Både Erik Nevland og Brede Hangeland var del av Fulham-laget som reddert plassen i 2008.
Både Erik Nevland og Brede Hangeland var del av Fulham-laget som reddert plassen i 2008. Foto: Chris Ratcliffe

Fulham-heltene håper på ny «great escape»: – De trenger et mirakel

Fulham ligger svært utsatt til på tabellen før møtet med Manchester United på lørdag. Erik Nevland har selv opplevd nedrykksdrama, og frykter hans gamle klubb er fortapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Fulham-Manchester United lørdag fra 13.00 (kampstart 13.30) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Fulham ligger på 19. plass, sju poeng bak Burnley over streken, før de tar imot Ole Gunnar Solskjærs Manchester United på lørdag.

Etter en dårlig start på sesongen ble mannen som tok klubben opp fra Championship, Slavisa Jokanovic, sparket i november og erstattet med Claudio Ranieri.

Managerbyttet har dessverre for Fulham ikke hatt den ønskede effekten, og fasit etter 14 kamper under Ranieri er tre seirer, tre uavgjort og åtte tap.

Laget fra Craven Cottage står med fire tap på de fem siste kampene, og situasjonen begynner å bli svært kritisk for de hvitkledde fra London.

– Det blir blytungt å holde seg i Premier League

En som kan sette seg inn i Fulham-spillernes posisjon bedre enn de fleste, er tidligere Fulham- og Manchester United-spiss Erik Nevland.

Nevland spilte for Fulham da de gjennomførte «the great escape» i 2007/08-sesongen, der klubben så vidt holdt seg i Premier League med fire seirer på sesongens fem siste kamper. Nevland bidro selv med scoringer mot Reading og Birmingham.

– Det blir blytungt å holde seg i Premier League nå. Fulham har et veldig tøft program de neste seks-sju kampene. Det ser dårlig ut dessverre, sier mannen med åtte landskamper for Norge til TV 2.

– Vi får håpe på det samme som da jeg var der – at de klarer å snu det mot alle odds.

Fulham var aktive på overgangsmarkedet i januar, og hentet inn Ryan Babel midtveis, før Lazar Markovic og Håvard Nordtveit kom inn på markedets siste dag. Nevland håper nordmannen kan hjelpe til å tette et forsvar som har lekket som en sil hele sesongen og har sluppet inn klart mest i Premier League.

– Jeg håper han kan være rett man for Fulham. De har i alle fall behov for noe bakover, men jeg vet ikke helt hvor de vil bruke Nordtveit. Han kommer inn i klubben i en ekstremt vanskelig situasjon.

Brede Hangeland var lagkamerat med Nevland i Fulham og del av samme «great escape». TV 2s Premier League-ekspert er frustrert over antall mål hans tidligere arbeidsgiver slipper inn.

– Det mangler voldsomt i samhandlingen i laget, spesielt i forsvarsspillet. Følger du med på Fulhams innslupne mål så har de en forsvarsrekke som står alt for nære egen keeper, noe som gjør at det bli kaos inne i boksen og mål imot, sier den tidligere landslagskapteinen i denne ukes Premier League-podcast.

– Det er en ting som er så enkel å rette på. Du må fortelle forsvaret at når ballen går tilbake i banen må du flytte ut. Dette er abc fra småguttelaget, men de fortsetter med det.

Drives etter moneyball-metoden

Fulham drives etter moneyball-metoden, noe som betyr at spillere signeres på bakgrunn av statistikk. Hangeland er ikke imponert over prosjektet gamleklubben er inne i.

– Det er et veldig lite imponerende prosjekt. De rykket opp i fjor, spilte praktfull fotball, så byttet de ut nesten hele laget. Du og jeg hadde klart det bedre hvis vi fikk en milliard å handle for, sier Hangeland i samtale med TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

– De har fått inn masse gode spillere enkeltvis. Dette drives jo etter moneyballfilosofien, der spillere signeres på bakgrunn av statistikk, men har de tenkt på at disse spillerne skal være sammen i ellever på banen? Det ser det ikke ut som. Nå skal det et mirakel til for at de holder plassen, sier Fulham-helten.

Møter Manchester United lørdag

På lørdag møtes to av Nevlands gamle lag når Fulham tar imot Manchester United på Craven Cottage. Lagenes formkurver kunne knapt vært mer forskjellige.

Ole Gunnar Solskjærs Manchester United har vunnet ni av ti kamper siden nordmannen tok over, og kommer fra en 1-0-seier borte mot Leicester forrige helg.

Nevland innrømmer at det er vanskelig å velge mellom de to lagene.

– Det er vanskelig å gi et godt svar på hvem jeg holder med på lørdag. Jeg ønsker jo at Solskjær skal fortsette rekken, samtidig som jeg vil at Fulham holder seg i Premier League.

– Fulham trenger det jo mer, men det er litt sånn at jeg bli fornøyd uansett, avslutter Nevland.