DØMT: Rapperen «Skarrss» (21) i retten i januar. Øvre Romerike tingrett mener han utsatte offeret sitt for sadistisk tortur.
DØMT: Rapperen «Skarrss» (21) i retten i januar. Øvre Romerike tingrett mener han utsatte offeret sitt for sadistisk tortur. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Rapper dømt for brutal vold og voldtekt – fikk 20 måneder strafferabatt

Rapperen «Skarrss» (21) er dømt til tre år og seks måneder i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i grov vold, frihetsberøvelse og voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Denne dommen vil bli anket. Jeg reagerer på at flertallet av dommerne «shopper» enkelte uttalelser fra fornærmede for å begrunne dommen. Det skal ikke være nødvendig om retten er sikker på sakens faktum, sier rapperens forsvarer, Torgeir Falkum til TV 2.

Mandag falt dommen mot den 21 år gamle rapperen. Han er dømt til fengsel i tre og seks måneder for grov vold, frihetsberøvelse og voldtekt mot en ung kvinne. Én dommer ville frifinne ham, mens flertallet stemte for domfellelse.

– Min bror lærte meg å håpe på det beste, men forvente det verste. Jeg var forberedt på at jeg kunne bli dømt for voldtekt. Jeg vet i hjertet mitt at jeg ikke har voldtatt noen. De som kjenner meg vet det, sier rapperen, som kaller seg «Skarrss», til TV 2.

Om den grove volden som retten mener fnt sted i boligen, erkjenner 21-åringen å ha slått én gang med flat hånd, men ikke noe utover dette.

AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei, her avbildet i en tidligere straffesak.
AKTOR: Statsadvokat Andreas Schei, her avbildet i en tidligere straffesak. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Fikk mildere straff

Han er i tillegg dømt for ulovlig våpenoppbevaring, knivvold og narkotikaovertredelser.

21-åringen fikk imidlertid en strafferabatt på 20 måneder. Årsaken er at saken har blitt liggende unødvendig lenge hos påtalemyndigheten før det ble tatt ut tiltale.

– Det er bare å beklage at det har tatt tid. Det har tatt for lang tid både hos politiet og påtalemyndighet, og det er klart at det er en ekstra belastning å ha en siktelse mot seg i så lang tid. Derfor mener jeg det er riktig at de får redusert straff, på grunn av tidsbruken, sier statsadvokat Andreas Schei, som samtidig er tilfreds med dommen.

PÅ TILTALEBENKEN: «Skarrss» avbildet under hovedforhandlingen i Øvre Romerike tingrett i januar.
PÅ TILTALEBENKEN: «Skarrss» avbildet under hovedforhandlingen i Øvre Romerike tingrett i januar. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Beskrives som tortur

Det mest alvorlige forholdet som omtales i dommen fant sted 25. og 26. august i 2016. Rapperen hadde møtt offeret sitt på sosiale medier, og de var sammen i Oslo, blant annet for å kjøpe narkotika. På vei tilbake til Jessheim, mistet de toget, noe som gjorde at de måtte ta en taxi.

Denne hadde de imidlertid ikke råd til å betale for. Det oppsto en krangel som endte med at taxisjåføren tok rapperens mobiltelefon. 21-åringen ble forbannet og prøvde å henge på drosjen da den kjørte, noe som endte med at han ble skadet og måtte ha legehjelp.

Etter et sykehusbesøk endte «Skarrss» og kvinnen hjemme i rapperens bolig på Jessheim. Til stede var også en kamerat og en venninne av rapperen. De to mennene beskyldte etter hvert kvinnen for å ha stjålet 100 gram amfetamin. Da begynte en mange timer lang mishandling mot offeret. Både rapperen, hans kamerat og venninne skal ha tatt del i volden.

Det mest alvorlige forholdet fant sted bak denne døra, i rapperen bolig. (Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2)
Det mest alvorlige forholdet fant sted bak denne døra, i rapperen bolig. (Foto: Margrethe Miljeteig / TV 2)

«Situasjonen som fornærmede var i kan vanskelig betegnes som noe annet enn en tortursituasjon. Handlingene fra NN (rapperen, red. anm) og NN (mannlig kamerat, red. anm.) må betegnes som sadistiske», heter det i dommen fra Øvre Romerike tingrett.

Mener det var frivillig

På et tidspunkt hevdet kvinnen at hun hadde tatt stoffet, men hun klarte ikke å peke ut hvor det skulle ligge.

«Uten at det har betydning for rettens skyldvurdering bemerkes at det ikke er noe grunnlag for å mistenke fornærmede for å ha tatt stoffet. Hennes «erkjennelser» om å ha tatt stoffet fremstår som et hjelpeløst forsøk på å slippe unna dem mishandlingssituasjon som hun var havnet i».

Volden kvinnen ble utsatt for besto blant annet av slag, spark, injeksjoner med sprøyter, kvelertak, risping med et hageredskap og stumping av sigaretter mot huden hennes. Offeret fikk også brukket en finger.

OFFERET: Fornærmede i rettssaken mot rapperen Skarrss i Øvre Romerike tingrett i januar 2019
OFFERET: Fornærmede i rettssaken mot rapperen Skarrss i Øvre Romerike tingrett i januar 2019 Foto: Magnus Braaten / TV 2

Etter et mange timers voldsmareritt, mener Øvre Romerike tingrett å ha funnet det bevist at kvinnen til slutt ble voldtatt av rapperen. Han har hele veien nektet straffskyld, og han mener at de hadde frivillig samleie.

«Det fremstår for flertallet som utenkelig at fornærmede skal ha samtykket til samleiet etter den grufulle behandlingen hun hadde gjennomgått de siste seks timene forut for samleiet», uttaler retten.

Sliter psykisk

Kvinnen kom seg til slutt ut av boligen. Hun oppsøkte en nabo som kontaktet politiet. Hun ble liggende på sykehus i en uke etter mishandlingen.

«Fornærmede beskriver omfattende psykiske senskader etter mishandlingen, særlig er fremhevet angst, angstanfall, depresjoner, søvnproblemer, flashbacks og spiseforstyrrelser».

– Min klient er fornøyd med dommen. Det har vært ekstremt belastende for henne å måtte gjennomgå denne rettssaken, samtidig er hun lettet over at tingretten dømmer etter tiltalen, sier bistandsadvokat Trine Rjukan.

– Hva tenker du om at det er gitt strafferabatt her?

– Det viktigste for min kleint er at det har falt en dom for voldtekten, volden og frihetsberøvelsen.

Mens «Skarrss» idømmes fengsel i tre år og seks måneder, ble hans kamerat dømt til ett år i fengsel for vold. Rapperens venninne dømmes til syv måneders fengsel for volden som fant sted i boligen.

Saken oppdateres.