Oberstdorf, Tyskland 20190103.
Johannes Høsflot Klæbo etter jaktstart  menn i Oberstdorf torsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oberstdorf, Tyskland 20190103. Johannes Høsflot Klæbo etter jaktstart menn i Oberstdorf torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Flere er kritiske til at Høsflot Klæbo skal gå både 15 km klassisk og 30 km

I dag ble det offisielt: Den olympiske mester på 30 kilometer fra sist vinter, Simen Hegstad Krüger, får ikke gå samme distanse i VM om 11 dager. Johannes Høsflot Klæbo får plassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allroundlandslaget i langrenn har én løper som har vunnet individuelt gull i VM eller OL, Simen Hegstad Krüger. Men det er ikke godt nok for en plass på laget som skal representere Norge på 30 km med skibytte i Seefeld. Mener landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

De fire som skal gå er Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo.

Urettferdig?

Hegstad Krüger vil nok oppleve dette som særdeles urettferdig. Det er kun gått en 30 kilometer med skibytte denne sesongen, under NM i Meråker, og der ble Hegstad Krüger nr. 4, mens Høsflot Klæbo kom på 20. plass. Og Høsflot Klæbo har variert på distanseløpene i vinter! Derfor føler nok Hegstad Krüger at han er bedre kvalifisert enn Høsflot Klæbo.

Uttaket ble forklart med at det er brukt skjønn. Svaret på om det er god eller dårlig magefølelse får vi ikke før etter løpet. Og det er flere enn Hegstad Krüger som har erfart at toppidrett sjelden er rettferdig.

Landslagsledelsen mener det er større sjanse for norsk gull med Høsflot Klæbo på startstreken enn Hegstad Krüger. For til siste slutt handler dette om en ting: Å vinne norsk gull!

Spurtoppgjør

***Landslagstrener Eirik Myhr Nossum tror at det er overveiende sannsynlig at 30 kilometer avgjøres ved spurtoppgjør.

***Landslagsstrener Eirik Myhr Nossum tror at det er overveiende sannsynlig at Johannes Høsflot Klæbo er med når spurten går.

*** Landslagstreneren håper Johannes Høsflot Klæbo kan ha en slik dag som da han lekte med konkurrentene på 15 km i Val di Fiemme, dagen før sisteetappe i Tour de Ski.

Men sjefen vet samtidig at Høsflot Klæbo kan være den første av de norske løperne som ikke orker mer når russerne kjører hardt underveis. Myhr Nossum vet også at dersom Høsflot Klæbo henger med til spurten, ja, så vinner han.

Press på Klæbo

Med valget av Høsflot Klæbo legger Myhr Nossum litt av et press på den unge trønderen. Flere har vært kritiske til at Høsflot Klæbo skal gå både 15 km klassisk og 30 kilometer med skibytte. Kritikerne stiller spørsmål om hans kapasitet er god nok.

Høsflot Klæbo får litt av et kjør under VM med fem løp på ni dager. Og det forventes at han skal skaffe gull hver gang! Emil Iversen gjør det samme, men føler nok ikke det samme presset fra omverdenen.

Det var for øvrig Iversen som «ødela» Myhr Nossums VM-uttak på 30 kilometer, for før 30 kilometer i NM så var Johnsrud Sundby, Røthe, Høsflot Klæbo og Hegstad Krüger klare. Men, den norske mester på denne distansen måtte med og ble den olympiske mester på distansen ble vraket!

Egentlig er jo dette litt av et luksusproblem for en landslagstrener!

Hektisk

Slik ser for øvrig programmet ut for Høsflot Klæbo - og Emil Iversen:

Torsdag 21/2: Sprint fristil

Fredag 22/2: Fri

Lørdag 23/2: 30 km

Søndag 24/2: Lagsprint, klassisk

Mandag 25/2: Fri

Tirsdag 26/2: Fri

Onsdag 27/2: 15 km klassisk

Torsdag 28/2: Fri

Fredag: 1/3: Stafett