OPPGITT: Generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne krever at El-avgiften settes ned.
OPPGITT: Generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne krever at El-avgiften settes ned. Foto: Ole Enes Ebbesen

Klagene strømmer inn:

Staten tjener milliarder høye strømpriser: – Nok er nok!

Organisasjonen Huseierne forteller om medlemmer som er oppgitte og forbannet på at en tredjedel av strømregningen er skatt. Nå krever de at el-avgiften blir satt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mens strømprisen skyter i været, strømmer pengene inn i statskassa som resultat av store avgifter på strømregninga vår, sier generalsekretær Morten A. Meyer i Huseierne til TV 2.

Mange boligeiere ringer nå til organisasjonen Huseierne og gir uttrykk for sinne og oppgitthet når de får strømregningen i posten.

En tredjedel er skatt

Ifølge tall fra Energi Norge, er 34 prosent av strømregningen estimert for 2019 offentlige avgifter. Dette vil utgjøre 14 milliarder kroner i ekstrainntekter for Staten.

– I skyggen av lave strømpriser har Staten økt nivået på el-avgiften kraftig. Nå når strømprisen er høy, er det på tide at Staten gjør det motsatte, nemlig å sette el-avgiften ned, fortsetter Meyer.

Må shoppe smartere

Siden 2008 har el-avgiften økt fra 11 øre kilowattimen til 16,50 øre kilowattimen. Dette er omlag dobbelt så stor stigning som den generelle prisstigningen.

Finansdepartementet påpeker at el-avgiften ble redusert med ett øre kwh i fjor høst, og svarer at folk heller burde spare penger på å finne billigst mulig leverandør av strøm.

– Folk må bruke sin markedsmakt og shoppe strøm der det er billigst, sier statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet.

Ekstra momsinntekter

– Når en tredjedel av strømregningen er skatt, er ikke det å plyndre vanlige folk?

– Nei, jeg synes ikke det. Nå har vi satt avgiften ned med ett øre, og så må vi huske på det at det er mange andre ting som avgjør størrelsen på strømregningen, sier Næsje.

Dette beroliger ikke Meyer i Huseierne.

– Nei, nok er nok. El-avgiften burde settes ned i hvert fall to til tre øre om det skal bety noe for vanlige folk og familier. Nå har Staten så store inntekter av moms på grunn av den høye prisen på strøm, så dette har Staten råd til, tordner Meyer.

– Det skjønner jeg godt at Huseierne ønsker. Da må vi i så fall gjøre det i et fremtidig budsjett, sier statssekretæren i Finansdepartementet.