BREV: Partileder Jonas Gahr Støre har sendt et brev til partiets tidligere nestleder Trond Giske.
BREV: Partileder Jonas Gahr Støre har sendt et brev til partiets tidligere nestleder Trond Giske. Foto: Junge, Heiko

Støre i brev til Giske:

– Ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet

Arbeiderpartiet vil ikke gjenoppta behandlingen av varsler-sakene mot Trond Giske, men ønsker ham velkommen inn i varmen igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trond Giske delte torsdag kveld et brev han har mottatt fra partiledelsen i Arbeiderpartiet på sin Facebook-side. Brevet er signert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

Brevet handler om Arbeiderpartiets behandling av varslersakene mot Giske, og er et svar til Giskes kritikk av partiets håndteringen av sakene. Giske har ønsket seg en ny behandling av varslersakene i partiet.

– Mitt syn er at partiet burde gi sakene en fornyet behandling hvor den nye informasjonen jeg legger fram, blir tatt med i vurderingen. Slik jeg ser det, tilsier den nye informasjonen at konklusjonen fra 25. januar 2018 om brudd på partiets retningslinjer bør omgjøres, skriver Giske.

– Ser fram til godt samarbeid

I brevet skriver partiledelsen imidlertid at de ikke vil gjenoppta behandlingen av varslene mot Giske, men erkjenner at deler av håndteringen kunne vært bedre gjennomført.

«Varslersakene ble behandlet i tråd med gjeldende retningslinjer i desember 2017 til januar 2018. Partiet hadde på kort tid en rekke saker å håndtere. Vi ser at det kan være sider ved håndteringen som kunne vært gjennomført bedre. Det førte til en gjennomgang av retningslinjene og håndteringen av dem. De nye retningslinjene for håndteringen av varslingssaker gir partiet bedre rutiner for fremtiden», heter det i brevet.

Videre ønsker partiledelsen Giske velkommen til å finne sin plass i partiet igjen.

«Vi ønsker å bidra til at du kan utøve dine verv og finne din plass i partiets arbeid på en god måte, i og utenfor stortingsgruppa, og ser fram til godt samarbeid om dette. Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet».

Konkluderer ikke om lovbrudd

Trond Giske trakk seg i fra alle verv da partiet konkluderte med at han hadde brutt partiets interne retningslinjer om seksuell trakassering.

I brevet understreker partiledelsen at de ikke har konkludert i spørsmålet om hvorvidt Giske har brutt likestillingsloven.

«Partiet har i sin behandling av sakene ikke gitt noen gradering av alvorlighetsgraden, og har heller ikke sett det som sin oppgave å vurdere om det foreligger brudd på likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering. Partiet har derfor ikke trukket en slik konklusjon».

Giske skriver at han ser på denne presiseringen som «viktig» og at han ser frem til å «gå fullt inn i arbeidet i stortingsgruppa, på grasrota i parti og fagbevegelse rundt om i landet og i Trøndelag».

Tror ikke på fornyet tillit

Lokalpolitiker i Oslo Line Oma (Ap) var blant dem som sto frem som en av varslerne mot Giske i begynnelsen av 2018. Ifølge Oma skal statsråden ha presset henne opp mot veggen på en nattklubb i New Dehli i 2010, da Oma var praktikant ved den norske ambassaden i India. Giske var 43 år gammel og nærings- og handelsminister på offisiell reise.

– Og [han] stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, fortalte Oma til NRK.

GISKE-VARSLER: Ap-politiker Line Oma har tidligere stått frem som en Giske-varsler.
Det er viktig at varslerne får et ansikt, sier Oma til NRK. Hun er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og leder bydelsutvalget i Gamle Oslo.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
GISKE-VARSLER: Ap-politiker Line Oma har tidligere stått frem som en Giske-varsler. Det er viktig at varslerne får et ansikt, sier Oma til NRK. Hun er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og leder bydelsutvalget i Gamle Oslo. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Torsdag sier Oma til TV 2 at hun er glad for at Giske ikke får saken gjenopptatt til behandling i Arbeiderpartiet.

– Jeg er glad for at partiet står ved konklusjonen fra i fjor. Det burde ikke være noe tvil i denne saken. Både de enkelte sakene og summen av alle til sammen er et stort tillitsbrudd, sier hun.

Samtidig tror hun ikke at Giske kommer til å få fornyet tillit i partiet.

– Siden det er et såpass stort tillitsbrudd tror jeg ikke det er grunnlag for at han får fornyet tillit. Jeg kan ikke se at han kommer til å få det, sier hun.

Oma forteller også at hun var informert om brevet fra partiledelsen på forhånd og var forberedt på at det kom.

Giske-saken

Bråket rundt Giske startet midt i desember i 2017. Tekstmeldinger Giske hadde sendt til en ung kvinne i AUF i 2011 skapte intern strid i Arbeiderpartiet, og flere var sterkt kritiske til at den daværende næringsministeren hadde kontaktet den unge kvinnen.

Bakgrunnen for at reaksjonene oppstod seks år etter selve hendelsen, var etter all sannsynlighet metoo-kampanjen, som satte seksuell trakassering på dagsordenen.

Den 21. desember ble Giske konfrontert med minst fire varsler, hvor flere kvinner mente han ved ulike hadde utsatt dem for seksuell trakassering. Giske beklaget da sin egen oppførsel.

Les hele Giskes Facebook-innlegg her:

.