Jansrud vant VM-gull i utforen – Svindal tok sølv i avskjedsrennet

Dobbelt norsk med Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal i Åre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Kjetil Jansruds renn i videovinduet øverst! Video med tillatelse fra NRK.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal var i en helt egen klasse og sørget for dobbelt norsk i krevende forhold i VM-utforen.

– Det er helt fantastisk gøy å være tilstede og oppleve dette. Det er stort for Norge og for de to. Det er hyggelig å få være med på avslutningen av en så fantastisk karriere, sa kronprins Haakon Magnus til TV 2 etter medaljeseremonien lørdag kveld.

Jansrud, som manglet VM-gull i samlingen, vant to hundredeler foran Aksel Lund Svindal. Vincent Kriechmayr fra Østerrike tok bronsen, 33 hundredeler bak Jansrud.

– Det var helt magisk. Det er den VM-medaljen som henger høyest. Det er nesten så det ikke synker inn, sett i lys av sesongen under ett. Jeg har stått og svart på hvorfor det ikke har gått bra og hvorfor det ikke har vært som tidlig, mens jeg har sett andre gjøre det bra. Det er en utfordring, så jeg må kjøre med troen, og det gjorde jeg i dag, sier Jansrud til TV 2.

– Det er en fantastisk dag. To fantastiske utøvere. Laget, trenere og utøvere løftet seg fra super-G. De to eldste er fortsatt eldst og bare måker til. Det er imponerende, sier alpinsjef Claus Ryste til TV 2.

Nesten OL-kopi

Svindal fulgte Jansruds tider hele veien, men ble så vidt slått av landsmannen. På OL-utforen i fjor var det motsatt rekkefølge på duoen.

– Dette er litt payback time for OL, da Aksel så vidt slo meg. Det er ganske vilt, sier Jansrud til NRK.

– I OL i fjor var det jeg som var foran. Det er helt fair. Jeg tenker det er på sin plass. Da jeg kom i mål, med alle nordmennene som var her, og den avstanden ned til resten, så tenkte jeg at vi har bydd på et helvetes show uansett hva som skjedd, sier Svindal til NRK.

​VM-utforen var det siste rennet i Svindals eventyrlige karriere. Mens han jublet i målområdet, mottok han sin hyllest av folkehavet på tribunen. ​

– Du kunne ikke diktet det opp på forhånd. Nå skilte det to hundredeler, og de har byttet på det før. Det er ekstra spesielt at de gjør det sammen. Aksel fikk vist hva som bor i ham. Han er helt der oppe i sitt siste løp, sier Ryste.

Jansrud har ikke hatt noen god oppladning til VM etter å ha pådratt seg et brudd i hånden, men han kjørte også super-G tidligere denne uken.

– Jeg fikk seks uker, tidligst fire, men klarte det på litt over to. Da har du veldig marginene med deg. Da står det skrevet i stjernen at det skal gå hele veien, men sånne ting er nesten vanskelig å la synke inn. Jeg er veldig glad for å få med meg Aksel opp på pallen og at han avslutter karrieren med medalje. Det er få for unt å være så god på slutten av karrieren og bare være to hundredeler fra gullet, sier Jansrud til TV 2.

Svindal luktet fugl

Svindal har slitt med knærne de siste sesongene og offentliggjorde tidligere i år at fartsrennene under VM i Åre kom til å bli hans siste.

– Når trodde du at dette kunne gå?

– Da jeg kjørte over mål, og så at det var et stykke til dem bak meg, da tenkte jeg at «kanskje dette er dobbeltseier». Det luktet litt fugl allerede da, sier Aksel Lund Svindal til TV 2.

– Du hadde jo drømt om at dette kunne skje.

– Ja, det er lov å drømme om det og ha som mål, men det skal jo klaffe på den ene dagen. Når det nå klaffet, er det perfekt.

– Hvordan er det at kronprinsen (Jansrud) tar over allerede i dag?

– Det er bra. Nå trenger jeg ikke få dårlig samvittighet. Det er flere enn Kjetil som kan ta over også, sier Svindal.

Rørt familie

På tribunen jublet familie og kjæreste for Jansruds etterlengtede VM-gull.

– Jeg gleder meg til å treffe ham nå. Han har snakket om og lengtet etter dette VM-gullet, sier kjæresten Benedicte Isabel Mortensen til TV 2 rett etter at Vinstra-guttens første VM-gull er sikret.

– Jeg er så utrolig glad på hans vegne, legger hun til.

Mamma Inger Helen Jansrud er rørt langs bakken i Åre. Sammen med venner og familie ser hun sønnen kjøre i Aksel Lund Svindals siste renn.

– Jeg blir så rørt. Så mange timer, og så hardt arbeid som ligger bak. Han har ønsket dette så inderlig. Det er bare helt fantastisk, sier Inger Helen Jansrud til TV 2.

– Det er vanskelig å sette ord på. Det er så mange ting vi kjenner på. For det første er vi veldig glad, tror jeg, legger hun til og ser opp på mannen Jan Ingvald Jansrud.

Konkurrentene ikke i nærheten

Etter hvert som de største rivalene kom inn på svakere tider, ble Jansrud og Svindal blidere og blidere når TV-bildene fanget superduoen i målområdet.

Dominik Paris var ni hundredeler bak Jansurd på første mellomtid, men italieneren tapte i resten av rennet og fikk ikke gjort noe med de norske guttene i tet.

Vincent Kreichmayr var i nærheten på de første mellomtidene, men heller ikke østerrikeren klarte å legge noen av nordmennene bak seg og la seg inn på bronseplass, 33 hundredeler bak ledende Jansrud.

Aleksander Aamodt Kilde ble nummer åtte, 82 hundredeler bak Jansrud.​ Adrian Smiseth Sejersted kom på 14. plass, 1,2 sekunder bak førsteplassen.

Krevende forhold gjorde at utforen ble kuttet ned om lag tusen meter allerede tidlig på formiddagen. Tett opp mot den planlagte starten ble det flere utsettelser, og starten gikk ikke før én time etter oppsatt tid.

Forholdene så ikke ut til å være særlig bedre, for det var tåke og snødde tett.