– Jeg var ofte en hestkuk

Petter Northug provoserte frem krangel med hviterusser under VM-løp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug er gjest i den ferskeste episoden av podkasten «B-laget». Den abdiserte skikongen forteller røverhistorier og anekdoter fra oppveksten og karrieren, kusket av b-lagsmennene Marius Skjelbæk, Jesper Mathisen og Simen Stamsø-Møller.

Hør podkasten her!

Northug forteller om en hittil ukjent episode fra femmila i Lahti-VM. Mosbyggen hadde det som fisken i vannet når det ble posisjonskamper i feltet på fellesstarter. Det gikk utover hviterussiske Sergej Dolidovtisj.

– Det var sikkert mange som hatet meg. Jeg var ofte en hestkuk, seinest på femmila i Lahti. Hvis jeg er i dårlig form, driver jeg ofte og søker etter trøbbel i stedet for å gjøre ting riktig. I Lahti var det et glistrekke på høyrefemmeren. Det var to femmere som var slått sammen til en ti-kilometer. På andrerunden gled jeg side om side med hviterussiske Dolidovitsj. Jeg la skulderen min oppå hans og skjøv for å få fart fremover. Hva slags språk snakker de? Det kom i hvert fall noen russiske gloser. Da kjeftet jeg tilbake bare for å få en krangel. Det ga meg testosteron. Jeg var i så dårlig form at jeg slet med å henge med. At jeg fikk leke litt og krige litt ga meg nok til å henge med litt videre, sier han.

Northug passet på å sette seg i respekt tidlig.

– I felt markerer jeg revir tydelig, både med kroppsspråk og språk. Da får jeg respekt. Folk er litt redde for meg. «Du får en arm i trynet hvis du kødder med meg». Jeg kommer fra en gård. Det er litt som å være Angus-oksen. Man må vise hvem som har størst baller. Sånn er det i felt, og det gir deg en fordel, sier 33-åringen.

Northug var sjelden involvert i uhell til tross for at han tidvis både plaget og irriterte sine konkurrenter.

– Jeg tok sjanser når jeg måtte ta sjanser, men jeg var veldig våken. Det handler om å være påskrudd i felt. Når det er tett mellom løperne må man sette stavene på en annen måte enn hvis man går alene. Om man drar staven tilbake for å fullføre et tak, vet du at det blir stavbrudd. Går du med korte stavtak og er litt forsiktig, berger du i lengden, sier han.

I podkasten forteller også Northug om da han og noen kamerater bortførte Rosenborg-spilleren Gjermund Åsen for noen år siden. Åsen har tidligere pratet om episoden i avisen iTromsø. Eliteserie-spilleren hadde tapt mot Northug i FIFA. Straffen var brutal. Åsen fikk valget mellom å bli kjørt 20 minutter ut av Trondheim sentrum uten bind for øynene eller ti minutter vekk med bind for øynene. Selvsagt uten mobiltelefon. Åsen valgt det siste alternativet.

Nå forteller Northug sin versjon av historien.

– Åsen er tilbake i Rosenborg, så det blir litt vondt å se ham igjen. Han har jo vært noen år i Tromsø på straff. Vi spilte FIFA der taperen fikk to valg. Vi bodde i en del av byen der vi klarte å komme oss ganske langt innover i skogen på ti minutter. Gjermund Åsen slet veldig med å finne frem til Trondheim by etterpå. Først nå er han tilbake, ler Northug.

Åsen brukte nesten sju timer på å finne veien tilbake.

– Northug gasset på, han, så jeg kom langt av gårde. Jeg ble kjørt ut i 01-tiden og var ikke hjemme før klokken var 07.30. I starten begynte jeg nemlig å gå feil vei. Det var helt mørkt, har Åsen tidligere fortalt iTromsø.

Nå vil Northug møte Åsen for å skvære opp.

– Jeg har ikke sagt unnskyld for det ennå. Jeg må møte ham på Brakka. Da skal jeg ønske ham lykke til å Rosenborg og beklage for at jeg kjørte han ut i skogen og at han havnet i Tromsø, flirer 33-åringen.