ekspedisjon, og det var ikke sikkert hun fant nødvendige ting, som for eksempel bleier til babyen.

Det er dårlige forhold på bordellene. De som jobber der utsettes både for vold og voldtekt.
Det er dårlige forhold på bordellene. De som jobber der utsettes både for vold og voldtekt. Foto: Raul Arboleda

Ekstrem inflasjon

Det er mangel på de fleste basisvarer i Venezuela. Valutaen bolivar har kollapset, og bankvesenet blir utkonkurrert av svartemarkedet. En pose ris, mel eller sukker kan koste en halv månedslønn på svartemarkedet.

Inflasjonen forventes å nå 10.000.000 prosent i 2019, skriver AFP.

Rundt to millioner venezuelanere har flyket fra landet siden 2015, ifølge FN.

Som mange andre venezuelanere støttet «Mariza» Monduro, og forgjengeren Hugo Chavez. De brukte oljepenger på populære sosiale tiltak. Men fallende oljepriser, korrupsjon og et statlig regulert vekslingssystem førte til eskalerende problemer og sosial uro.

Venezuelaske «Pamela» jobbet som politibetjent i Venezuela. Hun måtte reise for å finne jobb i Bogota, Colombia, men endte opp som prostituert. FOTO: RAUL ARBOLEDA / AFP
Venezuelaske «Pamela» jobbet som politibetjent i Venezuela. Hun måtte reise for å finne jobb i Bogota, Colombia, men endte opp som prostituert. FOTO: RAUL ARBOLEDA / AFP

Presidenten benekter behov for nødhjelp

Behovet for humanitær hjelp er stort i Venezuela, men president Nicolás Maduro nekter for at det pågår noen humanitær krise og sier det oljerike landet ikke befolkes av tiggere.

Maduro mener at nødhjelpssendingene er del av kupplanene til USA, og at de vil bane vei for en amerikansk militærintervensjon.

Venezuelas hær forsøkte å hindre at nødhjelpen kom inn i landet ved å barrikadere Tienditas-brua mellom de to landene. Sperringen ble imidlertid hevet, og nødhjelpspakker ble levert ut.

Under sterkt press

Det er fortsatt Maduro som reelt sett sitter med makten i Venezuela, men han er under sterkt internasjonalt press for å lyse ut nyvalg. En rekke land har anerkjent opposisjonslederen Juan Guaidó som midlertidig president i Venezuela. Guaidó utnevnte seg selv til president 23. januar.

Det hvite hus har både anerkjent Guaidó som midlertidig president og oppfordret venezuelanske militære til å vende seg mot Maduro. USAs president Donald Trump har i tillegg innført sanksjoner mot Venezuelas statlige oljeselskap og truet med å sende amerikanske soldater til landet.