Brødre siktet for to drapsforsøk:

Pågående ungdomskonflikt i Oslo bekymrer politiet

Tenåringsbrødrene som ifølge politiet forsøkte å drepe en 18-åring på Grønland i Oslo tirsdag, er også siktet for et drapsforsøk på Furuset i 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Begge hendelsene inngår i en pågående konflikt mellom to ungdomsmiljøer i Oslo, mener politiet.

– Det er noen ungdomsmiljøer i området som tydeligvis har en konflikt, sier politiadvokat Børge Enoksen i Oslo politidistrikt til TV 2.

Mandag 11. desember 2017 ble en ung mann, nylig fylt 18 år gammel, knivstukket gjentatte ganger i overkroppen på biblioteket på Furuset.

Titalls personer var til stede utenfor biblioteket – blant dem fire brødre. To av dem, 16 og 18 år gamle, ble siktet for drapsforsøk, mens de to andre ble avhørt som vitner. Saken er ennå under etterforskning.

Storebror banket opp

En drøy måned senere, 18. januar i fjor, fant et angivelig hevnangrep sted på Furuset senter. De to siktede guttenes eldre bror ble banket opp med blant annet kabler og jernrør, ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett.

Mer enn ti personer tok del i volden, men politiet har kun lyktes med å identifisere én av dem, nemlig den 18 år gamle mannen som ble knivstukket på Furuset en måned tidligere.

Han forklarte i retten av han var bevæpnet med batong som følge av overfallet på biblioteket.

Mannen, som i retten nektet å navngi de andre gjerningspersonene, ble i januar i år dømt til to års fengsel for denne og en annen grov voldsepisode. Han har anket dommen.

Den andre grove voldsepisoden fremstår noe mer oversiktlig for tingretten. Totalt fem personer ble dømt for å ha banket opp to brødre på Haugenstua i Oslo natt til tirsdag 5. juni i fjor.

En av dem var den 18 år gamle mannen som denne uka skal ha blitt forsøkt drept i Motzfeldts gate på Grønland.

Hans advokat Erik Dogger ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Den 19 år gamle mannen som denne uken ble siktet for drapsforsøk sammen med sin yngre bror, nekter straffskyld. Hans forsvarer Tor Even Gjendem sier på generelt grunnlag at det ikke er unormalt at en voldhendelse for unge personer fører til nye voldshendelser.

Lillebrorens forsvarer Jan Erik Teigum ønsker ikke å kommentere saken. 17-åringen skal senere i februar også møte i en sak der han er tiltalt for tre grove og tre simple ran sammen med flere andre gutter i Oslo.

HEVNANGREP?: To tenåringsbrødre er siktet for drapsforsøk etter at en 18-åring ble stukket gjentatte ganger med kniv her på Grønland tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HEVNANGREP?: To tenåringsbrødre er siktet for drapsforsøk etter at en 18-åring ble stukket gjentatte ganger med kniv her på Grønland tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vanskelige å fengsle

Den pågående konflikten er svært uoversiktlig også for politiet. De involverte personene knyttes ikke til noen etablerte gjenger, men anses som ulike miljøer på Oslos østkant.

– Det er vanskelig for meg å si hva konflikten handler om, men jevnlig ender den med vold, sier politiadvokat Enoksen.

Felles for miljøene er at guttene er unge, ofte mellom 16 og 19 år gamle. Det er derfor svært vanskelig for politiet å holde potensielt voldelige personer unna gata, fordi vilkårene for å varetektsfengsle personer under 18 år er svært strenge i Norge.

– Det er naturligvis en stor utfordring, særlig fordi det er så begrenset plass på ungdomsenhetene og dermed ikke noe sted å gjøre av dem, sier Enoksen.

– Hvilke løsninger ser du for deg?

– Jeg mener det må bygges flere ungdomsenheter, også trenger vi større kapasitet på de alternative ungdomsinstitusjonene som kan ta hånd om dem, sier han.

Etterlyser alternativer

Denne uken la politiet i Oslo frem sin statistikk for anmeldt kriminalitet for 2018. Den viser at hovedstaden får stadig flere mindreårige lovbrytere som anmeldes gjentatte ganger, på tross av fjorårets innsats mot nettopp de ungdomskriminelle miljøene.

Oslo politidistrikt har nå registrert 197 unge gjengangere. I 2017 var tallet 151. Unge gjengangere er ungdom mellom 10 og 17 år som har fire eller flere anmeldelser i løpet av et år.

– Problemet er at det er manglende alternativer til varetekt. Alternativer i form av institusjonsopphold under Kriminalomsorgen, eventuelt barnevernet, sier TV 2s rettsekspert Inge D. Hanssen.

– Hvem har ansvaret for at disse tilbudene eksisterer?

– Det er helt klart et politisk ansvar. Det må politisk vilje til for å løse opp dette problemet, sier Hanssen.

Wara vil øke kapasiteten

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier dagens regjering har doblet antall plasser i ungdomsfengsel, men lover at kapasiteten vil bli ytterligere bedret.

– Har vi behov for flere plasser, så skal vi sørge for at det blir det. Denne regjeringen har doblet antall plasser i ungdomsfengsel, men det er alltid et spørsmål om vi har nok, sier statsråden til TV 2 fredag.

– Men det er ikke nok plasser i dag. Hva skal du gjøre med det?

– Det er ikke nok tilpassede plasser for ungdom, så da må vi øke kapasiteten på de plassene, sier han.

– Kommer det til å skje?

– Ja, er det behov, så må vi øke det.