PROFILERT: Therese Johaug har i flere år vært sponset av Huawei.
PROFILERT: Therese Johaug har i flere år vært sponset av Huawei. Foto: Wold, Ole Martin

Johaug fortsetter samarbeid med omstridt telegigant

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har flere ganger advart mot det kinesiske teleselskapet Huaweis virksomhet. Det påvirker ikke avtalen Huawei har med Therese Johaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senest tirsdag ba PST myndighetene om å være «oppmerksomme på Huawei som aktør, som man kan regne med har tette bånd og samarbeid med kinesiske myndigheter».

Grunnen er frykten for at statlig utenlandsk etterretning kan være en mulig trussel mot norsk sikkerhet.

Enkelt forklart er mistanken at kinesiske myndigheter kan drive spionasje gjennom et selskap som Huawei - noe som har ført til at Huawei er svartelistet i USA og Australia, blant annet, og kan bli holdt utenfor utbyggingen av et 5G-nett i Norge.

Se artikkelen i bunnen av saken for mer info om problematikken rundt Huawei

– Forholder oss til den avtalen vi har

Therese Johaug er en av de norske utøverne som er sponset av Huawei, og avtalen med verdens fremste kvinnelige skiløper påvirkes ikke av kontroversene rundt selskapet.

– Vi har et godt samarbeid med Huawei og forholder oss til den avtalen vi har, sier Johaugs manager, Jørn Ernst, til TV 2.

Huawei, som tidligere også sponset langrennslandslaget og Heidi Weng, stod ved Johaug da hun i 2017 fikk sin mye omtalte dopingdom.

Huawei har også tidligere sponset Vålerenga Fotball, men Johaug er for øyeblikket den eneste utøveren de nå har en formell avtale med.

Både alpinist Alexander Aamodt Kilde og svømmer Emilie Løvberg har figurert i reklamevideoer for Huawei, men ingen av dem har en formell samarbeidsavtale med selskapet.

PR-sjef i Huawei, Anders Bigseth, sier til TV 2 at støyen rundt selskapet ikke gir noen utfordringer for samarbeidet de har med Johaug.

– Therese er en fantastisk ambassadør for Huawei og forbrukerproduktene våre. Hun er ikke bare en fantastisk skiløper, hun er også en dyktig forretningskvinne. Vi er veldig fornøyd med den private avtalen vi har med henne. Nå gleder vi oss til ski-VM i Seefeld, hvor vi skal heie på Therese og resten av det norske landslaget, sier Bigseth.​