MISTET SØNNEN: Abdullah Kurdi og hans søster Tima Kurdi foran det tyske redningsskipet Sea-Eye. Skipet er oppkalt etter Abdullahs sønn, Alan, etter at han ble skylt opp på en strand i Tyrkia i 2015.
MISTET SØNNEN: Abdullah Kurdi og hans søster Tima Kurdi foran det tyske redningsskipet Sea-Eye. Skipet er oppkalt etter Abdullahs sønn, Alan, etter at han ble skylt opp på en strand i Tyrkia i 2015. Foto: Jaime Reina/ AFP/ NTB scanpix

Alan (3) ble ansiktet på flyktningkrisen – nå blir han hedret

Bildet av den avdøde Alan Kurdi (3) gikk verden rundt. Nå blir han hyllet av et tysk redningsskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. september 2015 ble kroppen til den tre år gamle syriske gutten Alan Kurdi skylt opp på stranden Bodrum i Tyrkia.

Gutten druknet da han og familien forsøkte ulovlig å krysse grensen fra Tyrkia til Hellas.

Familien med kurdisk bakgrunn hadde flyktet fra hjemlandet Syria, med et mål om å nå slektningene sine i Canada.

Alle døde bortsett fra faren Abdullah Kurdi.

Det urovekkende bilde av den lille gutten fikk raskt internasjonal oppmerksomhet, og mennesker over hele verden viste sin medlidenhet.

Bilde, tatt av den tyrkiske journalisten Nilüfer Demir, ble flyktningkrisens ansikt utad.

Hedret

På søndag ble den lille gutten hedret. På et tysk redningsskip, operert av Sea-Eye, pryder navnet til den avdøde treåringen, ifølge CNN.

Det tyske redningsskipet jobber med å redde flyktninger i farlige situasjoner.

2. september 2015 ble den syriske gutten Alan Kurdi skylt på land på en strand i Tyrkia. Kort tid senere ble dette bilde verdenskjent.
2. september 2015 ble den syriske gutten Alan Kurdi skylt på land på en strand i Tyrkia. Kort tid senere ble dette bilde verdenskjent. Foto: Nilufer Demir/ NTB scanpix

Gorden Isler, en av personene bak Sea-Eye, talte under seremonien søndag. Han fortalte at han bestemte seg for å oppkalle båten etter at han da så bildet i 2015.

– Da jeg så bilde av Alan i september 2015 hadde jeg nettopp forlatt rommet til min tre måneder gamle datter. Bilde av den døde gutten brakte meg fra mitt lykkeligste øyeblikk til den dypeste avgrunnen. Det berørte og beveget meg, men ødela også noe grunnleggende i meg, sier han til kanalen.

Takknemlig

Også guttens far, Abdullah Kurdi, var til stedet under seremonien sammen med søsteren Tima Kurdi.

Abdullah Kurdi, faren til den avdøde gutten, og søsteren hans Tima Kurdi under seremonien søndag.
Abdullah Kurdi, faren til den avdøde gutten, og søsteren hans Tima Kurdi under seremonien søndag. Foto: Jaime Reina/ NTB scanpix

– Denne dagen er vanskelig for meg. Men jeg vil støtte Sea-Eye. Jeg er takknemlig for at de valgte navnet hans. Det er folk med et godt hjerte i denne organisasjonen. Gutten sitt navn står for noe godt, og hans lille sjel kan få fred, sa han.

Etter den fatale båtulykken ble to syriske menn dømt til fire års fengsel i Tyrkia.