Slik avslørte vi strømselskapene

TV 2 hjelper deg: I tre måneder har TV 2 hjelper deg testet ut de billige strømavtalene.

Strøm er strøm, og det er dumt å betale mer enn nødvendig for samme varen.

Ved å gi rabatter på strømprisen hevder enkelte strømselskaper at de er med på å sponse strømmen din.

Det er før de setter deg over på en mye dyrere avtale.

Se TV 2 hjelper deg torsdager klokken 20.30 på TV 2 og på TV 2 Sumo.

Da TV 2 hjelper deg testet ut ulike strømavtaler, satte to av tre strømselskaper nemlig kunden over på en annen dyrere prisavtale etter kort tid.

Prisen endres

Da vi ga Rune Kaino Nikolaisen, som driver nettsteder gjerrigknark.com, i oppdrag å skifte strømleverandør skulle det i utgangspunktet være enkelt å sikre seg den billigste strømavtalen.

Forbrukerrådets strømkalkulator strompris.no skal hjelpe deg med nettopp dette.

Men da Rune skiftet strømavtale til nummer én på topplisten, et selskap som heter Agva Kraft, opplevde han fort at strømtilbudet kun var lokkepris.

— Etter en måned ble jeg uten prisvarsling flyttet over til en annen avtale, som hadde en helt annen pris selvfølgelig.

RUNE NIKOLAISEN: Han driver nettstedet gjerrigknark.com, der han blant annet gir tips til hvordan man kan spare penger eller få ting gratis (TV 2)
RUNE NIKOLAISEN: Han driver nettstedet gjerrigknark.com, der han blant annet gir tips til hvordan man kan spare penger eller få ting gratis (TV 2)

Rune hadde gått inn i et kampanjetilbud med et negativt påslag på - 6 øre/kwH, og endt opp med en avtale med et pristillegg på 14,9 øre/kWh.

— Jeg er god på å følge med på velkomsttilbud, men det er det nok mange som ikke gjør. Så prisvarsling hadde vært konge, sier Nikolaisen.

— Ikke greit

Leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst, sier de stadig får klager på strømleverandører. Særlig i forbindelse med slike avtaler som Gjerrigknarken gikk inn i.

— Hvis Gjerrigknarken har inngått et tilbud på en pris, og blir overflyttet til et annet abonnement uten å få varsel om det, er det ikke greit. Prisvarslinger skal gis.

Slik unngår du strømfella:

  • Gå inn på strømpris.no. Legg inn adressen din, og du får opp hvilke strømselskaper som gir deg et godt tilbud.
  • Følg nøye med. Kampanjetilbud går ofte fort opp i pris. Legg det inn i kalenderen din, og sjekk hva du betaler etter en måned. Bytt hvis det blir dyrt.
  • Velg spotpris. Det vil lønne seg over tid.
  • Velg etterskuddbetaling. I tilfelle selskapet går konkurs.
  • Ikke la deg lure. Verken av selgere på gata eller over telefon. Det kan ofte være useriøse tilbydere.

Kilde: Forbrukerrådet

At det står gjemt i avtalevilkårene, holder ikke, mener hun.

— Det skal ikke være slik at man selv må inn og lete eller velge at du skal få den type varsel. Det skal være automatisk, sier Høst.

Like navn

Mange av strømavtalene har også navn som til forveksling kan ligne på andre, kanskje dyrere avtaler.

Rune sin avtale skiftet eksempelvis navn fra Agva Kampanje 2018 - Spot til Agva Kraft spot.

— Strømselskapene bruker relativt like navn på en del av abonnementene, slik at det derfor er vanskelig å forstå at man faktisk har blitt flyttet over, sier Høst.

Sjekk prisene jevnlig

Solveig Barstad og reporter Wanja Sandø i TV 2 hjelper deg skiftet også strømleverandør for tre måneder siden.

Lærdal Energi ga Barstad introduksjonspris i en måned - så kom prisvarslene. Da var det slutt på rabatten og de la i tillegg på en fast månedsavgift.

Forbrukerrådet oppfordrer folk til å sjekke prisene på strøm jevnlig.

— Lokketilbud kan være vel og bra, det kan være penger å spare, men det er viktig å passe på når kampanjeperioden er over at du sjekker hva du faktisk betaler, forklarer Høst.

Som kunde hos Kraftriket fikk reporter Wanja Sandø avtalen hun inngikk, men selv om selskapene er pliktig å varsle om prisendringer, hadde Kraftriket lagt opp en boks der man kan huke av for prisvarsling.

Lærdal Energi beklager hvis noen føler seg lurt, og Kraftriket sier de nå skal fjerne boksene hvor man krysset av for prisvarsel. Alle skal nå varsles automatisk.

Agva gjør endringer

Agva innrømmer at de bruker lokketilbud, men skriver i en epost at de informerte om vilkårene på sine nettsider, og at de derfor ikke så grunn til å sende prisvarsling.

Men etter at TV 2 hjelper deg tok kontakt, er de enig i at endringer bør gjøres.

– Derfor er informasjonen tydeligere nå, enn den var i starten av kampanjen. Vi kommer også til å trygge at slik informasjon er godt kommunisert i fremtidige kampanjer, skriver Markus Nordquist, Sales Controller i Agva Kraft.

Nå har også Forbrukerrådet begynt å merke kampanjeavtaler tydelig på sin strømprisoversikt.

Kan ikke bytte nå

Akkurat nå er det ikke mulig å skifte strømleverandør.

Årsaken er innføringen av Elhub hvor smarte strømmålere skal sørge for at kunden blir fakturert for sitt faktiske forbruk.

Skal du bytte, vil ikke endringen trå i kraft før 18. februar.