BLE LURT: Kvinnen, som politiet mener er et av Helge Moans «muldyr», havnet i politiets søkelys da hun begynte å jobbe for det som skulle vise seg å være Helge Moan.
BLE LURT: Kvinnen, som politiet mener er et av Helge Moans «muldyr», havnet i politiets søkelys da hun begynte å jobbe for det som skulle vise seg å være Helge Moan. Foto: Ragne Riise/TV 2

ble lurt av helge moan:

– Utrolig glad for at de klarte å ta han

Kvinnen trodde hun jobbet for et firma som hjalp norske bedrifter i utlandet. I realiteten hjalp hun bedragerisiktede Helge Moan med å gjennomføre det politiet mener er grovt bedrageri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har onsdag snakket med to av de 188 personene som har anmeldt bedragerisiktede Helge Moan.

– Det var en god nyhet, utbryter den ene kvinnen da TV 2 tar kontakt, og forteller at Moan er pågrepet i Malaysia og nå varetektsfengslet i Norge.

Åsted Norge har tidligere møtt kvinnen, som er en av personene som har hjulpet Helge Moan til å få noen av pengene ut av landet.

Politiet mener Moan har svindlet over 10 millioner kroner ut av Norge fra hundrevis av ofre.

Uvitende mellomledd

Det som skjer, er at flere bedriftseiere som sliter økonomisk, overfører 30.000 til et uvitende mellomledd, et såkalt «muldyr», som igjen overfører pengene til en utenlandsk konto som tilhører Helge Moan.

For å klare det har han vært avhengig folk som befinner seg i Norge og har tilgang til nettbank. Politiet mener Moan har rekruttert jobbsøkere til å utføre oppdrag tror er en helt vanlig arbeidsoppgave.

– Jeg trodde jeg jobbet for et firma som hjalp norske bedrifter i utlandet med å betale for varer og tjenester. De første oppdragene var å sende 30.000 ut av landet. Plutselig en dag ringer en person og sier at han har anmeldt meg til politiet, sier den nå 28 år gamle kvinnen.

NOTATER: 28-åringens notater viser hvordan hun på ulike steder skulle kjøpe en mengde mobiltelefoner og kontantkort som tilsynelatende skulle brukes av norske studenter i utlandet. Foto: Ragne Riise/TV 2
NOTATER: 28-åringens notater viser hvordan hun på ulike steder skulle kjøpe en mengde mobiltelefoner og kontantkort som tilsynelatende skulle brukes av norske studenter i utlandet. Foto: Ragne Riise/TV 2

Det hun trodde var helt vanlige arbeidsoppgaver innen økonomi og regnskap, gjorde henne medskyldig i økonomisk kriminalitet.

– Jeg tror alle ville blitt sjokkert over en slik beskjed. At du driver med svindel uten å selv vite det, sier kvinnen.

Politiet frafalt mistankene mot kvinnen. Hun er lettet over at han nå skal stilles for retten i Norge.

– Jeg visste at politiet var tålmodige og at de skulle ta han. Jeg er utrolig glad for at de klarte det, sier 28-åringen.

Reklamerte for «konkurshjelp»

TV 2 har også vært i kontakt med en annen person som har anmeldt Moan. Vedkommende drev et firma som holdt på å gå konkurs. Hun fant en hjemmeside som reklamerte med «konkurshjelp».

Der kom hun i kontakt med en mann som sa han kunne hjelpe henne med å bli kvitt de økonomiske problemene.

Det hun først må gjøre er å overføre 30.000 kroner til en konto for å få omregistrert firmaet sitt i Brønnøysund-registrene. Det skulle han ha 1500 kroner for, mens de 30.000 kronene skulle hun få tilbake.

Men ingenting av det mannen lovet, viste seg å stemme. Hun skjønte etter hvert at pengene var borte – og mannen som skulle hjelpe henne var umulig å spore opp.

Egenkapitalen på 30.000 var tapt, og kvinnen ble slått konkurs.

– Jeg er veldig glad han endelig er tatt, sier kvinnen onsdag.

Hun håper nå at hun etter hvert kan få tilbake pengene sine.

Fire ukers fengsling

Onsdag formiddag kom kjennelsen som ga politiet medhold i fire ukers varetektsfengsling av Helge Moan. Nordmannen motsatte seg fengslingen, og begjærte seg løslatt. Han anket kjennelsen om varetektsfengsling på stedet.​

– Årsaken er at han er utsatt for en justisfeil, ved at han ikke har fått prøvd sin utleveringssak i Malaysia før norsk politi hentet ham hit, sa forsvarer Per Zimmer til TV 2 i Oslo tingrett onsdag.

Etterforsker Tore Olav Moe ved enhet Øst i Oslo politidistrikt, uttalte til Åsted Norge i 2017 at Moan var dyktig på det han drev med.

– Helge Moan er en notorisk bedrager. Han er en intelligent, oppegående person og er dyktig på det som opptar han. Uheldigvis dreier det seg om å lure penger fra nordmenn nå for tiden, sa Moe.