chelsea hentet målmaskin, men:

– Higuaín kan ikke bare måles på antall scoringer

Siden Roman Abramovitsjs inntog i Chelsea har stjernespissene vært mange, men få har lyktes. Den siste til å prøve seg i den blå drakta er Gonzalo Higuaín.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester City-Chelsea søndag fra 16.30 (kampstart 17.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Chelsea har en lang tradisjon for å hente stjernespisser, men få har levd opp til forventningene på Stamford Bridge.

Spillere som Andrij Sjevtsjenko, Fernando Torres, Romelu Lukaku, og nå sist Alvaro Morata, har ikledd seg den blå drakten uten nevneverdig suksess.

Blant alle skuffelsene har det likevel vært lyspunkter, og storspisser som Didier Drogba, Nicolas Anelka og Diego Costa har vært direkte avgjørende for Chelsea-suksess i Abramovitsj-æraen.

Det er denne rekken Higuaín nå håper å føye seg inn i, men det finnes en annen målestokk for suksess enn antall mål fra argentineren.

– Han kan ikke bare måles på antall scoringer. Det viktigste er at han bidrar til at Chelsea klarer topp fire, mener TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt, som får støtte fra styreleder i Chelseas norske supporterklubb, Øystein Vinje:

– Jeg vil ikke sette et krav til antall mål eller noe, men han må bidra til at vi blir topp fire. Blir han som Morata og begynner å furte og ikke bidrar positivt, ser jeg han ikke som en suksess selv om han scorer ti mål.

Satte målrekord under Sarri

Higuaín kommer til Chelsea med et rykte som en notorisk målscorer. Kun fem spillere har scoret mer enn argentineren i topp fem-ligaene siden starten av 2006/07-sesongen.

Disse har scoret flest i Europas topp fem-ligaer siden 2006/07

1. Lionel Messi – 394 mål

2. Cristiano Ronaldo – 391 mål

3. Zlatan Ibrahimovic – 245 mål

4. Edinson Cavani – 242 mål

5. Sergio Agüero – 227 mål

6. Gonzalo Higuaín – 224 mål

7. Luis Suárez – 194 mål

8. Robert Lewandowski – 191 mål

9. Karim Benzema – 176 mål

10. Antonio Di Natale – 176 mål

I Chelsea er Higuaín gjenforent med manager Maurizio Sarri, som han spilte under i sin mest målrike sesong, da han scoret 36 ligamål på 35 kamper for Napoli i 2015/16-sesongen. Ingen har noen gang scoret flere i en Serie A-sesong.

Siden den gang har Higuaín spilt to suksessfulle sesonger i Juventus, før han før denne sesongen ble lånt ut til AC Milan. Tiden i Milan ble ingen suksess, og det ble med åtte mål på 22 kamper for de svarte og røde. Chelsea-fansen håper nå de får Napoli-versjonen av Higuaín, og ikke den som mislykkes i Milano.

Sarri ønsket Higuaín inn allerede i sommer, men Chelsea-ledelsen var skeptisk, noe som fikk argentineren til heller å velge Milan. Styreleder i Chelseas norske supporterklubb Øystein Vinje var i utgangspunktet skeptisk til signeringen av Higuaín.

– Jeg har fått større tro på ham nå etter kampen mot Huddersfield enn jeg hadde da han ble hentet. Om han blir en suksess eller ikke tror jeg avhenger av om resten av stallen klarer å bruke ham mer enn de har klart med Morata og Giroud.

– Utfordringen er at Chelsea har vinger som liker å føre ballen langt inn i banen, og da har Higuaín ofte allerede løpt i offside før pasningen kommer, sier Vinje.

Huddersfield-kampen forrige helg, der Higuaín scoret to mål, ga også TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt større tro på at argentineren blir en suksess.

– Jeg har mer troa etter kampen mot Huddersfield. Han er jo en målscorer, men han har slitt denne sesongen. Spørsmålet er om Chelsea får den Higuaín som scoret 36 ligamål på en sesong i Napoli, eller den som slet i Milan denne sesongen.

Thorstvedt mener likevel Higuaín-overgangen var en sårt tiltrengt forsterkning i Chelsea-stallen.

– Var det ett lag som virkelig trengte en signering i januar, var det Chelsea som trengte en spiss. Det har funket veldig dårlig med Hazard på topp, så de trengte sårt å få inn en bra spiss.

Svak start

Higuaín fikk ingen god start på Premier League-karrieren da han startet i Chelseas 0-4-tap mot Bournemouth forrige uke. Heldigvis for argentineren ble hjemmedebuten betydelig bedre.

– Den første kampen hans var grusom, men det var bedre sist. Mot Huddersfield var det mange gode tegn på at han og Hazard kan finne hverandre bra, og at begge kan få noe positivt ut av samarbeidet, mener Thorstvedt.

Med sommerens signering av Jorginho, og Higuaín inn i januarvinduet, har Sarri hentet inn to viktige brikker fra tiden sin i Napoli, som vet hvordan italieneren ønsker å spille.

– I Jorginho og Higuaín har Sarri fått inn to spillere som han kjente godt fra før. Det kan slå positivt ut, men samtidig er fallhøyden større for Sarri dersom disse ikke lykkes. Da henger mer på manageren, mener TV 2-eksperten.

Møter Manchester City søndag

På søndag møter en meget tøff utfordring for Higuaín og Chelsea, når de gjester Manchester City på Etihad. Supporterleder Vinje forventer en svært tøff kamp mot de regjerende mesterne.

– Det er en av de to-tre vanskeligste kampene som er. Men toppkamper lever sitt eget liv, og Chelsea har ofte vært bedre borte mot topplagene enn mot de antatt svakere lagene.

– Chelsea sliter ofte med å bryte ned lag som ligger lavt og tetter igjen. På søndag møter vi et City som nok vil ha ballen klart mest. Da gjelder det å ta overgangene når vi får muligheten. Det har vi klart tidligere, sier Vinje.