TEST AV VARMEPRODUKTER FOR FØTTENE:

Billig-såle overrasker

TV 2 hjelper deg: Det er store forskjeller produktene som skal holde deg varm på føttene. Både på pris og effekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lei av å fryse?

TV 2 hjelper deg har testet fire ulike produkter som skal holde deg varm på føttene. Tre er batteridrevne og et er selvvarmende. Prisforskjellene er store. Det billigste produktet koster 19 kroner. Det er en engangs tåvarmer. Det dyreste er en fjernstyrt varmesåle fra Heat Experience til 1799 kroner.

Skitrenerne Anders Øwre-Johnsen og Vibeke Hetle fra Lørenskog skiklubb har testet produktene på skirenn og vurdert brukervennlighet, varmeeffekt og varmelengde.

Se TV 2 hjelper deg torsdag 20.30 og på TV 2 Sumo.

– Det blir veldig kaldt på beina når vi er på skirenn, så jeg forventer at produktene skal holde oss varme, sier Andres Øwre-Johnsen.

Skitrenerne Anders Øwre- Johnsen og Vibeke Hetle har testet varmeproduktene. Her på Hvalstjernrennet. Foto: TV 2 hjelper deg.
Skitrenerne Anders Øwre- Johnsen og Vibeke Hetle har testet varmeproduktene. Her på Hvalstjernrennet. Foto: TV 2 hjelper deg.

Se alle resultatene nederst i saken.

Fungerer dårlig til utebruk

Sokkene fra enklere liv har ledning mellom batteriet og varmeelementet.
Sokkene fra enklere liv har ledning mellom batteriet og varmeelementet.

Alle produktene ble testet en hel dag av begge testerne i løpet av en treukers periode. Temperaturen lå mellom minus fire og minus åtte. Varmesokkene fra Enklere Liv fungerte dårlig til utebruk ifølge testerne. De taper med terningkast 2.

– Jeg kjenner litt varme over tærne, men ikke noe under foten. Når jeg har på meg varmesokker forventer jeg å bli varm, og det er jeg ikke nå, sier Vibeke Helte.

Greit å ha med på tur

Tåvarmerne er et engangsprodukt som er selvvarmende.
Tåvarmerne er et engangsprodukt som er selvvarmende.

Engangståvarmeren fra Phoxx aktiveres når man tar den ut av pakken. Den gir en grei varme og får terningkast 3.

– Hvis man skal på tur og ikke vet om man kommer til å fryse og kanskje ikke har mulighet å lade, er denne fin å ha med, sier Anders Øwre- Johnsen.

Billig-sålene blir varmest

Produktenes varmeeffekt har også blitt testet hos Eneribygg AS. Her bruker daglig leder og energirådgiver Folke Vogn Haug Pettersen et termokamera som leser temperaturen på produktene. De produktene som har flere innstillinger, blir satt på maks styrke. Det blir målt hver halvtime i fire timer. Sokkene fra Enklere Liv slår seg av to ganger underveis i testen. Dette er fordi de har en "auto off" innstilling som gjør at de skal slå seg av etter en time. Utover det holder de en jevn temperatur hele veien.

Det gjør de andre produktene også. Sålene fra Kjell & Company skiller seg ut ved å gi den høyeste temperaturen. De er opp i 68 grader. De har dessuten den største varmeflaten. Den går fra tærne til midt under foten. De andre produktene når en makstemperatur mellom 49 og 57 grader.

Bruker termokamera: Folke Vogn Haug Pettersen fra Energibygg måler hvor varme produktene blir.
Bruker termokamera: Folke Vogn Haug Pettersen fra Energibygg måler hvor varme produktene blir.

Dyr og billig såle kjemper om førsteplassen.

Det er to såler som kjemper om førsteplassen. Varmesålene fra Heat Experience til nesten 1800 kroner gir en god og langvarig varme. De tre varmenivåene styres med en fjernkontroll. Produktet oppleves som det mest solide, men det er ganske tykt siden batteriet ligger i selve sålen.

– Hvis man har litt for store sko, kan de passe veldig fint, sier Anders Øwre- Johnsen.

Sålene fra Heat Experience blir styrt med fjernkontroll.
Sålene fra Heat Experience blir styrt med fjernkontroll.

For noen kan det by på problemer å ha en liten løs fjernkontroll å passe på. Dette fikk Anders erfare da han mistet sin i snøen.

– Hvis du mister denne så får du brukt sålene en gang, sier han lattermild etter litt febrilsk leting.

Kjell & Company sine såler får du til under en tredjedel av prisen. De overrasker stort.

– Jeg fikk et ganske simpelt inntrykk av sålene, men de har holdt meg varme hele dagen, sier Anders Øwre- Johnsen på renn i Fetsund.

Sålene fra Kjell & Company har ledning mellom varmeelementet og batteriet.
Sålene fra Kjell & Company har ledning mellom varmeelementet og batteriet.

Disse sålene er ikke fjernstyrte. Det går en ledningen mellom sålen og batteriet. Man fester batteriet på skoen eller med en borrelås rundt leggen. Dette kan være negativt for noen.Tiltross for dette, får de en sterk femmer og stikker av med en knepen seier.

– Først og fremst så varmer de veldig godt. Også er det positivt at de ikke er så tykke, sier Vibeke Hetle om vinneren fra Kjell & Company .

TESTVINNER: Rubicson oppladbare varmesåler, Kjell & Company

Pris: 499,90 kr. Terningkast 5.

Rubicons såler.
Rubicons såler.

Disse gir den høyeste varmen i testen og holder lenge. De har to varmeinnstillinger (høy og lav). Batteritid er mellom 3- 6 timer avhengig av varmemodus og utetemperatur. Et minus er ledningen som går mellom sålen og batteriet. Det er litt klumpete å ha batteriet festet på skoen eller med borrelås rundt leggen.

Heat Experience varmesåler, Pris: 1799 kr. Terningkast 5.

Heat Experience sine såler.
Heat Experience sine såler.

Disse styres med fjernkontroll. Batteriet ligger inne i selve sålen. De oppleves som veldig solide og gir en god og langvarig varme. Et minus er at de er tykke og ikke passer i alle sko. De har 2 – 6 timer batteritid avhengig av varmenivå og utendørs temperatur.

Tåvarmere Phoxx, XXL, Pris: 19 kr. Terniningkast 3.

Phoxx sine såler.
Phoxx sine såler.

Dette er et engangsprodukt som aktiveres når man tar opp pakningen. Denne er fin å ta med på tur hvis man er usikker på om man kommer til å fryse. Dem gir en grei varme, men oppleves som noe klumpete under foten. Virketid: opp til 10 timer.

Stay Warm varmesokker, Enklere Liv, pris 599 kr. Terningkast 2.

Stay Warm såler.
Stay Warm såler.

Disse sokkene er laget av en bomullsblanding og varmeelementet ligger over tærne. Brukstid: 4-8 timer avhengig av nivåinnstilling og utendørs temperatur. Det er tre innstillinger på det oppladbare batteriet. Testene synes dette er et lite brukervennlig produkt. Det går en ledning mellom varmeelementet og batteriet. Batteriet legges i en lomme på sokken. Det oppleves som litt klumpete å ha på leggen. Sokkene gir kun litt varme over tærne og ikke noe under foten. Testerne opplevde det slik at dette produktet ikke fungerte til utebruk.