Tid For hjem:

Theodor (10) blir helt i hundre når han får se familiens nye stue: – Wow!

Fra furu til furu, Tid for hjem overrasket med rehabilitering av den gamle hyttestuen. Nå er dette blitt familiens moderne hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lille huset i skogen har en gang vært en hytte. Nå bor den unge familien på fire her, de elsker huset sitt og også den stemningen som finnes her.

Men stue og spiseplass er klare for oppussing. Det handler om å fikse på gulvet, få inn varme og ellers gjøre hyttestuen om til helårs bruksstue for familien som nå har dette som hjemmet sitt.

Designers tanker

Kirsten Visdal er det soleklare designervalget på dette prosjektet. Hun er minimalistisk og moderne i sin stil, og har en ekte kjærlighet til materialer og løsninger som vi tror vil bli veldig fint her.

Vi er også ganske sikker på at huseiernes ønsker passer med det Kirsten vil komme opp med.

FØR: En ekte hyttestue som skal bli til en familiestue. FOTO: Pandora Film/ TV 2
FØR: En ekte hyttestue som skal bli til en familiestue. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Kirsten liker det opprinnelige rommet veldig godt, vil bevare hyttefølelsen og det personlige som finnes her, men ønsker å få inn moderne kontraster. Nytt betonggulv er et slikt element, og det er det første vi går løs på.

Arbeidet

Vi har måttet leie inn folk for å gjøre støpingen av gulvet i forkant. Det tar nemlig litt tid å lage. Det skal legges varmekabler og støpes i flere omganger, og det må være ferdig herdet før vi kan gå videre med resten av arbeidet.

Deretter fjernes alle lister. Det lektes ut i tak mellom bjelker og på vegger for at vi skal få montert skjult elektrisk opplegg for belysning og stikkontakter.

Når dette er klart monterer vi panel på veggene. Det er et kjekt arbeid som går raskt unna, for når panelet er på, er jo egentlig veggene ferdige. Ingen sparkling og pussing, bare saging og spikring. Panelet er av typen glattpanel og blir montert stående.

PRODUKTLISTE: Få en oversikt over hvilke materialer Tid for hjem brukte for å lage furustua.

ETTER: Vi har kledd alle veggene med ny glattpanel, montert stående. FOTO: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Vi har kledd alle veggene med ny glattpanel, montert stående. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Peisen

På grunn av pipens plassering må vi denne gangen forholde oss til den fasongen peisen har fra før. Jørgen river likevel en god del av det opprinnelige for å gjøre den litt mindre og litt enklere i formen.

Tidligere var dette en åpen gruepeis og nå får den en innsats som har en buet front. Den følger da formen på peiskappen. Jørgen bygger opp igjen rundt innsatsen og leverer fra seg en slett fin grå overflate.

Gjenbruk

NY PEIS: Buet innsats satt inn i delvis ombygget peiskonstruksjon. FOTO: Pandora Film/ TV 2
NY PEIS: Buet innsats satt inn i delvis ombygget peiskonstruksjon. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Den gamle ørelappstolen har bodd i hytten så lenge noen kan huske. Høyt elsket av huseierne, men svært slitt. De ønsker veldig gjerne å beholde denne.

Det er kjekt å se hva en møbeltapetserer kan gjøre med et slikt fint møbel. Anders Kristian tar av det gamle trekket og bytter ut det av innmaten som er blitt utslitt. Deretter blir den trukket på ny i tekstil valgt av designer Kirsten.

Fargepalett

Kirsten er ute etter det naturlige, det lyse og det lette i dette rommet. Malte flater skal matche det grå betonggulvet, de valgte beige tekstilene på møblene og furuen på veggene.

FØR: Koselig men mørkt i den gamle hyttestuen.
FØR: Koselig men mørkt i den gamle hyttestuen. Foto: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Fra furu til furu, men nå med et moderne minimalistisk utrykk.
ETTER: Fra furu til furu, men nå med et moderne minimalistisk utrykk. Foto: Pandora Film/ TV 2
FØR: Spisestuen var mørk og hadde egen vedovn.
FØR: Spisestuen var mørk og hadde egen vedovn. Foto: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Nytt betonggulv og moderne møbler, bueåpningen ble beholdt.
ETTER: Nytt betonggulv og moderne møbler, bueåpningen ble beholdt. Foto: Pandora Film/ TV 2
FØR: Spiseplassen hadde hyttemøbler og kråskap.
FØR: Spiseplassen hadde hyttemøbler og kråskap. Foto: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Hyttepreget blir borte når møblene blir byttet ut.
ETTER: Hyttepreget blir borte når møblene blir byttet ut. Foto: Pandora Film/ TV 2
FØR: Høyt elsket gammel ørelappstol
FØR: Høyt elsket gammel ørelappstol Foto: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Ørelappstolen er restaurert og har fått nytt lekkert stoff.
ETTER: Ørelappstolen er restaurert og har fått nytt lekkert stoff. Foto: Pandora Film/ TV 2
LUNT OG STILIG: Den nye peisløsningen og vedstativet.
LUNT OG STILIG: Den nye peisløsningen og vedstativet. Foto: Pandora Film/ TV 2
LENESTOLER: Nye lekre stoler i skinn glir rett inn i miljøet.
LENESTOLER: Nye lekre stoler i skinn glir rett inn i miljøet. Foto: Pandora Film/ TV 2
FURUBYGGING: Furu egner seg svært godt til møbelbygging. Her har vi laget sofa, bord og hylle.
FURUBYGGING: Furu egner seg svært godt til møbelbygging. Her har vi laget sofa, bord og hylle. Foto: Pandora Film/ TV 2

