Politiet tror at den 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen kan ha blitt drept allerede mandag 13. juli, tre dager før hun ble funnet i restene av bolighuset i Lensmannsjordet på Sjøvegan etter en brann som ble påsatt for å dekke over udåden. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Pluss)
Politiet tror at den 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen kan ha blitt drept allerede mandag 13. juli, tre dager før hun ble funnet i restene av bolighuset i Lensmannsjordet på Sjøvegan etter en brann som ble påsatt for å dekke over udåden. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Pluss) Foto: Bjørnbakk, Jan-morten

VG: Mann (38) tiltalt for Sjøvegan-drapet i 1998

Over 20 år etter at Marie-Louise Bendiktsen (58) ble funnet død i et nedbrent hus i Sjøvegan i Troms, er en 38 år gammel mann tiltalt for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen er tiltalt for voldtekt og drap. Politiet mener den tiltalte gikk tilbake til åstedet to dager etter og tente på huset for å skjule sine spor.

Knivstukket

Marie-Louise Bendiktsen (59) som ble funnet død i brannruinene av sitt hjem i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms onsdag 15. juli 1998. Obduksjonsrapporten viste at hun var drept, med 13 knivstikk.

Politiets teori har hele tiden vært at Bendiktsen ble drept 13. juli, to dager før huset hennes brant ned.

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt eget hjem Sjøvegen i 1998.
Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt eget hjem Sjøvegen i 1998.

Pågrepet i sommer

Den tiltalte mannen er utenlands statsborger og har oppholdt seg i utlandet de senere årene, men befant seg i Salangen på drapstidspunktet.

Han ble siktet i fjor sommer etter å ha blitt knyttet til drapet gjennom DNA-spor.

38-åringen ble pågrepet på Gardermoen lufthavn om formiddagen onsdag 20. juni 2018 i det han ankom landet, og har sittet varetektsfengslet siden.

Nekter skyld

Mannen har hele tiden nektet skyld.

– Vi går for full frifinnelse og vi kommer til å føre en rekke bevis under hovedforhandling, sier mannens forsvarer, Alexander Greaker, til VG.

Rettsaken starter 13. mars.

Drapsmysterium

Drapet var i mange år ett av Norges største drapsmysterier, og etterforskningen er en av de mest omfattende i norsk kriminalhistorie

Da drapet ble begått bodde det 2300 mennesker i Sjøvegan. Mange tilreisende var i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka.

Totalt har politiet avhørt nesten 1400 personer, og politiet har vært på rundspørring hos over 3000 personer. Det ble tatt DNA-prøver av et uttall menn.

Den tiltalte mannen var tidlig i politiets søkelys. Han var i Sjøvegan på drapstidspunktet, men forlot deretter landet.