SIKTET: Helge Moan har vært etterlyst av norsk politi siden 2013 for grovt bedrageri. Nå er han pågrepet i Malaysia. Bildene er tatt i 2004 (f.v), 2008 og 2011.
SIKTET: Helge Moan har vært etterlyst av norsk politi siden 2013 for grovt bedrageri. Nå er han pågrepet i Malaysia. Bildene er tatt i 2004 (f.v), 2008 og 2011. Foto: Politiet

Bedragerisiktede Helge Moan (49) fengslet i fire uker

OSLO TINGRETT (TV 2): Fra sitt skjulested i Asia mener politiet at Moan har svindlet hundrevis av nordmenn for minst ti millioner kroner. Onsdag ble han varetektsfengslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moan ble 22. januar pågrepet i Malaysia etter flere år på flukt fra norsk politi. Tirsdag landet han på Gardermoen og ble fraktet rett til sentralarresten på Grønland i Oslo.

Onsdag møtte Moan i Oslo tingrett for å fremstilles for varetekt. Nordmannen møtte i en blå hettegenser med hvit t-skjorte over, samt knelang shorts. Han er skjeggete og har kort hår.

Påtalemyndigheten fikk medhold i at politiet kan varetektsfengsle Moan i fire uker.

Moan motsatte seg fengslingen, og begjærte seg løslatt av prosesuell grunn. Han anket kjennelsen om varetektsfengsling på stedet.

– Årsaken er at han er utsatt for en justisfeil, ved at han ikke har fått prøvd sin utleveringssak i Malaysia før norsk politi hentet ham hit, sier forsvarer Per Zimmer til TV 2.

I retten ga den siktede nordmannen også uttrykk for at han synes pågripelsen av ham i Malaysia var en dramatisk opplevelse.

– Det var et titalls politimenn, også bevæpnet, som pågrep ham. Senere har han sittet to uker i malaysisk fengsel uten noen form for kontakt med omverden eller advokat og annen bistand, sier Zimmer.

Over 100 fornærmede

Oslopolitiet siktet i desember 2017 mannen for grove bedragerier, forsøk på grove bedragerier og heleri av minst 10 millioner kroner.

FORSVARER: Mannens forsvarer, Per Zimmer. Foto: Magnus Braaten/TV 2
FORSVARER: Mannens forsvarer, Per Zimmer. Foto: Magnus Braaten/TV 2

«I denne forbindelse har han også begått flere identitetstyverier og dokumentforfalskninger. Politiet har registrert over 100 fornærmede som er utsatt for de kriminelle handlingene», opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

I januar ble det tatt ut enda en siktelse som omfatter ytterligere 40 bedragerier og identitetstyverier.

Vil ikke kommentere siktelser

Siktelsene gjelder handlinger begått i tidsrommet fra mai 2012 til september 2018. Sakene etterforskes ved enhet øst i Oslo politidistrikt.

– Pågripelsen er et resultat av omfattende politisamarbeid mellom Oslo politidistrikt, Interpol Kuala Lumpur, Interpol-seksjonen på Kripos og Kripos FAST Norge (Fugitive Active Search Team), opplyser politiet.

Mannens forsvarer sier at hans klient per nå ikke ønsker å kommentere hvordan han stiller seg til siktelsene.

– Til det er de for omfattende og krever mer gjennomgang før vi kan komme tilbake til det, sier Zimmer.

– Erkjenner han å ha begått bedragerier?

– Han ønsker ikke å kommentere det i dag, sier Zimmer.

Åsted Norge i 2017

I 2017 gikk politiet ut i Åsted Norge og advarte mot 49-åringen som i årevis skal ha svindlet nordmenn fra sitt skjulested i Malaysia.

Åsted Norge har vært i Kuala Lumpur og lett etter Moan på ulike adresser han tidligere har hatt tilknytning til, uten hell.

Den ettersøkte har dermed vært på frifot frem til nå.