Dagsavisen: Ap vurderer strengere handlingsregel

Ap vurderer å stramme inn handlingsregelen for å hindre politikere i bruke for mye av oljepengene som skal sikre framtidige pensjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to år siden ble regelen strammet inn slik at taket på oljepengebruk i statsbudsjettet gikk fra 4 til 3 prosent av oljefondets verdi. Finanspolitiker Fredric Bjørdal (Ap) mener det må ytterligere skjerping til, skriver Dagsavisen.

– Det var helt nødvendig å ta oljepengebruken ned, for det var ikke lenger realistisk med 4 prosent avkastning over tid. Og det er heller ikke realistisk å tro at verdien på fondet vil øke betraktelig i årene som kommer, sier Bjørdal.

Han er ikke overbevist om at det er godt nok som ansvarlig styringsprinsipp å bare følge dagens regel.

– Svingninger i kronekursen gir så enorme utslag at du kan bli fristet til å bruke mer oljepenger enn det på lang sikt er grunnlag for, sier Bjørdal. Derfor diskuterer partiet om det er nødvendig med en tilleggsregel.

– For eksempel å sette et tall på hva slags budsjettimpuls det er greit å ha i en normalkonjunktur, for å sørge for at vi ikke gasser på i økonomien når det ikke er grunnlag for det.

Bjørdal sier en eventuell innstramming må balanseres mot behov for fleksibilitet og en handlingsregel som kan brukes som finanspolitisk verktøy.

(©NTB)