ALENE: PSGs oppgave blir ikke noe enklere av at Kylian Mbappé savner sine faste angrepskollegaer, Edinson Cavani og Neymar, mot Manchester United.
ALENE: PSGs oppgave blir ikke noe enklere av at Kylian Mbappé savner sine faste angrepskollegaer, Edinson Cavani og Neymar, mot Manchester United. Foto: Franck Fife

PSGs Champions League-forbannelse: – Bra for fotballen

Paris Saint-Germain har prøvd, og prøvd og prøvd i verdens gjeveste klubbturnering. Men de får det bare ikke til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra kl. 20.00: Se Manchester United-PSG på TV 2 Sport 1 eller Sumo!

– Du tror hver gang at de skal komme nærmere og nærmere når de investerer så mye og har så bra lag. Det er egentlig sprøtt.

Det sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Champions League-trofeet var det store målet da Qatar Sports Investment, med Nasser Al-Khelaifi i spissen, kjøpte den franske hovedstadsklubben i 2011.

På seks forsøk har de aldri kommet lengre enn til kvartfinalen. De to siste sesongene har det blitt exit allerede i åttedelsfinalen.

– Bra for fotballen

Laurent Blanc, som ledet klubben til tre strake kvartfinaler, mener det er to grunner til at det er slik.

En av dem er vinnerkulturen.

– Hvert år tenker du: «Er dette Paris' år?». Men alle de andre store klubbene – Barcelona, Real Madrid, Juventus og United – tenker på samme måte. De har vært der før og har erfaringen, sier Blanc til den britiske avisen The Times.

– Du må huske på at det har gått fort. De har vært i toppen i kanskje sju år. PSG har kjøpt mange gode spillere, men du kan ikke kjøpe erfaring i en butikk. Paris' supportere forstår ikke det. De tenker: «Vi kjøpte Neymar, Mbappé ...». I Frankrike er ikke folk vant til at det brukes 80 millioner pund på én spiller, så de trodde det kom til å bli enkelt, fortsetter den tidligere stjernestopperen.

Han påpeker videre at en annen storklubb med lignende eierskap, Manchester City, heller ikke har meritter å vise til fra Champions League.

Den engelske serielederen har bare nådd semifinalen én gang.

– Det er bra for fotballen at PSG og City ikke bare kan kjøpe spillere og vinne Champions League året etter. Hvis du bare hadde kunnet kjøpe deg den gjeveste tittelen ..., sier Blanc, og lar ordene ligge i luften.

– Jeg er ikke veldig overbevist

Stamsø-Møller kjøper ikke helt forklaringen om at PSG gang på gang ryker så tidlig på grunn av manglende erfaring.

– Jeg er ikke veldig overbevist om at det har noe å si i det lange løp. Jeg synes sånne ting er litt for enkelt. De har ikke erfaringen, men dem som spiller for Manchester United, Liverpool, Juventus og Manchester City har heller ikke vunnet. Kan da bare Barcelona og Real Madrid vinne, spør han retorisk.

– Sånne ting kan spenne i en periode, men før eller siden må det snu også. Å ha vinnerkultur i veggene går absolutt an, men bygges litt over tid. City har heller aldri lyktes, men det tror jeg en gang i fremtiden, sier Stamsø-Møller, som tror at de lyseblå kan vinne i år.

Men ikke PSG – rett og slett fordi de ikke er bra nok.

Den andre grunnen Blanc kommer med, er nivået på den franske ligaen. Der kan de cruise gjennom de fleste kampene uten å spille med maks intensitet, mener han.

– De trenger flere lag rundt seg, ikke bare ett, men tre eller fire. Frankrike er et interessant land for investorer. Det er en russer i Monaco, og både Marseille og Bordeaux har amerikanske eiere. Kanskje skjer det, men ikke ennå, spår den arbeidsløse manageren.

– Litt oppbrukt

Stamsø-Møller understreker at nivået er klart lavere enn i Spania og England. Men heller ikke den forklaringen kjøper han helt.

– Litt oppbrukt å skylde på det, sier han.

– Det går lang tid mellom hver gang de virkelig blir testet, i motsetning til dem i Spania og England. Der er det seks ordentlig gode lag. Men jeg synes ikke det er så stor forskjell på den italienske serien og Ligue 1. Likevel tenker jeg at Juventus er en kandidat til å vinne Champions League, følger han opp.

Han bruker kollapsen mot Barcelona for to år siden som eksempel. Da lå PSG under 1-3 med tre minutter igjen av fulltid.

1-5-tap, og franskmennene var videre. I femte overtidsminutt satte Sergi Roberto inn Barcelonas sjette for kvelden.

– De er det motsatte til Juventus. Juventus graver ut resultater, er gjerrig og vet hvordan de får det til. Jeg har aldri sett PSG ha det i seg, konstaterer han.

Tuchels unnskyldning

Thomas Tuchel er den fjerde manageren som skal prøve å bryte PSGs Champions League-forbannelse. I forkant av oppgjøret trekker også han frem manglende erfaring som en akilleshæl for den styrtrike klubben.

PSGs Champions League-exiter

2012/13: Kvartfinale (3-3 mot Barcelona, ut på bortemål)
2013/14: Kvartfinale (3-3 mot Chelsea, ut på bortemål)
2014/15: Kvartfinale (1-5 mot Barcelona)
2015/16: Kvartfinale (2-3 mot Manchester City)
2016/17: Åttedelsfinale (5-6 mot Barcelona)
​2017/18: Åttedelsfinale (2-5 mot Real Madrid)

– Jeg har sagt fra begynnelsen at vi ikke må glemme at vi er en stor klubb. Vi er Paris, fra Frankrikes hovedstad, har klassespillere og er kapable til å spille på et høyt nivå. Men vi har ikke mye historie å vise til fra Champions League, sier han på pressekonferansen forut gigantoppgjøret.

– Vi har ikke spilt i finalen eller semifinalen. Det er vanskeligere å spille mot lag som Liverpool og Manchester United, som har erfaringen og historien med å spille i Champions League – den vi mangler, fortsetter den tidligere Borussia Dortmund-sjefen – som for øvrig har Champions League-kvartfinale som sitt beste resultat i Europa.

Denne sesongen prøver PSG seg på Champions League-tittelen for sjuende gang etter oppkjøpet. Første hinder er Manchester United.

Kveldens kamp på Old Trafford ser du på TV 2 Sport 1 eller Sumo fra klokken 20.00!