Suveren Lunde Pedersen tok gullet: – Et av historiens beste 5000 meter-løp

Sverre Lunde Pedersen knuste alle på 5000-meteren i VM i Inzell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan Lunde Pedersen tok gullet øverst (video med tillatelse fra NRK)

Sverre Lunde Pedersen er verdensmester på 5000 meter. 26-åringen tok seieren 4,53 sekunder foran Patrick Roest, som tok sølvet. Sven Kramer tok bronsen, 5,36 sekunder bak nordmannen.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å bli verdensmester. I dag ble jeg det, så dette er spesielt. Alt stemte, og jeg mistet aldri farten. Det har ikke gått opp for meg. Måten jeg gjør det på er helt utrolig, sa Lunde Pedersen til NRK etter gullet.

– Det er langt over forventning og vanskelig å beskrive. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sa han videre.

Treneren hadde også vanskelig med å beskrive elevens triumf.

– Dette er helt utrolig. Vi visste at han er i skikkelig bra form, men 6,07 hadde jeg ikke forventet, sa landslagstrener Bjarne Rykkje, som tidligere har vært trener for Sven Kramer, til NRK.

Tegnene på at Pedersen er i stormform kom under forrige ukes verdenscupstevne i Vikingskipet på Hamar. Da vant Fana-løperen 5000-meteren på hjemmebane og tok sin første internasjonale seier for sesongen.

Gullet er en herlig revansj for Pedersen. I mars i fjor falt han fra det som var en sikker sammenlagttriumf i allround-VM. Da snek Roest seg foran og ble mester. Torsdag kunne osingen endelige knytte nevene i seiersrus.

– En av historiens beste 5000 meter
Sverre Lunde Pedersen gikk i nest siste og det niende paret. Han gikk mot russiske Danila Semerikov.

Det norske håpet åpnet solid og tok sakte, men sikkert ledelsen. Ved 2600-metersmerket var han 1,1 sekunder foran.

Lunde Pedersen viste hvor god form han er i og bare økte og økte ledelsen. 26-åringen gikk under 30 sekunder på alle rundene.

Han gikk inn til tiden 6.07,16 og satte ny banerekord. Tiden var også norsk rekord, og den nest beste 5000 meteren på en lavlandsbane noen gang.

– Dette var verdensklasse. Det er et av verdens beste skøyteløp på 5000-meteren noensinne. Jeg er helt målløs, sa NRK-ekspert Even Wetten etter Lunde Pedersen prestasjon.

– Han vant med 4,5 sekunder, han utklasset Nederland, sa Wetten.

Norge har aldri før tatt VM-gull på enkeldistanser på 5000 meter i VM tidligere, ifølge NRK.

Utfordrer Patrick Roest gikk på skjemaet til Sverre Lunde Pedersen i starten. Nederlenderen tapte mer og mer utover løpet.

Kreftene holdt ikke inn, og Roest klarte ikke å tukte Lunde Pedersen. Han endte på tiden 6,11,70, og tok dermed sølvet.

Forhåndsfavoritt Sven Kramer, som hadde den tidligere banerekorden på 5000-meteren i skøytehallen i Inzell på 6,10.97, gikk mot italienske Davide Ghiotto.

Halveis i løpet klinket Kramer til og økte farten betraktelig. Nederlenderen endte på tiden 6,12,53. Det holdt til en tredjeplass.

Håvard Bøkko gikk mot Jordan Belchos fra Canada i det femte paret og noterte seg for tiden 6,23.80, og med det havnet han langt bak teten. Parkamerat Belchos fikk tiden 6,18.07.

Med tiden 6.23,80 havnet Bøkko på 16.-plass da han var tilbake i byen der han i 2011 ble verdensmester på 1500-meteren. Det var inntil torsdag Norges siste distansegull på skøyter.

Fall ødela Norges lagsprint i skøyte-VM

Norge var blant VM-favorittene på herrenes lagsprint tidligere torsdag, men et fall av Bjørn Magnussen spolerte medaljesjansene. Også de norske skøytekvinnene fikk en tung dag.

Håvard Holmefjord Lorentzen, Bjørn Magnussen og Henrik Fagerli Rukke startet sterkt, men de fikk en brå slutt på lagsprinten. Magnussens fall sendte nordmennene ut av konkurransen på første dag av VM enkeltdistanser.

– Total skandale for det norske laget, sa NRKs ekspertkommentator Even Wetten.

Magnussen ble sendt til legesjekk etter fallet.

– Vi hadde solid fart i svingen, og jeg tror vi skulle vært med og kjempet om gullet her i dag, så det var utrolig dumt det som skjedde, men sånn er sprint. Det er små marginer, og man kan fort havne i putene, sa Lorentzen til NRK etter løpet.

Til slutt var det Nederland som kunne juble for gull nesten sekundet foran Sør-Korea. Russland ble nummer tre.

Norge sist i kvinneklassen

Heller ikke Hege Bøkko, Anne Gulbrandsen og Martine Ripsrud klarte å sørge for norsk jubel i Tyskland. Norge endte sist i kvinneklassen og hadde hele 4,27 sekunder opp til seirende Nederland.

– Det gikk nok litt sakte fra start til mål. Det er tre jenter som dessverre ikke er i superform. Det har ikke funket særlig bra for noen av oss i sesongen, og da er det vanskelig å gå fort sammen, men det er veldig gøy å stille til start og føle seg som et lag, sa Hege Bøkko til NRK.

Canada tok sølvet nesten sekundet bak suverene Nederland, mens Russland tok bronse.

Torsdagens lagsprint var historisk. Det var første gang øvelsen ble arrangert i VM enkeltdistanser.