– Skal festes så ubeskrivelig mye

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud var i strålende humør etter dobbelt norsk i utfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en fullstappet hotelllobby på hotellet som ventet på Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

Begge to med hver sin medalje gikk opp på bordet og holdt tale til de fremmøtte. Den ferske verdensmesteren Kjetil Jansrud var klar på at seieren skal feires.

Se hele sekvensen i videovinduet øverst!

– Dette er en lagseier. En stor applaus til hele laget. De gjør det mulig slik at vi kan stå her som vinnere. Vi samarbeider med det amerikanske laget som er her, sammen med venner og familie, før jeg overlater ordet til Aksel så vil jeg gi deg (Aksel Lund Svindal) en stor takk og i kveld skal det feires så ubeskrivelig mye, roper Kjetil Jansrud og skåler med sin lagkamerat for full jubel hos publikummet.

Aksel Lund Svindal, som kjørte sitt siste renn lørdag, var høyt oppe etter dobbel norsk seier i Åre.

– De jævla to hundredelene, sier Svindal med et stort glis.

– Hadde det vært en østerriker som vant så hadde jeg ikke fått stått der å synge nasjonalsangen. Jeg tror det er første gang jeg har sunget for full hals. I dag er det dobbel seier til Norge, sier den ferske alpinpensjonisten.

36-åringen legger ikke skjul på at han gleder seg til å våknet neste dag med en helt ny følelse.

– Alpint er det viktigste jeg har gjort frem til jeg våkner i morgen. Da er det lov å se i taket og tenke «hva gjør jeg nå?». Det kommer til å være ganske deilig kjenner jeg, sier Aksel Lund Svindal.

– Det er noen ting jeg kommer til å savne helt sykt, og noen ting jeg ikke kommer til å savne for å være helt ærlig. Det å kunne våkne i morgen etter en sånn dag, og kunne tenke at det jeg gjør i dag har ingenting å si, for jeg skal ikke konkurrere i morgen. Det å bare kunne nyte litt og suge litt ekstra på den karamellen, det gleder jeg meg til, sier 36-åringen.

Men først og fremst satte Aksel Lund Svindal pris på det som skjer denne kvelden.

– Sånne dager som i dag er helt spesielle. Jeg tenker med det å slutte, det som har vært tidligere har vi sykt mye tid til å snakke om senere. Det som skjer her og nå, blir aldri så bra som det er her og nå. Dette er en kjempeskål for VM, gull og sølv til Norge, roper Svindal mens han hever glasset med champagne sammen med Jansrud.

Videre holdt Aksel Lund Svindal sin egen tale der han trakk frem noe av det han husker best fra tiden sin som toppidrettsutøver.

– Jeg kom inn på et landslag og jeg satt på middagsbordet med Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt. Jeg var hundre prosent del av laget før forretten ble servert. Den følelsen er ekstremt forskjellig å komme inn som junior og bli gradvis akseptert. Viss du på «default» kommer inn som hundre prosent medlem og heller blir styrt i riktig retning når du driter deg ut, det er kanskje detaljer, men det er ikke detaljer. Det er det beste minne jeg har som alpiinst på toppnivå. Det er det aller råeste jeg har hatt mulig til, det å passe på at de nye opplever det jeg gjorde. For det var helt vilt, sier 36-åringen og fortsetter:

– Det handler ikke om den store krangelen i hverdagen, det er det små kampene som gjør at laget fungerer samme. Viss noen lurer på hvor den beste plassen å sitte under et World Cup-renn, så er det rundt det norske bordet. Da kjærester og familier har vært med og vi må spise med dere, ikke noe stygt ment, men så er det så jævlig nedtur. Og sånn skal det være. Det handler ikke om at ett måltid er så fett, men alle de små tingene som skjer, sier han.

– Du må være der hver dag for å skjønne det, det er det jeg kommer til å savne. Vi er en gjeng med kompiser som reiser verden rundt og prøver å være best i verden, som er ganske ofte. Det er ganske sykt. Det er den eneste gangen i livet mitt jeg kommer til å få oppleve det, det er det jeg har gjort nå. Jeg kan gjøre mye som er bra, men jeg kommer aldri til å være best i verden med mine beste venner. Det her er slutten på noe helt rått, sånn er det, tusen takk for meg, forteller Aksel Lund Svindal.

36-åringen kjørte så et rapshow fra scenen. Se videoen i saken!