Ektemannen til demens-rammede Anemarie (75) så film da han fikk en genial idé: – Er en trygghet for oss begge

Takket være GPS-teknologi lever Anemarie Kragh Alnes (75) et aktivt liv, selv om hun har demens. Sammen med ektemannen Leif Alnes (75) brenner hun for at andre skal få samme hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anemarie Kragh Alnes (75) gjør seg klar til å gå tur i nabolaget på Oppegård utenfor Oslo.

Den tidligere læreren har en demensdiagnose. Likevel er 75-åringen travel hele uken. Hun ramser opp svømming, venninnetreff, turer og andre aktiviteter.

Hver morgen tar hun på seg en klokke som inneholder GPS-teknologi.

– Da vet jeg at jeg kan rope på hjelp hvis jeg trenger det, sier hun.

– Dette er frihet for oss begge to, og trygghet, skyter ektemannen Leif Alnes (75) inn.

Sjef i eget liv

Diagnosen til Anemarie gjør at hun kan ha problemer med å vite hvor hun er og å finne veien tilbake til hjemmet igjen. Der kommer GPS-teknologien inn. Via sin mobiltelefon kan Leif følge med hvor Anemarie er. Roter Anemarie seg bort kan hun trykke på klokka som da blir en høyttalende telefon.

De understreker begge at teknologien gir dem mulighet til å være sjef i eget liv.

Det er minst 80.000 med diagnosen demens i Norge, men bare et fåtall er registrert med utstyr for GPS-sporing. Tall fra 2017 viser at bare i overkant av 600 demente var registrerte GPS-brukere den gang.

I 2013 ble lovverket endret slik at det er mulig å bruke GPS-sporing av demente, som ikke har mulighet til å samtykke til dette selv.

Leif fikk ideen til å bruke GPS etter å ha sett en dansk kriminalfilm på TV. Der ble GPS brukt for å spore en utro tjener. Ekteparet har selv skaffet GPS-utstyret og betaler utgiftene på cirka 3000 kroner i året.

Etterlyser mer GPS

Leif og Anemarie ønsker at alle som får en demensdiagnose blir orientert om at det finnes muligheter til å få en enklere hverdag, til tross for sykdommen.

– De som stiller diagnosen og de kommunale tjenestene burde være mye mer frampå med å informere om dette, sier Leif.

Også politi og helseorganisasjoner har etterlyst mer bruk av GPS-sporing. Hvert år utløser demente, både de som bor på institusjon og hjemme, leteaksjoner.

Ifjor oppjusterte helsemyndighetene antall nordmenn som er rammet av demens. Tidligere var tallet rundt 70.000, men ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet er anslaget nå et sted mellom 84.000 og 104.000 nordmenn, med en eller annen form for demenssykdom.

Etterlyser handling

Arbeiderpartiet har flere ganger etterlyst handling fra eldreministeren, når det gjelder å gi demente tilbud om GPS-teknologi.

– Jeg synes trykket på dette er altfor lite. Jeg tok det opp allerede i fjor høst, i september, og kommer til å fortsette å utfordre regjeringen i forhold til innsats knyttet til demens, sier stortingsrepresentant Tuva Moflag, som er Aps eldrepolitiske talsperson.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) sier regjeringen er i full gang med å få kommunene med på å innføre velferdsteknologi. Hun lover handling.

– Vi er svært opptatt av at vi skal klare å få med alle kommuner innen 2020. Det at GPS kan gi deg den friheten, den tryggheten, det er viktig for oss, sier Michaelsen.