– Kan ikke folk bare glemme det? Det er tolv år siden

Petter Northug er lei av Northug-uttrykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Northug er gjest i den ferskeste episoden av podkasten «B-laget». Den abdiserte skikongen forteller røverhistorier og anekdoter fra oppveksten og karrieren, kusket av b-lagsmennene Marius Skjelbæk, Jesper Mathisen og Simen Stamsø-Møller.

Hør podkasten her!

Northug har skapt overskrifter etter hvert eneste skirenn han har gått. Alt fra en stiv Niklas Dyrhaug til Kong Carl Gustaf har fått gjennomgå. Selv når Northug ikke har gått skirenn har han havnet i medias søkelys. Det ble sågar en stor debatt på NRK da Northug ble vraket fra verdenscupåpningen i Ruka i forrige sesong.

Northug avslører at han aldri har planlagt hva han skal si.

– Det har vært så fra sjelen min som det går an. På trening har jeg gjerne tenkt: «Hvorfor i f... sa du det? Hva har du lirket av deg nå? Det her er ikke bra». Men i gledesrus og vinnerrus skjer det ting. Da får kroppen fritt utløp i noen minutter. Dessverre er det kommet både uheldige og heldige uttalelser, sier Northug.

– Hvilken kommentar er du mest fornøyd med? Er det noen du fortsatt tenker på den dag i dag?

– Jeg var fornøyd med «Kong Carl Gustav, can you hear me». Jeg vet ikke hvor jeg hentet den fra. Det var både irritasjon og glede. Det gjør vondt å se den i dag. Det er forferdelig. Jeg kan jo nesten ikke få unger, humrer Northug.

I motsatt ende av skalaen er uttrykket flest folk forbinder med Northug.

– Det verste er Sapporo og «barneskirenn». Det henger over meg den dag i dag. Kan ikke folk bare glemme det da? Det ropes barneskirenn. Folk slipper det ikke. Det er tolv år siden, sier Northug oppgitt.

Han er blitt godt vant med å bli stoppet av folk på gaten og i butikken.

– Jeg prøver å reise med headset og musikk. Jeg prøver å være litt lite tilgjengelig, men folk kommer bort og vil ha bilder og selfies. De fleste klapper meg på skulderen. Den siste tiden har mange takket meg for alt. Det setter jeg pris på. Det er egentlig bare stas. Det kan bli litt mye i perioder, men jeg prøver å ta med tid til bilder, spesielt med barn. Det er hyggelig å slå av en prat hvis jeg har tid, sier han.

Etter at Northug la opp har interessen for herrelangrenn stupt. Ifølge NRK ble det skrevet 5486 saker om herrelangrenn i perioden mellom 20. desember og 28. januar i forrige sesong. I tilsvarende periode i år er det skrevet 3163 saker - en nedgang på 42 prosent.

– Jeg klarte å fange et langrennspublikum som ikke var langrennsinteressert. Jeg har fått ufattelig mange meldinger i sosiale medier som jeg ikke har giddet å svare på. Folk skriver at de nekter å se på ski mer. Det er boikott. Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg kan jo ikke skrive «takk», humrer Northug, som håper på flere utøvere som tør å gå egne veier.

– Vi trenger nye profiler som er seg selv om utfordrer systemet. Profiler som viser at langrennsløpere ikke er som før. Johannes Høsflot Klæbo er Norges Justin Bieber. Han driver blogg og kjører en litt annen linje enn det jeg gjorde. Det er veldig bra. Det trenger vi, og så får vi håpe det fortsetter. Det er slike ting som holder interessen oppe, sier han.