Pyeongchang, Sør-Korea 20180218.
Simen Hegstad Krüger med to gullmedaljer og en sølvmedalje hjem i bagasjen etter at han og lagkameratene tokstafettseieren i langrenn og fikk medaljene utdelt på Medal Plaza i Vinter-OL i Pyeongchang 2018.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Pyeongchang, Sør-Korea 20180218. Simen Hegstad Krüger med to gullmedaljer og en sølvmedalje hjem i bagasjen etter at han og lagkameratene tokstafettseieren i langrenn og fikk medaljene utdelt på Medal Plaza i Vinter-OL i Pyeongchang 2018. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: Johansen, Erik

– Det er bare Norge som kan vrake en olympisk mester

TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad deler sine tanker om VM-vrakingen av Simen Hegstad Krüger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OL-vinner Simen Hegstad Krüger er tilsynelatende vraket til tremila i VM. Det er bare Norge som kan vrake en olympisk mester, men kanskje er det også derfor vi er aller best.

I alle andre land ville Lyn-løperen vært selvskreven på distansen, og å toppe formen til denne øvelsen ville vært hovedmålet da sesongplanen ble lagt i april/mai.

Det samme gjelder også for OL-medaljørene Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Året etter OL-bronsen er ikke sistnevnte reserve på distansen en gang. Slik skjer bare i Norge.

Denne unike bredden, kombinert med et demokratisk tankesett du knapt finner andre steder i verden, er på sett og vis Norges største styrke og svakhet på én og samme gang. På den ene siden vet alle løperne at de kan få sjansen om de bare presterer godt nok, men på den andre siden blir det også utrolig vanskelig å toppe formen til den dagen det gjelder aller mest. Dette er noe utenlandske konkurrenter sjelden trenger å ta hensyn til, og derfor kan de gjerne fremstå betydelig sterkere i mesterskap enn i innledningen av sesongen.

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

Slik det ser ut nå, vil VM-laget bestå av Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe. Landslagstrener Nossum har med andre ord satt pengene sine på to ulike løpsopplegg, ett som ender i massespurt og ett som ender i hardkjør fra start til mål. En kan alltids spørre seg om uttaket riktig, men svaret på dette får man ikke før utøverne passerer målstreken i Seefeld. Heller ikke da kan man si med sikkerhet at ikke en som sitter hjemme hadde gjort det enda bedre enn Norges utvalgte. Det er litt av sjarmen med idrett. Du vet liksom aldri hva du får, eller hva du kunne fått.

Etter Tour de Ski hisset jeg på meg halve Trøndelag da jeg uttalte at Emil Iversen ikke kunne velge og vrake i VM-øvelser. Det er en uttalelse jeg står for den dag i dag. Selv om Iversens fanklubb mente jeg var verdens største idiot, og ga tydelig uttrykk for dette, kom neppe budskapet frem til Varden-løperen selv. Iversen tok uansett utfordringen på strak arm, vant både 15-kilometeren og tremila i NM, og skal selvsagt gå den samme distansen i VM - om han vil.

Det samme gjelder Johannes Høsflot Klæbo også, som altså er den eneste norske utøveren jeg mener kan velge og vrake i VM-øvelser. Rett og slett fordi det bare finnes én Johannes Høsflot Klæbo, på samme måte som det bare finnes én Petter Northug jr. I løpet av sin forholdsvis korte verdenscupkarriere har Klæbo gått 45 verdenscuprenn. 21 av disse har han vunnet, mens han har stått på pallen 29 ganger. Hvis du hadde en lottorekke som i snitt gikk inn halvparten av gangene, sier det seg selv at du hadde spilt den hver eneste gang. Så enkelt er det å ta ut Byåsen-løperen.

Har han dagen og marginene på sin side, vinner nemlig Klæbo tremila i VM, akkurat som han gjorde i OL-uttaket under verdenscupen på Lillehammer for et drøyt år siden. Når det er sagt, ville det ikke vært noe sjokk om Klæbo ble vraket til denne distansen, resultatene på lengre løp tatt i betraktning. Derfor håper jeg også han er moden nok til å gi fra seg plassen om han ikke føler seg klar for oppgaven. Klæbo har enda større gullsjanser senere i mesterskapet.

Uansett hvem av de fem aktuelle løperne som ble vraket, ville diskusjonene rast i kommentarfeltene. Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby er de to siste løperne landslagsledelsen tilsynelatende har valgt, og i likhet med Krüger er disse to avhengige av at det settes høy fart fra start til mål.

Sjur Røthe har vunnet en rekke fristilsrenn denne sesongen, blant annet den eneste tremila som er arrangert i verdenscupen. I NM tok han sølvet, etter å ha slått både Sundby og Krüger i spurten. Legger du til at Røthe har bronse og fjerdeplass på distansen i VM før, samtidig som han har avgjort både stafett og femmil til sin fordel på oppløpet, fremstår dette som et rimelig åpenbart valg. Marcus Hellner og Alex Harvey er to spurtsterke løpere som har fått smake på Røthes avslutninger, og vossingen kan så absolutt kjempe om gullet også i Seefeld.

Den fjerde på VM-laget er Martin Johnsrud Sundby, mannen omtrent halvparten av kommentarfeltet har lagt for hat etter sine mange dueller med Petter Northug - både i og utenfor sporet. Utestengelsen, og at han aldri har tatt det etterlengtede mesterskapsgullet hjelper heller ikke, og ifølge reaksjonene er det Sundby som skulle vært vraket til denne distansen. Hvorfor i all verden skulle han det?

For det første, har Sundby vært på pallen i begge de to tremilene som har vært arrangert denne sesongen, både med og uten skibytte. Det samme var tilfellet de tre gangene fellesstart med skibytte stod på programmet i fjorårssesongen.

Faktisk har Røa-løperen mesterskapsmedaljer på 30 kilometer fellesstart med skibytte fra både -13, -14, -17 og -18, i tillegg til en rekke topplasseringer i WC og NM. Statistisk sett blir det rett og slett medalje til Sundby på denne distansen, og da er vi tilbake til den berømte lottorekka.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen er de to eneste norske løperne som er i posisjon til å kunne gå samtlige VM-distanser. Spørsmålet er imidlertid om de burde det. Denne sesongen har tilsynelatende Klæbo manglet det siste på de lengre løpene, mens Iversen har tatt et nytt steg på distanse. Kanskje ville de to trønderne gjort lurt i å stå over én individuell distanse hver, for eksempel tremila og sprinten, for å sørge for friske bein på lagsprinten de skal gå sammen. Der har de mye å revansjere etter VM i Lahti. Den dagen var det tross alt lite som minnet om sju rette.

Petter