NESTLEDERE: Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski vil bli Audun Lysbakkens høyre hånd.
NESTLEDERE: Torgeir Knag Fylkesnes og Kari Elisabeth Kaski vil bli Audun Lysbakkens høyre hånd. Foto: Mads Fremstad / TV 2

Maktkamp i sv:

– Det blir en thriller inn til målstreken

Kari Elisabeth Kaski mener hun er den beste miljøstemmen i SV. Den argumentasjonen irriterer motkandidaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På landsmøtet i mars avgjør SV hvem som blir Snorre Valens etterfølger.

SVs valgkomité er delt på midten om hvem de ønsker som nestleder, mens et flertall av fylkene peker på Torgeir Knag Fylkesnes.

Dermed blir det votering og maktkamp om nestledervervet mellom Fylkesnes, som spøkefullt omtales som «rebell», og Kari Elisabeth Kaski.

– Jeg tror det er helt åpent og at det blir en thriller inn til målstreken, sier Kaski, som er partiets finanspolitiske talsperson.

– Jeg tror det blir spennende og slik det skal være. Det blir vanskelig å spå. Så håper jeg det blir en fest i politikk og en verdig prosess. Jeg frykter buskargumentasjon og baksnakking. Vi kan være med å sette standarder, sier Fylkesnes, som sitter næringskomiteen og kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Miljø-krangel

Begge drømmer om at SV skal bli et folkeparti, men er uenige om hvordan.

​Kaski mener partiet bør velge henne for å få en «tydelig miljøstemme».

– Jeg mener åpenbart at jeg er tydeligere miljøstemme i partiet. Det er ingen tvil om at Torgeir er opptatt av miljøsaken, men det er forskjell på prioriteringene og utgangspunkt.

Hun advarer partiet «å ikke gi for gitt at miljø blir ivaretatt selv om SV har vært et rødt og grønt parti».

– Det er ikke så lett som før å være et miljøparti bare fordi en snakker om miljø. Det må følges opp med handling. Både Arbeiderpartiet og Høyre har skjerpet sin miljøprofil det siste året, men det har ikke gått langt nok. Vi trenger et SV som prioriterer miljø ved alle korsveier og det er ikke gitt i partiet vårt i dag. Vi er et parti som kommer fra mange leire, og jeg representerer miljøbevegelsen og det har vi ikke utover meg i dag. Jeg mener det er viktig at vi har en nestleder som fronter og kommer fra miljøbevegelsen, sier hun.

Uttalelsen irriterer Fylkesnes, som mener miljø er en del av hans DNA.

– Jeg reagerer på det utsagnet der. Miljø var en av grunnene til at SV ble etablert. Miljøsaken var helt sentral for at jeg startet i SV. Første utvalget jeg ledet var et miljøutvalg og jeg er undervist i miljøetikk, så miljø er en del av mitt og SV sitt DNA.

Han mener «miljø og fordeling er noe alle i ledelsen er opptatt av».

– Så er spørsmålet hvordan vi skal orientere partiet for å brette oss ut. Jeg tror at distriktene er nøkkelen til å løse miljøutfordringene vi står i. Vi må ikke bare snakke om hvordan vi skal kutte i utslipp, men også hvordan bygge arbeidsplasser som skal erstatte sektorene som vil ryke. Jeg tenker at miljø og fordeling er der, så er spørsmålet strategisk – hvordan nå nye samfunnsområder. Det er den sentrale diskusjonen sånn jeg ser det, sier Fylkesnes.

Kaski mener det er forskjell på hvem som faktisk prioriterer miljø først.

– Jeg er ikke enig der rett og slett, men det er derfor vi sitter her og er to kandidater. Jeg har jobbet med masse grønn industripolitikk da jeg jobbet i Zero. Jeg jobber mye med omstilling som finanspolitisk talsperson. Alle jobber med fordeling og miljø, men det er forskjell på hvem som faktisk prioriterer det . Jeg opplever det er behov for den klare miljøstemmen, sier Kaski.

