NÅ BLIR DET BLØTT! Mildvær kombinert med en god del nedbør kan gi slaps og vann i gatene i Sør-Norge i helgen. Så fryser det på ...
NÅ BLIR DET BLØTT! Mildvær kombinert med en god del nedbør kan gi slaps og vann i gatene i Sør-Norge i helgen. Så fryser det på ... Foto: Lise Åserud, Scanpix / Anders Eid, TV 2

Uværet treffer i dag: Forbered deg på vann, tåke, slaps og hålke

Plussgrader og mye nedbør kan skape trøbbel flere steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag er det mye forskjellig vær i Norge. I Kristiansand er regnværet i gang, og det er ventet uvanlig store nedbørsmengder ut over ettermiddagen og kvelden. Også i Bergen har skyene meldt sin ankomst, og det er ventet å bli en våt ettermiddag.

På store deler av Østlandet har imidlertid sola brutt igjennom, og midt på dagen fredag badet for hovedstaden i sol fra tilnærmet skyfri himmel.

Gleden blir imidlertid kortvarig, for fronten som gir nedbør lengst i sør, vil trekke inn over Sør-Norge i løpet av kvelden og natta.

I vest og i sør er det godt med plussgrader og vil nedbøren komme som regn, og det samme gjelder trolig for områdene rundt Oslofjorden, men her kan det bli lokale variasjoner.

– Nord for Oslo er det muligheter for at nedbøren kan komme som snø, men det er usikkert, forklarer vakthavende meteorolog i StormGeo, Frode Håvik Korneliussen.

Det neste døgnet blir preget av grisevær, og aller verst blir det lengst i sør.

– Totalt sett er det en del nedbør i vente det neste døgnet. Man kan vente seg 50 mm nedbør på Sørlandet og denne vil komme som regn i lavlandet. Sør-Norge for øvrig kan vente seg mellom 15 og 30 mm nedbør i perioden. Snøgrensen vil ligge på 700 til 900 meter, men den vil være lavere på Østlandet. Nord for Oslo kan nedbøren komme som snø. Kommer den som snø, kan man altså få 30 cm tung og våt snø enkelte steder, sier Korneliussen.

Meteorolog Frode Håvik Korneliussen gir deg helgeværet.
Meteorolog Frode Håvik Korneliussen gir deg helgeværet. Foto: Helge Skodvin / StormGeo

Slaps, slush og mye vann

Dersom man har utsatt måkingen av eiendom eller hustak, kan det med andre ord være verdt å ta i et tak så raskt som mulig fredag, da snøen vil bli mye tyngre av den våtere nedbøren.

STORM.NO: Sjekk været for der du bor her

Meteorologen tror den relativt stor påfyllet av nedbør kan gi utfordringer i form av overvann og vanskelige kjøreforhold.

Nedbør-situasjonen natt til lørdag.
Nedbør-situasjonen natt til lørdag.

– Dersom sluk er tettet av snø, is eller lignende kan man få store dammer, slik man vel så eksempler på i Agder på torsdag. Der det er dårlig brøytet kan man få mye slaps og «slush», sier Korneliussen.

Nedbørsmengdene er ventet å avta gjennom natten, men hele lørdagen vil være preget av bygevær i hele Sør-Norge.

Tåke-trøbbel og hålke-h******?

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om dårlige kjøreforhold grunnet snø og mulighet for underkjølt for Østlandet og Telemark.

Korneliussen tror dessuten at det kan legge seg tykk tåke på steder der snøen ligger på bakken, særlig på Østlandet, noe som vil gi dårlig sikt og kan skape trøbbel for flytrafikken.

– Det kommer fort tåke hele lørdag som gir dårlig sikt. Det kan for eksempel komme tåke på Gardermoen, og det er en viss fare for at dette kan påvirke i flytrafikken, melder han.

Søndag bedrer været seg i Sør-Norge, men det vil fortsatt komme spredte byger. Mandag er det ventet at det vil klarne opp og bli betydelig bedre for landsdelen.

Ulempen er at det vil fryse på igjen …

– Det kan fort fryse på natt til mandag, noe som kan gi hålkeføre av en eller annen sort der snøen ikke har regnet bort. Snø som ikke blir brøytet og fjernet skikkelig kan bli glasert og knallhard, advarer meteorologen.

Vær-vinnerne bor i nord

– Nord-Norge er vær-vinneren i helgen. Det kan komme litt dryss av snø i Nordland, men det blir stort sett opphold i hele Troms og Finnmark. Søndag kan man få spredte byger i landsdelen, men ikke de store mengdene. På mandag må man imidlertid være forberedt for å få kraftigere snøbyger, sier Korneliussen.

Også Midt-Norge slipper relativt billig unna i helgen. Særlig lørdagen kan by på høyst brukbart vær.

– Det kommer trolig litt snø til å begynne med, men det klarner nok opp i Midt-Norge i løpet av lørdag. Søndagen ligger hele landet dekket under lavtrykket og det gir bygevær overalt, sier Korneliussen.

– Ikke dra over fjellet i natt

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for fjellet i Sør-Norge fra fredag ettermiddag til lørdag morgen. Korneliussen ville ikke satset på å ta turen over fjellet i natt.

– Jeg ville ikke kjørt over fjellet i Sør-Norge i natt. Lørdag er det ventet liten kuling – nok til at det kan bli problemer på enkelte av fjellovergangene – men det ser ikke så hakkende gale ut, og det blir bedre på søndag, avslutter meteorologen.