BLÅ HIMMEL: Sør- og Østlandet blir værvinnerene denne uken. Her fra Tønsberg.
BLÅ HIMMEL: Sør- og Østlandet blir værvinnerene denne uken. Her fra Tønsberg. Foto: Ingvill Drægni (TV 2)

Meteorologen med en gladmelding til mange – og advarsel til andre

Er du en av mange som jublet over finværet og smaken av vår i dag? Da har vi en gladmelding til deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når meteorologen kikker på oversikten for resten av uka, ser hun mye sol og milde luftstrømmer - i alle fall for Sør- og Øst-Norges del.

– Mild luft fra Atlanterhavet blir dratt inn mot Sør-Norge. Dette fører til varmere temperaturer og fint vær de kommende dagene, sier vakthavende meteorolog Lillian Bergheim i StormGeo.

I Oslo vil gradestokken komme opp i 4-5 varmegrader de neste dagene, i ytre strøk på Sørlandet vil det komme opp i 6-7 grader, mens det på Vestlandet vil bli åtte varmegrader.

Værvinner

Bergheim sier at dette er sjeldent varmt til å være starten av februar.

– Men det er definitivt Sør- og Østlandet som ser ut til å bli værvinnerne denne uken. I resten av landet blir det ikke fullt så bra, sier meteorologen.

Hovedstanden er værvinner denne uka.
Hovedstanden er værvinner denne uka. Foto: Ingvill Drægni (TV 2)

En front kommer innover Vestlandet tirsdag morgen og gir vestlendingene en del snø, som går over til regn. Denne fronten passerer også over Sør- og Øst Norge tirsdag ettermiddag og kveld, og gir da forbigående snø eller underkjølt regn.

Men når denne fronten har passert, ser meteorologen stort sett sol og mildvær for Sør- og Østlandet resten av uka.

Polar lavtrykk i Nord

– Vestlandet vil stort sett få annenhver dag med opphold og regn denne uka. Men også her blir det mildere, så snøgrensen stiger, sier Bergheim.

Befinner du deg i Lofoten og Vesterålen nå, kan du vente deg noen værharde dager.

– Det er muligheter for polar lavtrykk som kan komme inn mot Lofoten og Vesterålen natt til tirsdag. Her kan det bli kraftig vind, opp i storm styrke, og ganske tette snøbyger i natt, sier meteorologen.

Under polare lavtrykk kan vinden skifte retning svært raskt, det kan bli sterk turbulens, ising og dårlig sikt. Været går som oftest over relativt fort, men kan likevel gjøre stor skade dersom man ikke er forberedt.

Stor snøskredfare

Tirsdag er det ventet stor snøskredfare i Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Det skyldes store nysnømengder og den kraftige vinden.

Når det gjelder Troms, Finnmark og Nordland kan man her vente seg snøbyger tirsdag. Snøbygene vil over til sludd på Helgeland utover tirsdag kveld.

– De neste dagene vil det fortsett med perioder med snø og snøbyger i nord. Men også her blir det mildere. I Nordland vil det være lange perioder med kuling de neste dagene, torsdag kommer det kanskje også oppi liten storm. Her vil det også muligheter for ganske mye nedbør, rundt 50-70 millimeter, sier Bergheim.