AVVERGET: Donald Trump ser ut til å slippe en ny runde med nedstengning av statsapparatet i USA, hvis han signerer avtalen det så er enighet om. Her taler han under nattens velgermøte i El Paso, Texas.
AVVERGET: Donald Trump ser ut til å slippe en ny runde med nedstengning av statsapparatet i USA, hvis han signerer avtalen det så er enighet om. Her taler han under nattens velgermøte i El Paso, Texas. Foto: Susan Walsh/AP

ny shutdown trolig avverget:

– Kommer til å bygge muren uansett

Republikanere og demokrater i Kongressen er prinsipielt enige om en ny budsjettavtale i USA, ifølge republikanernes sjefforhandler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser republikanernes forhandler Richard Shelby og demokratenes Nita Lowey mandag kveld lokal tid.

– Vi jobber nå med detaljene, sier Lowey.

Budsjettavtalen gjelder grensesikkerhet, men detaljene i avtalen vil ikke bli gjort kjent før tirsdag.

Over helgen brøt samtalene mellom demokratene og republikanerne sammen, og det begynte å se mørkt ut med tanke på en ny avtale innen fredag.

Mandag var imidlertid samtalene mellom partene i gang igjen, og begge parter så mer optimistisk på situasjonen og hadde troen på en rask avtale.

– Det faktum at det så ut til å bli en ny shutdown gjorde at det ble lagt inn en større innsats mandag, sier Shelby.

– Vi trenger muren

Nå er Kongressen avhengig av signaturen til president Donald Trump innen midnatt fredag. Ifølge Washington Post er de optimistiske og tror Trump vil signere, men skal ikke ha fått noen garantier om dette.

Trump krevde i utgangspunktet 5,7 milliarder dollar til finansiering av Mexico-muren, men de republikanske forhandlerne skal ha nøyd seg med kun 1,4 milliarder, sier en høytstående kongresskilde til samme avis.

Fredag 15. februar er Kongressens frist til å komme til enighet om en ny budsjettavtale for å unngå nok en nedstengning av offentlige kontorer og virksomheter. Kongressen fikk ingen forsikringer om at Trump kommer til å signere avtalen da han i natt norsk tid holdt et velgermøte i El Paso, Texas.

På vei til velgermøtet fikk presidenten beskjed om den tentative enigheten i Kongressen om en budsjettavtale for grensesikkerhet.

– Tror du kriminelle migranter viser seg ved grensekontrollpunkter? De kommer seg inn der det ikke er mur eller barriere. Vi trenger muren, og den må bygges, sa Trump uten å kommentere detaljene i avtalen ytterligere.

Da han talte under velgermøtet sa han til de fremmøtte at han hadde fått beskjed om framgangen i Kongressen.

– Bare så du vet det, vi kommer til å bygge muren uansett, sa han da.

Så gjenstår det å se om det betyr at Trump mener muren kan bygges selv om avtalen det nå er prinsipiell enighet om ikke innfrir kravene han tidligere har stilt, eller om dette er et signal om at han ikke kommer til å signere.

Løy om krimraten i El Paso

I sin tale om rikets tilstand forrige uke, framholdt Trump at El Paso var en av USAs mest voldsutsatte byer før byens grensemur ble bygget, men det stemmer ikke. Drapsraten i El Paso var under halvparten av det amerikanske snittet selv før muren ble til, viser nyhetsbyrået APs faktasjekk.

Byens voldsrate har blitt halvert de siste 20 årene, i tråd med en nasjonal nedgang i kriminalitet i USA, men perioden inneholdt også år med oppgang, til tross for nye grensegjerder og murer. Under mandagens velgermøte avviste Trump tallene.

– De sier at grensemuren ikke har utgjort en forskjell, men folkene jeg har snakket med i El Paso sier noe annet. De falske nyhetene er ikke interessert i å komme til bunns i dette problemet. At de avviser murens effekt, er falske nyheter, sa Trump til de frammøtte i El Paso.

Den lengste i historien

26. januar måtte Donald Trump gi etter og gjenåpne statsapparatet i USA i tre uker etter at nedstengningen hadde ført til store problemer i flytrafikken. Den hadde da vart i 35 dager, og var den desidert lengste i USAs historie.

Nedstengningen av statsapparatet skal anslagsvis ha kostet USA 11 milliarder dollar, og flere hundre tusen statsansatte ble permittert eller jobbet uten lønn.

Trump har gang på gang slått fast at han ikke ville gi etter i budsjettstriden med demokratene, noe han til slutt likevel måtte gjøre da det ble klart at nedstengningen ville bli stadig mer skadelig for økonomien.

Den midlertidige avtalen han signerte i januar ble beskrevet som et pinlig nederlag for presidenten, og demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, og lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, frydet seg over seieren.