ANGRIPER: Flere isbjørner har angrepet folk og tatt seg inn i hus i den russiske byen Belushya Guba. Myndighetene har derfor innført unntakstilstand.
ANGRIPER: Flere isbjørner har angrepet folk og tatt seg inn i hus i den russiske byen Belushya Guba. Myndighetene har derfor innført unntakstilstand. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

har iNNFØRT unntakstilstand:

Aggressive isbjørner jager folk i Russland

Lørdag ble det innført unntakstilstand i den russiske byen Belushya Guba, da over 50 isbjørner truer innbyggerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lokale myndigheter i Arkhangelsk i Nord-Russland besluttet lørdag å innføre unntakstilstand for befolkningen på den sørlige øya av Novaya Zemlya, skriver The Barents Observer.

Militæret har siden desember patruljert gatene for å beskytte befolkningen mot isbjørnene, uten at det har hatt ønsket effekt.

– Fra desember i fjor til februar år har det vært en stor opphopning av isbjørn rundt bosetninger. I Belushya Guba er det nå 52 isbjørner som kommer inn i landsbyens område, opplyser lokale myndigheter.

– Folk er redde

Myndighetene rapporterer om tilfeller der isbjørnene har angrepet mennesker og trengt seg inn i boliger og kontorbygg.

– Folk er redde, redde for å forlate boligene sine. Deres daglige aktiviteter er forstyrret, og foreldrene er redd for å la barna gå på skole og barnehage, sier leder Aleksandr Minaev av kommuneadministrasjonen i Belushaya Guba.

For å sikre lokalbefolkningen har det den siste tiden blitt installert ekstra gjerder rundt barnehagene, mens militært personell er blitt satt inn for å patruljere gatene. Men tiltakene har ikke fått ønsket effekt.

Hittil har Russlands føderale tjeneste for tilsyn med naturressurser nektet å skyte de mest aggressive isbjørnene som har angrepet folk.

Isbjørn er på den røde listen over truede dyrearter og har blitt beskyttet i den Russiske arktisk siden 1956.

Massiv invasjon

På grunn av trusselen mot liv og helse for innbyggerne på øya, skal det vurderes ytterligere tiltak før det vil bli vurdert å skyte noen av bjørnene.

Zhigansha Musin er leder av kommuneadministrasjonen på Novaya Zemlya. Han har vært i byen siden 1983 og sier at han aldri før har sett så massiv invasjon av isbjørner.

– Isbjørnene jager folk og tar seg inn i boliger. Når myndighetene har besluttet å forby skyting av isbjørnene, fører det til at befolkning ikke føler seg trygge, sier Musin.

På kommunens sider er et lagt ut en advarsel som informerer innbyggerne om hvordan de skal oppføre seg for å unngå isbjørnangrep.

Hold deg unna bjørnen er regel nr. 1.

Hvis bjørnen angriper og du ikke kan komme seg bort, står det i advarselen at du reduserer risikoen for død eller alvorlig skade ved å: «Legg deg ned, trykk hodet mot knærne, dekk det med hendene og ikke beveg deg».