– Jeg danset hele kvelden, men hadde egentlig bare lyst til å gå hjem og gråte

SKAVLAN (TV 2): Astrid Smeplass (22) er streamet over en milliard ganger. Likevel gjør kritikken fortsatt vondt.

Popartisten Astrid S vant den høythengende musikkprisen «Årets Spellemann» under utdelingen av Spellemannprisen i fjor.

I år er låta Emotion nominert til «Årets låt».

Med sanger som «Hurts So Good», og «Such A Boy», og samarbeid med internasjonale artister som Katy Perry og Shawn Mendes, har 22-åringen opparbeidet seg et stort navn i både norsk og internasjonal musikkindustri.

Alt dette på tross av at hun ikke har gitt ut et eneste album. Det var det flere musikkanmeldere og kritikere som reagerte på da hun vant pris i februar i fjor.

Hos Skavlan lørdag, kan Smeplass fortelle at hun fortsatt husker følelsen hun fikk da hun leste kritikken.

Se Smeplass hos Skavlan på TV 2 lørdag kl. 22:30, og på TV 2 Sumo allerede nå.

Hjertebank

Smeplass mimrer tilbake til kvelden hun skulle på utdelingen av Spellemannprisen en februardag i 2018. Hun hadde pyntet seg, og familien hadde reist til Oslo for å være med på utdelingen.

– Det var veldig god stemning. Så vant jeg ikke årets låt som jeg hadde forventa. Det var helt greit, smiler 22-åringen.

Men det var en annen pris som var tiltenkt henne denne kvelden. Artist-tvillingene Marcus og Martinus hadde fått i oppgave å avsløre vinneren av den gjeve prisen «Årets Spellemann».

– De begynte å lese opp lappen der det sto begrunnelsen for den som skulle vinne prisen. Og da fikk jeg bare den hjertebanken man får når man skjønner noe man egentlig ikke skal skjønne, men så skjønner man det likevel.

Smeplass forteller at den overraskende seieren sendte frysninger gjennom hele kroppen, og at hun ble utrolig stolt og glad.

Krasj-landing

Astrid S sier hun følte seg som kongen av verden, da hun gjorde noe hun ikke burde ha gjort.

– En ganske dum ting jeg gjorde rett etterpå var å sjekke mobilen. Det første jeg ser er kronikker der det står at det ikke var fortjent. Folk hadde veldig sterke meninger om at jeg vant den prisen. Sånn jeg oppfattet det var folk ganske provoserte, sier hun.

Kritikken kom overraskende på 22-åringen.

– Det var så vilt fordi jeg gikk fra å være så på topp, og så stolt som jeg kanskje ikke trodde jeg kunne bli, og så var det bare en sånn krasj-landing.

Ville bare hjem

Smeplass sier hun helst ikke vil la seg påvirke av kritikk, men kan med tårer i øynene fortelle at denne kvelden ikke ble helt som hun hadde sett for seg.

– Man er jo vant til at man alltid skal være så tøff, og at man alltid skal synes alt går så bra. Og jeg føler meg ganske teit hvis jeg ser ting på internett som går inn på meg. Men jeg husker at jeg bare var helt knust!

Den unge artisten innrømmer også at det var vanskelig å holde humøret oppe på etter-festen.

– Jeg måtte liksom bare fortsette med drinken min, og late som at alt var bra. Jeg danset hele kvelden, men hadde egentlig bare lyst til å gå hjem og gråte. Og det har jeg egentlig aldri sagt før, og det synes jeg er ganske vanskelig å si, men ja, det var ganske tøft egentlig.

«Gretne gubber»

I ettertid står Astrid S fast ved at hun, til tross for kritikken om at hun fikk prisen for tidlig, ikke skulle ønske at hun fikk den noe senere.

– Jeg skal ikke legge det på meg. Jeg tror nok også musikkbransjen har endra seg litt. Før i tida, så tok det kanskje lenger tid å bygge seg opp en artistkarriere, og få et skikkelig «pang-år», sier hun.

Allerede i begynnelsen av 20-årene, kan hun altså skilte med flere priser, sanger streamet over en milliard ganger, og internasjonal suksess.

– Jeg har vært så heldig at jeg har fått det såpass tidlig, og det skal ikke disse gretne gubbene av noen musikkjournalister få ta fra meg.