Oppskriften kan også brukes til boller og kanelsnurrer. Den rekker til en liten langpanne 30x40 cm, eller en springform på 28, gjerne 30 cm, i diameter. Du trenger en kjøkkenmaskin for å lage deigen.

Jevning:

  • 40 g mel
  • 200 g (2 dl) melk

Hvetedeig:

  • Ferdigkokt jevning som er avkjølt til romtemperatur
  • 460 g hvetemel
  • 1 dl sukker
  • 20 g gjær
  • 175 g kald væske (gjerne melk)
  • 75 g smør i terninger (tilsettes etter ca. 10 minutter elting)
  • 2 ts kardemomme
  • 1 egg (valgfritt)
  • En liten klype salt

Du trenger også vaniljekrem til fyll.

Slik gjør du:

Begynn med å lage jevningen av mel og væske. Varm den til kokepunktet under omrøring, frem til du får en glatt og klumpefri «tykk saus». Avkjøl til romtemperatur.

Hell jevning og resten av ingrediensene i bakebollen. Gjæren kan smuldres rett i bollen, den trenger ikke røres ut i væske. Bruk en eltekrok og elt deigen godt i 7-10 minutter, uten at deigen blir for varm. Tilsett mykt smør i terninger (ikke smeltet) litt etter litt. Elt videre i 6-8 minutter, øk hastigheten til maks og elt videre i 4-5 minutter.

For å vite om du har eltet nok; ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Dekk til bakebollen og sett deigen et lunt sted til heving.

Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kjevler du den ut til en lang remse. Dryss over sukker og kanel, og rull sammen. Skjær opp i biter, som til kanelboller. Sett i en bakepapirkledet form med litt avstand mellom hver «bolle». Sett til heving under et klede i 40-45 minutter. Lag en liten fordypning i hver «bolle», og fyll med 1 ss vaniljekrem (eller bruk en sprøytepose). Stek på nederste rille i varm stekeovn på 200 grader i 30-40 minutter.

Avkjøl kaken litt før den tas ut av formen. Ringle så over «melisglasur».