EKSTREMKULDE: Johannes Thingnes Bø og det norske stafettlaget tok verdenscupseier i 20 minusgrader. (Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP)
EKSTREMKULDE: Johannes Thingnes Bø og det norske stafettlaget tok verdenscupseier i 20 minusgrader. (Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP) Foto: Jeff Mcintosh

Tok verdenscupseier i 20 minusgrader

Bitende kulde stoppet ikke Norges skiskytterkvartett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste stafetten før VM i Østersund ble en suksess for Norges skiskyttere da de gikk inn til seier i verdenscupen i Canmore fredag.

– Det gir selvtillit til hele laget og siste stafetten før VM. Så deilig å dra hjem seieren. Nå føler jeg vi har satt laget godt og er klar til å angripe det som skjer i Østersund, sier Lars Helge Birkeland til NRK.

Seieren ble overlegen da Johannes Thingnes Bø leverte to feilfrie skytinger på den siste etappen.

Norge gikk i mål over minuttet foran Frankrike på andreplass.

– Hemmeligheten var å gi Johannes et ålreit utgangspunkt, og det gjorde vi. Og da så man hvordan det gikk. Det ble ganske mye til slutt. Den siste stående, det var nesten som jeg ble forelsket i den serien. Det var ekstremt imponerende. Det blåste, og han bare feide de ned. Det var deilig å se på, sier Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

Ekstrem kulde

I bitende kulde i Canmore gikk Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen, Erlend Bjøntegaard og Johannes Thingnes Bø for Norge.

Gradestokken viste nesten minus 20 grader da løperne gikk ut i sporet. At det i tillegg var kraftig vind, gjorde at det ble en svært kald affære på fredagens stafett.

Fingrene til Birkeland var derimot ikke fryst til is på første skyting, i hvert fall virket det ikke slik. Nordmannen fikk én bom, men traff på første ekstraskudd.

Dermed gikk Birkeland ut som nummer to like bak russiske Evgeniy Garanichev i føringen.

Frankrike i ledelsen

På andre skyting fortsatte Birkeland i fint driv. Også én bom på stående, men ett ekstraskudd til holdt til at han kom seg først ut fra standplass.

Dermed var Norge i ledelsen med Frankrike og Antonin Guigonnat i hælene.

Etter hvert klarte Guigonnat å passere Birkeland, men nordmannen hang på.

Frankrike lå tre sekunder foran Norge inn på første veksling. Sjåstad Christiansen gikk ut som andremann i kulden.

Jevnt mellom Norge og Frankrike

Sjåstad Christiansen hentet de tre sekundene opp til Frankrike raskt og gikk opp i teten.

Norge og Frankrike gikk likt inn til liggende skyting på den andre etappen, og begge fikk en bom og måtte bruke et ekstraskudd.

Frankrikes Emilien Jackquelin gikk ut fra første skyting like foran Sjåstad Christiansen. Etter 3,2 kilometer lå de to 40 sekunder foran russiske Eduard Latypov på tredjeplass.

På stående skyting hadde igjen både Jackquelin og Sjåstad Christiansen hver sin bom og måtte bruke ett nytt ekstraskudd. De gikk likt ut til siste runde.

Gikk i fra Frankrike

I sporet parkerte Sjåstad Christiansen Jackquelin fullstendig. Han gikk inn til andre veksling hele 22,9 sekunder foran franskmannen. Dermed ledet Norge plutselig suverent.

Erlend Bjøntegård hadde et solid forsprang da han gikk ut til tredje etappe, og på liggende skyting fikk han én bom og med ett ekstraskudd holdt han på ledelsen.

Men Frankrikes Simon Fourcade fikk fullt hus og tok godt innpå Norge. Ut fra liggende skyting lå Frankrike nå kun 8,4 sekunder bak Norge.

Men Bjøntegård gikk fint i sporet og økte avstanden til Fourcade. Han gikk alene inn på stående skyting, men fikk to bom. Fourcade på sin side fikk kun én bom, og gikk ledende ut fra skytingen.

Men Bjøntegård hentet seg inn med to ekstraskudd. Ut til siste runde lå Norge 7,9 sekunder bak Frankrike. Det gjorde derimot ingenting, for de sekundene hentet Bjøntegård fort inn igjen.

Imponerende Thingnes Bø

Til siste etappe hadde Thingnes Bø et forsprang på 8,7 sekunder. Den avstanden økte han i sporet, og hadde en solid ledelse inn på liggende skyting. Der leverte Thingnes Bø en feilfri serie i et tempo uten like.

Frankrikes Quentin Maillet gikk ut hele 50 sekunder bak Norge etter skytingen.

På den siste skytingen ble det nok en feilfri skyting på Thingnes Bø, og Norges seier var sikret.