Oslo 20181203.
Kari Elisabeth Kaski fra SV under finansdebatten på Stortinget mandag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Oslo 20181203. Kari Elisabeth Kaski fra SV under finansdebatten på Stortinget mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Berg-rusten, Ole

Vil utvide partiet

Fylkesnes mener i motsetning til kandidaten at SV bør satse tungt på nye områder.

– Jeg mener at hvis SV skal fortsette den utviklingen vi startet da Audun Lysbakken ble leder, så må vi åpne nye rom for partiet til nye områder. Jeg foreslår næring og distrikt, bygge nye arbeidsplasser for en ny tid og ta i bruk hele landet, sier Fylkesnes.

I dag er han partiets fremste profil i distriktssaker, og har gjort fiskeripolitikk til sin hjertesak.

Han mener det er tid for å «pløye nye marker».

– Skal SV ta en større rolle i norsk politikk må vi innta en tyngre rolle på flere samfunnsområder. SV var opprinnelig etablert på å være et korrektiv, men nå er vi i ferd med å bli et alternativ. Da trenger vi å få en troverdighet på en sterk næringspolitikk og hele landet. Vi skal bli et folkeparti. Det mener jeg ligger i vårt DNA, sier Fylkesnes.

Han mener partiet er for snevert, og «mangler tyngde på flere saksområder».

– Jeg tror nok at mine politiske interesser er annerledes enn de andre i ledelsen. Kompletterende, vil jeg si. Jeg kan virkelig nerde på landbruks- og fiskeripolitikken og har en iver etter å utvikle ny politikk, sier Fylkesnes.

Advarer mot ny strategi

Kaski har størst støtte i østlandsområde i partiet og representerer Oslo, selv om hun opprinnelig er fra Kirkenes.

Hun mener SVs fremgang skyldes at partiet har vært tydelige på hva som er det viktigste, og peker på miljø og økonomisk omfordeling.​

– Jeg husker fortsatt godt da jeg ble valgt til partisekretær i 2015. Da kommenterte jeg meningsmålinger som var nede på to-tallet. Vi har hatt en fantastisk utvikling. Den utviklingen har gått under radaren, vi har vokst fra å være i en dypere krise til å være opp mot 8 prosent. Jeg opplever at jeg har vært med på å få til det, gjennom at vi har vært tydeligere på hva som er det viktigste for oss, sier Kaski.

STIGENDE: SVs snitt på meningsmålingene siden 2013.
STIGENDE: SVs snitt på meningsmålingene siden 2013.

Kaski advarer mot å eksperimentere med SVs prosjekt.

– Vi har ambisjon om å bli et et folkeparti og sette oss hårete mål, men jeg tror at da må vi nå frem med politikken vår på flere felt. Men vi må ikke tenke at politikken vi står for i dag er snever, den er bred. Men vi må snakke til flere ulike mennesker og sosiale lag, og ikke minst rekruttere de til partiet, det er vi i ferd med å gjøre nå.

– Du snakker ikke om å breie ut partiet på samme måte som Fylkesnes?

– Jeg er enig med Torgeir at vi har har mye god politikk som vi kan vokse på, men jeg tror ikke at vi som parti kan ta for oss hver gruppe for gruppe og vokse. Da aksepterer man prinsippet om at politikk bare handler om å nå ut til grupper som har interesse av din politikk. Jeg tror på en mer inkluderende vekst, hvor vi treffer breie lag av samfunnet med politikken vår og danner fellesskap for folk som er opptatt av små forskjeller og en ambisiøs klimapolitikk.

Partiets neste leder

Internt snakkes det om den som vinner nestledervalget trolig blir Audun Lysbakkens arvtaker, men de to avviser at de nå stiller for å komme i en arverekkefølge.

– Vi har en fantastisk leder i dag og jeg håper Audun skal sitte i mange år. Jeg har ikke lederjobben i mine tanker, men mener jeg kan gjøre en god jobb som nestleder i dag, sier Kaski.

– Jeg har ingen lederambisjoner. Grunnen til at jeg stiller er fordi jeg kan tilføre dagens ledelse nye ting som gjør at vi får et sterkere parti. Jeg kan utvide partiet og være en frontløper. Jeg stiller ikke for å komme i en arverekkefølge, sier Fylkesnes.