I HARDT VÆR: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fikk i etterkant av VM i Bergen mye kritikk for den økonomiske håndteringen av mesterskapet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
I HARDT VÆR: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fikk i etterkant av VM i Bergen mye kritikk for den økonomiske håndteringen av mesterskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Ber forbundet anmelde tidligere sykkelpresident til NIFs domsutvalg

Region Sør ber Norges Cykleforbund (NCF) anmelde Harald Tiedemann Hansen til idrettens domsutvalg. Grunnen: alt rotet rundt sykkel-VM i Bergen 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem fra protokollen til det siste styremøtet i Region Sør tidligere denne måneden.

TV 2 forstår at det handler om Tiedemann Hansens rolle i og håndtering av et mesterskap som endte i økonomisk katastrofe - noe den tidligere sykkelpresidenten har fått massiv kritikk for i media i etterkant.

«Et flertall av styret vedtar at regionen sender en anmodning til forbundsstyret i NCF om å anmelde tidligere president i sykkelforbundet til idrettens domsutvalg i Norges idrettsforbund», står det i protokollen.

Ber forbundet føre saken mot tidligere president

En rekke aktører i sykkelmiljøet har i bakkant av mesterskapet tatt til ordet for at Tiedemann Hansens rolle i mesterskapet - hvor han både var president i forbundet, leder av arrangementselskapet Bergen 2017 AS, og styremedlem hos hovedkreditor Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) - burde få konsekvenser for 62-åringen.

Region Sørs anmodning om anmeldelse er, etter det TV 2 forstår, den første formelle henvendelsen av en slik karakter.

NCF er ventet å svare på Region Sørs anmodning i løpet av denne uken. Regionen ber forbundet føre saken for dem, i stedet for at regionen selv skal bruke betydelige ressurser og tid på å føre saken for domsutvalget.

Om forbundet skulle velge å følge anmodningen, vil saken bli en av ytterst få slike saker som går foran domsutvalget.

Blant sanksjonene som NIFs lov åpner for, er tap av tillitsverv og bøtelegging.

– Dette tar jeg med knusende ro

Partene i saken er enn så lenge ordknappe.

Styreleder i Region Sør, Terje Johnsen, vil ikke kommentere saken før den er ferdigbehandlet av forbundet.

Nåværende sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes sier følgende:

– Vi har mottatt brevet og behandler brevet på normal måte i de instansene vi har til rådighet.

Tiedemann Hansen, som ikke stilte til gjenvalg som president i NCF i mars 2018, er nå medlem av forbundets sykkelkross-grenutvalg, i tillegg til å være medlem av finans- og kontrollkomitéen i UCI.

– Dette tar jeg med knusende ro. Jeg er ikke engstelig for det. Men utover det ser jeg ingen grunn til å kommentere det, sier han til TV 2.

Kreditorer til sykkel-VM kan også prøve sak mot Tiedemann Hansen i det ordinære rettssystemet, men TV 2 forstår at en eventuell slik beslutning først vil bli tatt etter publiseringen av bobestyrerrapport nummer tre senere i år.

Den andre rapporten pekte på at den reelle gjelden til Bergen 2017 AS var på rundt 70 millioner kroner. I rapport tre er det ventet en konklusjon om hvorvidt Tiedemann Hansen og styret har gjort noe kriminelt eller ikke.