Bestemmer seg for historisk proffsatsing før Flandern rundt

Uno-X Norwegian Development Team blir «sannsynligvis» Norges første profflag noensinne. Det faller i god smak hos Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er utrolig bra at et norsk lag kan komme seg opp på Pro Continental-nivå. Det er et stort fremskritt for norsk sykkelsport at noen kan ta steget opp, så det er utrolig spennende å følge det prosjektet, sier Boasson Hagen til TV 2.

Kristoff er like begeistret:

– Det er fantastisk for norsk sykkelsport at Uno-X ser ut til å ta steget opp. Det kommer til å gi mange norske syklister muligheten til å bli proffer. Da får man et mellomsteg mellom Continental-nivå og WorldTour-nivå. Det føler jeg er riktig vei å gå for norsk sykkelsport og riktig vei å gå for Uno-X. Det virker som de har midlene og laget til å gjennomføre en Pro Continental-satsing, og det er virkelig bra nytt for norsk sykkelsport, sier han.

Bakgrunnen er følgende: Uno-X Norwegian Development Team, som nå sykler på nivå tre, offentliggjorde forrige uke at de vurderer å ta steget opp på nivå to i 2020 - og med det bli Norges aller første profflag i sykkel.

Langsiktig perspektiv

Det vil i praksis bety at laget vil kunne bli invitert til de beste sykkelrittene i verden under det norske flagget.

Laget, som er mer fokusert på å utvikle unge ryttere enn å jakte resultater for enhver pris, har aldri uttrykt noe ønske om å sykle Tour de France og de aller mest kjente rittene, men en helproff satsing vil uansett gi rytterne muligheten til å sykle større ritt og få prøve seg mot de beste rytterne i verden.

– Vi vurderer å oppgradere fordi det kan være at den neste scenen er et bedre sportslig alternativ enn den vi er på nå. At vi kan tilby en arena for rytterne våre som er enda mer riktig for deres utvikling. Og da skal vi ta den evalueringen nå for å se om det er riktig å ta det neste steget, sier sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, til TV 2.

– Hva er det en eventuell oppgradering står på?

– Det står på at vi skal gjøre oss kjent med hva det krever veldig inngående, sånn at når vi kommuniserer valget, så er det ikke tilfeldig. Da vet vi hva det medfører. Det handler ikke nødvendigvis bare om det økonomiske. Det handler også om det strukturelle, det organisatoriske, ledere, ryttere og så videre. Det er en stor pakke. Og det er også sånn at når vi gjør det her, så gjør vi det ikke for to år. Vi skal være sikre på at det blir en robust reise vi begir oss ut på.

– Mer sannsynlig at vi gjør det enn at vi ikke gjør det

En rekke aktører, blant dem Thor Hushovd, har de siste årene, i takt med fremgangen til norske syklister i utlandet, forsøkt å få et profflag på bena.

De klarte aldri å få nok penger på plass til å kunne realisere drømmen om et norsk profflag, men mye tyder nå på at Uno-X er iferd med å lykkes.

– Det er mer sannsynlig at vi gjør det enn at vi ikke gjør det. Det er ikke vits i å si noe annet. Men vi har fortsatt retrettmuligheten, sier Haugland.

Veien frem mot den endelige beslutningen kan følges via sykkellagets egen miniserie, «Det neste steget», på YouTube.

– Når blir en beslutning tatt?

– Når Flandern rundt går 7.april i år, så vil det norske sykkelfolket vite om vi søker lisens i 2020 eller ikke, sier han.

Å oppgradere fra Continental-lag til Pro Continental vil medføre både et større budsjett og, sannsynligvis, flere ryttere.

Ideen er å beholde den unge, norske stammen i laget, for så å ispe noen dansker (hvor Uno-X også har interesser) og muligens noen av de andre norske utenlandsproffene.

– Sykkel-Norge fortjener det. Det er på tide at vi kommer oss bort fra VM i Bergen og økonomisk trøbbel. Nå må vi se fremover. Og det vil være veldig viktig med et norsk lag. Det vil løfte sporten ytterligere, det vil øke rekrutteringen, det vil gi oss en base å stå på i mange år fremover. Jeg er sikker på at vi, på et eller annet tidspunkt, vil få til et profflag i Norge, så får vi se om det blir nå eller senere.