Eplekake á la kokkelandslaget

Christer Rødseth fra Farmen kjendis er kaptein på kokkelandslaget og kjøkkensjef på restaurant Vaaghals.
I dag byr han på nydelig eplekake i God morgen Norge!

Husk og les igjennom hele oppskriften før du begynner å lage kakene.

Eplekake

Oppskrift til 4-5 små former/kopper (2-3 dl) som tåler varme.

  • 100 g sukker
  • 100 g mykt meierismør med salt
  • 100 g mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 eple – syrlig, Hardanger/Granny Smith
  • 1 egg
  • 1/2 vaniljestang

Smør og sukker piskes hvitt med frøene fra en halv vaniljestang. Ha i egg, mel og bakepulver. Pisk sammen. Smør små ildfaste former/eller kopper som tåler høy varme med mykt smør og dryss på sukker. Hell ut det overflødige sukkeret. Ha i ca 80 g kakedeig og 3 eplebåter i hver form/kopp.

Stek på 150 grader i 10-15 minutter, til saftig uten å bli tørr. Etter steking, la den hvile i 10 minutter før den taes ut av formen.

Karamellsaus

  • 200 g sukker
  • 50 g meierismør – saltet
  • 150 g kremfløte
  • 1 klype maldonsalt

Smelt sukker til lys karamell. Rør inn smør i biter litt etter litt før fløte tilsettes. OBS! Vær forsiktig, temperaturforskjell gjør at det kan boble voldsomt. Ha i maldonsalt. Sil karamellen (metallsikt), slik at den er fri for «klumper».

Eplekompott

  • 2 syrlige epler, Hardanger/Granny Smith, skrelt i terninger
  • 100 g sukker
  • 50 ml eplejuice – ferskpresset (ikke konsentrat)

Smelt sukker til lys karamell, ha i epler og eplejuice.

EPLEKAKE: Lag kaken i små porsjoner. Foto: TV 2
EPLEKAKE: Lag kaken i små porsjoner. Foto: TV 2

Kok til sukkeret er oppløst og eplebitene er møre. Smak gjerne til med litt sitronsaft, litt syre i karamellsausen «høyner» smaken !

Monteringen

Ha eplekompott i hver av de små formene, legg over den ferdigstekte kaken, hell over ca 2 ss karamellsaus. Sett lokket på formen (eller legg på et lokk av alufolie) og varm opp i ca 10 minutter på 160 grader.