FREMTIDENS MOBILNETT: 5G er mange ganger raskere enn 4G og vil ha mange flere bruksområder. Her kikker journalister og gjester på en presentasjon under en 5G produktlansering på Huaweis hovedkontor i Beijing 24. januar. (Photo by FRED DUFOUR / AFP)
FREMTIDENS MOBILNETT: 5G er mange ganger raskere enn 4G og vil ha mange flere bruksområder. Her kikker journalister og gjester på en presentasjon under en 5G produktlansering på Huaweis hovedkontor i Beijing 24. januar. (Photo by FRED DUFOUR / AFP)

5G-utbyggingen:

Dette skrekk-scenariet bekymrer ekspertene

Vi må være sikre på at 5G-nettet er trygt, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en kronikk peker han på utfordringene knyttet til utbyggingen av neste generasjons mobilnett, 5G.

5G-nettet er kanskje den mest kritiske delen av fremtidig norsk infrastruktur, påpeker Karlsen, som er hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets høyskole.

​​Nettet vil være hyperraskt, bære enorme mengder kommunikasjon og knytte sammen alt fra strømsystemer til bank- og betalingssystemer, helsevesen, samferdsel, kraft, oljeledninger og alle mulige nettbaserte hjelpemidler folk har i husene sine.

Internasjonal skepsis

Det kinesiske selskapet Huawei er en av få aktører som kan bygge ut et slikt nett. En rekke vestlige land og etterretningstjenester har advart om at selskapet kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa under presentasjonen av PSTs trusselvurdering at man «bør være oppmerksom på Huawei som aktør». Statlig etterretningsvirksomhet og angrep mot datanettverk er første punkt i PSTs ferske trusselvurdering.

Vestlige hemmelige tjenester fremhever Russland og Kina som den største trusselen, både for etterretning, påvirkning og sabotasje, skriver Geir Hågen Karlsen.

– Er det grunn til å advare mot Huawei?

– Jeg skal være tilbakeholden med å konkludere siden jeg kan for lite om det tekniske. Det jeg kan si med sikkerhet, er at Kina er en betydelig etterretningstrussel. På datasiden er den siste amerikanske trusselvurderingen krystallklar på at Kina er den største trusselen. Alle etterretningstjenester sier at statlig etterretning gjennom nettet er det mest bekymringsfulle, sier Karlsen.

Kan angripe banksystemer og strømforsyning

Konsekvensene av et cyberangrep fra en fremmed makt kan være svært dramatiske. Mens etterretningskilder mener at Russland kan slå ut kritisk infrastruktur i noen timer, noe de har demonstrert i Ukraina, kan Kina gjøre det samme i dager og uker.

«Hva skjer hvis strøm eller mobilnett blir borte i dager og uker nå i februar? Hva skjer med norsk økonomi og tyske kunder hvis gasseksporten stanser? Hvor mye kontanter har du hvis kort og Vipps ikke virker?» spør Karlsen i kronikken.

Han understreker at dette er worst case scenario og at slike angrep er vanskelige å gjennomføre. Men muligheten er der.

– Om man installerer 5G-systemer fra Huawei, kan man da vite at data ikke kommer på avveie eller blir brukt av kinesisk etterretning?

– Det er to ting som gjør at det kan være vanskelig. For det første er Kina en autoritær stat med en etterretningslov som pålegger personer og organisasjoner å hjelpe tjenesten. Etterretningstjenesten har tilgang til alle steder de ønsker. For det andre har Huawei et sikkerhetssenter i England, men de siste rapportene sier at det er så komplekst å finne ut om det er bakdører at man aldri kan være sikker. I tillegg vil et 5G-nett kreve kontinuerlige softwareoppdateringer, så det virker veldig krevende.

Mangler avtale

Bjarte Malmedal, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, sier de ikke har noe grunnlag for å rette en pekefinger mot Huawei.

– Problemet er mer det at Norge har sikkerhetsavtaler med visse land, og vi har ikke sikkerhetsavtaler med andre land. Norge har ikke en sikkerhetsavtale med Kina, og det kompliserer bildet, sier Malmedal.

En slik avtale handler om blant annet utveksling av informasjon om personer som søker sikkerhetsklarering.

Malmedal er skeptisk til om det vil være mulig å gardere seg mot at data kommer på avveie eller at funksjonaliteten på systemer kan endres gjennom et så stort system som en 5G-utbygging vil være.

– Det er ikke slik at dette lages én gang og at det sendes ut i verden. Ting blir oppdatert hele tiden på funksjonalitet og sikkerhet, og da lastes det inn ny kode. Man vil kjøre tester, men dette er så komplekse systemer at det er vanskelig å sikre seg mot ondsinnet kode.