Flatene som skal males er taket, takbjelkene og dører inn til soverom og kjøkken. Valget faller på el lys varm gråfarge.

Behandling av furu

Det var jo lenge meningen at vi ikke skulle behandle alle furumaterialene. Kirsten hadde egentlig tenkt at furuen skulle være naturlig, og etterhvert få gulne og bli mørkere slik furu blir. Så kunne heller huseierne gjøre noe med det senere dersom de ønsket.

Men jammen ombestemte hun seg. Vi gjorde noen prøver med ulike produkter som har hvitpigmenter i seg, og valget falt på interiørbeis.

FARGEPALETT: Lys grå farge malt på dører og i tak. Nøye utvalgt for å passe til resten av interiøret. FOTO: Pandora Film/ TV 2
FARGEPALETT: Lys grå farge malt på dører og i tak. Nøye utvalgt for å passe til resten av interiøret. FOTO: Pandora Film/ TV 2

All furu ble behandlet med denne. Først ble beisen strøket på med pensel, og deretter ble det tørket med klut. Og ja, det ble veldig fint synes vi, og resultatet passet flott med tekstiler og malingsfarge.

Møbelbygging

Små rom trenger møbler som passer akkurat. Her er det smart å bygge det meste, finne løsninger som utnytter plassen, og gi møblene akkurat den funksjon som trengs.

HVITPIGMENT: All furu ble til slutt behandlet med interiørbeis. FOTO: Pandora Film/ TV 2
HVITPIGMENT: All furu ble til slutt behandlet med interiørbeis. FOTO: Pandora Film/ TV 2

En stor ramme på veggen blir til hylle og plass for tv. Bygget i furu selvsagt. Samme materiale blir brukt for å lage en stor sofa som passer akkurat i kroken foran vinduene.

Skyvedør ut til gang blir også laget i furumaterialer, og til slutt blir restematerialene brukt til et enkelt sofabord. Herlig og ærlig. Og nettop bruken av étt materiale lager fin ro og sammenheng mellom rommets ulike elementer.

Lenestolene og spisebord med stoler er innkjøpt. Lyse enkle møbler med kvalitet som skal gi dem lang levetid. Det ble et helnorsk prosjekt dette siden både innkjøpte møbler og møbeltekstilene er norskproduserte.

Behandling av gulvet

Vi bestemmer oss for å pusse overflaten på betonggulvet slik at det får litt mer liv. Det blir til slutt behandlet med linoljevoks slik at det skal bli greit å holde. Den behandlingen bør gjentas med jevne mellomrom.

MØBELBYGGING: Sofa, TV hylle og bord er bygget i enkle furumaterialer. FOTO: Pandora Film/ TV 2
MØBELBYGGING: Sofa, TV hylle og bord er bygget i enkle furumaterialer. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Vedstativ

Vedstativet har en enkel og robust konstruksjon, laget av firkantstål som Gunnar sveiser sammen.

Han lager en treplate som passer i bunnen, og kapper til enkle avstandsstykker som han bruker når han monterer stativet på veggen. Fylt med ved blir dette stativet ikke bare nyttig men også et vakkert innslag i rommet.

VEDSTATIV: Superenkelt og vakkert vedstativ sveiset sammen av Gunnar. FOTO: Pandora Film/ TV 2
VEDSTATIV: Superenkelt og vakkert vedstativ sveiset sammen av Gunnar. FOTO: Pandora Film/ TV 2

Det falt i smak!

Det var utrolig hyggelig å overlevere rommene til familien. Vi var jo spente da, på om det ville falle i smak, og det så vi jo at det gjorde. Det har nå gått mange måneder siden oppussingen, og de kan fortelle at de ikke har forandret på en eneste ting.

– Nei vi har ikke endret på noe som helst, kun fått inn noen grønne planter, sier Margrethe.

Den nye spisestuen gjør at de nå bruker den hele tiden, i stedet for å spise i sofaen slik de ofte gjorde før. De liker den lyse følelsen og trepanelet på veggene, veggene er akkurat like lyse fremdeles sier de.

– Theodor liker fremdeles sofakroken og plassering av TV, og lille Mia bruker sofaen til hyttebygging. Sofaputene er nemlig perfekte byggeklosser.

Og vi sier takk for tilliten, og tusen takk for oss.