KVINNELIG FOTBALLTRENER: Ane Dahl Torp spiller Helena Mikkelsen i NRK-serien Heimebane. Solveig Gulbrandsen (innfelt) er TV 2s fotballekspert og i gang med egen trenerkarriere etter en legendarisk karriere som spiller.
KVINNELIG FOTBALLTRENER: Ane Dahl Torp spiller Helena Mikkelsen i NRK-serien Heimebane. Solveig Gulbrandsen (innfelt) er TV 2s fotballekspert og i gang med egen trenerkarriere etter en legendarisk karriere som spiller. Foto: Scanpix/montasje

– Jeg blir provosert. Hvem faen bryr seg?

TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen lar seg provosere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK-serien ”Heimebane” gjorde Ane Dahl Torp til hovedtrener for et topplag på herresiden, og åpnet igjen debatten for om dette er mulig.

Kan en kvinnelig fotballtrener få en toppjobb også på herresiden?

Jeg har ikke vært noen forkjemper for dette med likestilling på generelt grunnlag, men så lenge man er god nok så mener jeg at det er det samme hvilket kjønn man har.

Da blir jeg provosert når jeg ser i VG at Ane Dahl Torp nå må kommentere kritikken om at karakteren hun spiller er maskulin!

Maskulin fordi hun snuser, sitter bredbent og ikke er sminket…

Hvem faen bryr seg!

Nok en gang går vi i fella og kommenterer utseende til kvinner. Hvis jeg setter meg inn i situasjonen til Helena Mikkelsen, som trener for et herrelag, ville dette garantert blitt et tema.

Jeg vet hva jeg ville hatt på meg, men jeg måtte nok tenkt meg nøye om.

Hadde jeg vært sminket og pent kledd, ville man spilt på seksualitet. Sitter man bredbent, er man maskulin. Uansett ville utseende og fremtoning blitt kommentert som en selvfølge.

Som kvinnelig fotballspiller og lidenskapelig opptatt av faget fotball har jeg brukt lang tid på å legge skoa på hylla. Jeg er vel en av dem med flest comeback her i landet. Hvorfor?

Fordi fotball er gøy, samhold, teamarbeid, utfordrende både psykisk og fysisk, taktisk og ikke minst gir det en euforisk glede når man lykkes.

Naturlig nok er karrieren som toppspiller over på et tidspunkt, og ønsket om fortsatt å være en del av dette spirer frem. Treneryrket er ikke noen dans på roser, men det gir mulighet til å fortsatte med min lidenskap.

Som trener vil forskjellene få noen konsekvenser for meg. Toppjobbene som er oppnåelig pr i dag er Toppserien for kvinner og kvinnelandslaget, altså ganske få muligheter, og det er ikke så gode rammevilkår som på herresiden.

Siden jeg «dessverre» ble født med flat tiss har mine muligheter vært betraktelig mindre enn mine guttekompisers. Jenter får ikke de beste trenerne, ikke den beste lønna, ikke de beste sponsorene, lite publikum, dårligere oppfølging på helse og medisinsk behandling.

Men jeg kunne ikke brydd meg mindre, og jeg sutrer ikke! Jeg har spilt fotball fordi jeg elsker det, og nå vil jeg bli trener fordi jeg elsker det!

Jeg sitter bredbent og vet du hva; Det er jævli behagelig. I tillegg er det forsket på at det å sitte bredbent kan gi bedre selvtillit.

Så hvorfor skal jeg sitte på noen annen måte?

Kanskje jeg rett og slett skal begynne å snuse, så jeg blir skikkelig «maskulin» ?!?!

Jeg trodde vi var kommet lenger!