– Hvis det kommer tårer, skal jeg ikke stoppe dem

Aksel Lund Svindal fortalte om karrierens viktigste lærdom på sin siste pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svindals hotell er fullt av bilder av ham selv. Se reportasje øverst!

Da jeg begynte, var Kjetil André Aamodt kaptein, og jeg havnet i miljø der det var lett å være seg selv. Det var et miljø jeg så på som det aller beste å være i.

Slik beskriver Aksel Lund Svindal sin egen begynnelse på det norske alpintlandslaget.

Han debuterte i verdenscupen i 2001, som 18-åring i et storslalåmrenn. Lørdag er karrieren til en av tidenes norske idrettsutøvere over.

Hva er det viktigste du har lært?, spør en journalist på engelsk blant folkemengden.

– Alpint er ganske unikt på den måten at du ikke kan "fake" et kroppsspråk overfor konkurrentene dine. Ta fotball, for eksempel. Der henger konkurrentene rundt hverandre kanskje før et frispark, men så er de adskilt i garderoben etterpå. I alpint er vi konkurrenter som henger sammen i målområdet, i varmestua og i stolheisen. Den respekten man får til sine argeste konkurrenter er en lærdom jeg er stolt av, reflekterer Lund Svindal.

– Lindsey Vonn sier hun vil savne farten. Har du det på samme måte?

– Der er nok Lindsey litt mer crazy med meg. Jeg er egentlig ikke så glad i risiko, men mer det jeg kaller kalkulert risiko. Jeg er en type som synes det er spennende å først vurdere risiko opp mot gevinst, og deretter avgjøre om jeg skal kjøre eller ikke. Men farten i seg selv morer ikke meg mest, forteller 36-åringen.

– Men spør meg igjen om ett år, legger han kjapt til.

– Blir det tårer på lørdag?

– Tårekanalene mine er ikke de mest åpne, men hvis det kommer tårer, så skal jeg ikke stoppe dem. Helt ærlig vet jeg ikke. Jeg har tross alt aldri lagt opp før, smiler han.

Lørdag kjører fartsgutta VM-utforen i Åre. Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted står på startstreken.