MOSKUS: Moskusoksene som lever i Norge har et avsatt kjerneområde på 340 kvadratkilometer. Det strekker seg ut over Oppdal, Dovre og Lesja
MOSKUS: Moskusoksene som lever i Norge har et avsatt kjerneområde på 340 kvadratkilometer. Det strekker seg ut over Oppdal, Dovre og Lesja Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Reagerer på felling av moskusokser på Dovre

Til nå er fire dyr blitt avlivet. NOAH-leder Siri Martinsen sier moskusen blir behandlet uetisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens naturoppsyn startet forrige uke å ta ut de 20 moskusoksene som det er blitt bestemt skal felles i vinter.

Den norske bestanden av moskusokser er en av de få bestandene i verden som vokser i omfang. I Norge er det en stamme på rundt 240 individer. De holder til i et avgrenset område på Dovrefjell. Hvert år blir ca. 50 kalver født. Moskusbestanden i Norge er satt til å begrenses til rundt 200 dyr.

Motstander av felling​​

Leder i NOAH, Siri Martinsen, sier til TV 2 at å skyte 20 moskusokser har flere konsekvenser, ikke bare for dyrene som blir skutt.

UNØDVENDIG: Siri Martinsen synes å regulere stammen på denne måten blir feil.
UNØDVENDIG: Siri Martinsen synes å regulere stammen på denne måten blir feil. Foto: Bente Isefjær / NOAH

– Det fremstår som en unødig detaljstyring av naturen, som påfører dyrene lidelse. Dette er flokkdyr, og en inngripen i flokken påvirker flere dyr enn de som blir tatt livet av. Det er kunstig å ha en art som kun får lov å være 200 dyr. Norsk viltforvaltning bør i større grad fokusere på hvordan hindre konflikter med ville dyr uten å skyte dem.

– Moskusoksene er jo trolig opprinnelig tilhørende her, men har også gjentatte ganger blitt satt ut. Nå er de her og man har bestemt at de hører til, da får man også ta konsekvensen av det og ikke holde dem kunstig nede på et nivå som egentlig ikke er forenelig med en naturlig bestand.

Ublidt møte

Bjørn Hage bor på Dombås. Han og kona hadde et ublidt møte med en stor moskusokse i sommer.

– Oksen hadde forvillet seg inn på tunet vårt, og lå utenfor stua og pustet og peste i varmen. Den lot seg ikke skremme, så kona mi ble sittende og vente på at den store oksen skulle traske videre.

NABO:Bjørn Hage siet til TV2 at det ikke alltid er like hyggelig å møte på moskusoksen. Foto: Privat
NABO:Bjørn Hage siet til TV2 at det ikke alltid er like hyggelig å møte på moskusoksen. Foto: Privat

– Vi er vant med å møte på moskusen. De er store og umulige å skremme bort, så det er ikke alltid så hyggelig å støte på dem.

– Jeg må si jeg synes det er bra at bestanden blir regulert sånn som den blir. Jeg må faktisk innrømme at jeg synes 200 er veldig mange, og hvis det skulle vært flere, hadde det bare blitt enda flere ubehagelige møter for oss som bor i nærheten.

Regulert med god grunn

Ansvaret for å passe på og forvalte moskusoksene er det Trøndelag fylke som har. I oktober 2018 anbefalte fylkesmannen i Trøndelag miljødirektoratet om å redusere moskus-bestanden denne vinteren. Naturoppsynet ønsket ikke å kommentere NOAHs utspill.

.

– Det er flere grunner til at bestanden skal holdes på 200 dyr. Vi har tid til annen episoder der moskusoksene streifer utenfor sitt kjerneområde. Da har den ved flere anledninger beveget seg ut i veien og forvillet seg inn i hyttefelt, sier Kjartan Knutsen, seksjonsleder i naturoppsyn til TV2.