KNIVSTIKKING: Til sammen tre personer ble alvorlig skadd etter en knivstikking i Storgata natt til søndag. Hendelsen føyer seg inn i rekken av flere alvorlige knivangrep i hovedstaden de siste ukene.
KNIVSTIKKING: Til sammen tre personer ble alvorlig skadd etter en knivstikking i Storgata natt til søndag. Hendelsen føyer seg inn i rekken av flere alvorlige knivangrep i hovedstaden de siste ukene. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Minst åtte knivangrep på 23 dager:

Slik skal politiet ta knivdesperadoene

Politiet i Oslo kan nå straffe personer som bærer kniv hardere enn de kunne før.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av få uker har minst åtte personer blitt angrepet med kniv i Oslo.

Natt til søndag ble tre menn knivstukket ved utestedet «Rett inn bar» i Storgata i Oslo.

Tilstanden er alvorlig, men ikke livstruende for de tre ofrene. Foreløpig er ingen pågrepet etter hendelsen.

Flere vitner avhørt

To personer ble sett løpende fra stedet. Politiet mener at én av disse er gjerningsmannen.

– Vi har avhørt flere vitner og vi har en beskrivelse av de vi leter etter, men foreløpig jakter vi ikke på navngitte personer, sier politiadvokat Kai Gunnar Nygård til TV 2.

JAKTER: Politiadvokat Kai-Gunnar Nygård sier at politiet jakter to personer etter knivstikkingen i Storgata.
JAKTER: Politiadvokat Kai-Gunnar Nygård sier at politiet jakter to personer etter knivstikkingen i Storgata. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hvorvidt de tre ofrene i Storgata var tilfeldige eller ikke. Det skal ha vært flere vitner til hendelsen, men politiet ønsker ikke å kommentere hvor mange personer som er avhørt i saken.

De har brukt mye tid på å samle inn og gå gjennom overvåkningsbilder fra området.

Risikerer 20.000 i bot

Den nye straffeloven fra 2015 gjør at bruk av kniv ikke registreres på samme måte som tidligere. Oslo politidistrikt mener imidlertid å ha sammenlignbare tall som forteller om en økning i antall trusselsaker med kniv.

Ifølge rapporten «Anmeldt kriminalitet i Oslo politidistrikt, 2018» ble det anmeldt 179 knivtrussel-saker i 2013. I 2018 hadde tallet steget til 240. Det er en økning på 34,1 prosent.

Før jul så Oslo politidistrikt seg lei på de mange knivangrepene. De besluttet å øke bøtesatsen for personer som bærer kniv på offentlig sted. Nå risikerer man inntil 20.000 kroner i bot, mens minstesatsen på bøtene er 12.000 kroner. Tidligere var den normale bøtesatsen 8000 kroner.

45 dager i fengsel

Forbudet gjelder ikke bare kniver, men også andre skarpe redskap som er egnet til å gjøre skade på personer. Politiet håper at skjerping av straffene, kombinert med flere knivkontroller, vil gjøre at færre velger å ta med seg kniv når de ferdes ute.

– Hvis man blir tatt mer enn én gang i løpet av seks måneder, vurderer politiet pågripelse og varetektsfengsling. En normal påstand i retten vil være 45 dager ubetinget fengsel.

– Hvorfor mener dere at det er viktig å reagere strengt i denne typen saker?

– Fordi vi ikke ønsker at kniv skal brukes under voldshendelser. Det får lett katastrofale konsekvenser