SKAPER OPPSTYR: Prinsesse Ubolratana skapte sjokkbølger i Thailand da hun stilte som statsministerkandidat. Bildet er fra 2010. (AP Photo/Kin Cheung, File)
SKAPER OPPSTYR: Prinsesse Ubolratana skapte sjokkbølger i Thailand da hun stilte som statsministerkandidat. Bildet er fra 2010. (AP Photo/Kin Cheung, File)

Thailands konge vil ikke at søsteren skal bli statsminister

Thailands konge mener det er upassende og grunnlovsstridig at prinsesse Ubolratana vil bli statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kong Maha Vajiralongkorn (66) er lillebroren til prinsessen, den eldste datteren til avdøde kong Bhumibol.

67 år gamle prinsesse Ubolratana skapte sjokkbølger i Thailand da hun fredag stilte som statsministerkandidat for opposisjonspartiet Thai Raksa Chart.

– Upassende

Prinsessen blir det første medlemmet av kongefamilien til å gå inn i partipolitikken. Hun akter å utfordre sittende statsminister og militærjuntaens håndplukkede kandidat Prayuth Chan-ocha i valget i mars.

– Å bringe et høytstående medlem av kongefamilien inn i det politiske systemet er i strid med kongelige tradisjoner og nasjonens kultur. Det er upassende, heter det i en sjelden uttalelse fra hennes bror, kong Maha Vajiralongkorn fredag.

– Jeg er en vanlig borger

Prinsesse Ubolratana takker folket for støtten etter fredagens kunngjøring.

– Takk for deres kjærlighet og støtte, jeg er dypt rørt, skrev hun på Instagram etter nominasjonen fra partiet som ble grunnlagt av tidligere statsminister Thaksin Shinawatras allierte.

– Jeg ønsker å påpeke at jeg har sagt fra meg min kongelige tittel, og nå er jeg en vanlig borger. Jeg har ingen privilegier i forhold til andre thailendere, tilføyer hun.

Det thailandske militæret regnes for å være blant Thailands mest monarkivennlige institusjoner.

(©NTB)