Edvald Boasson Hagen.
Edvald Boasson Hagen. Foto: Junge, Heiko

Pangstart på sesongen for Edvald Boasson Hagen

31-åringen var råsterk på den første etappen av Volta a la Comunitat Valenciana. – Det var overraskende, sa han etterpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hagen var best på den 10,2 km lange tempoetappen som åpnet etapperittet i Spania.

– Det er en fantastisk start på sesongen. Han virker litt som den gode, gamle Edvald, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Triumfen gjør at Edvald Boasson Hagen også er sammenlagtleder. Bak ham kom Ion Izagirre (fem sekunder) og Tony Martin (sju sekunder). Tour de France-vinner Geraint Thomas ble også slått.

– Jeg må innrømme at dette var lit overraskende. Det er ekstra gøy siden det var på tempo mot så sterke konkurrenter. Jeg har jo heller ikke hatt stor suksess på tempo i det siste, sier Edvald Boasson Hagen til TV 2.

Han og konen har vært i leiligheten til svigerforeldrene i forkant av rittet. Den ligger i nærheten, slik at han har kunnet trene i tempoløypen flere ganger.

Første seier siden juni

Dette var Dimension Data-rytterens første ritt for sesongen. Seieren er den første siden han vant NM i juni i fjor.

– Jeg hadde håpet å få godfølelsen i løpet av rittet. Da var det kjekt at jeg fikk den allerede nå, sier Hagen.

– Er dette et bevis på at det kan bli et spennende år?

– Jeg er bedre enn i fjor. Forhåpentligvis også bedre enn på flere år. Jeg har trent godt i vinter. Det hjelper at jeg ikke har vært på sykehus denne vinteren, slik jeg var i fjor.

Mads Kaggestad påpeker at det er tidlig i sesongen og mange av topprytterne ikke er form, men han lar seg likevel imponere av seieren.

– Seieren var uventet. Men han åpnet knallhardt og tok bakken fantastisk rent teknisk. Han er opplagt i kjempeform. Kanskje kan han finne tilbake til Edvald fra 2012. Det har jeg etterlyst før og utfordret ham på i podkasten min, sier Kaggestad.

Sjanse torsdag

Rittet har fire etapper til. Torsdag er det en 166 km kupert etappe med start og mål i Alicante. En Edvald Boasson Hagen i form vil kunne vise seg frem der også.

– Jeg skal prøve så godt jeg kan for å holde på ledertrøyen, men ikke bli overrasket om den ryker, sier 31-åringen, som vet at det venter noen tøffe bakker de kommende dagene.

Dimension Data har lent seg mye på Edvald Boasson Hagen tidligere. Nå har de signert flere andre ryttere som kan gjøre det bra i vårklassikerne for å lette litt av presset på ham.

– Det kan være at Edvald, i tillegg til en skadefri vinter med god trening, har fått mentalt overskudd av å være i et rutinert lag. Nå slipper han å være mentor. Han kan slappe mer av. Etappen på torsdag har en tøff bakke, men han kan forsvare ledertrøyen, tror Kaggestad.