Dette er iskrigernes suksessoppskrift

Martin Laumann Ylven er sikker på at Vålerenga er det laget i Get-ligaen som trener aller best.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter serielederne på Sats for en av tre økter denne dagen. Det er landslagspause, men det er definitivt ikke synonymt med en roligere klubbhverdag på Oslo øst.

– «Camp Roy» er i gang, gliser Vålerenga-spiller Morten Ask.

Trener Roy Johansen var i mange år på landslaget kjent for sin Camp Roy. Mange og knallharde økter for å ruste spillerne best mulig for et mesterskap på tampen av en lang sesong. Nå er han godt i gang med å «preppe» Vålerenga-spillerne for sluttspillet som starter i mars.

– Vi kjører en liten minicamp for å være best mulig forberedt til siste del av sesongen. Det er en bra gjeng som vil trene, som vil kjøre på, bli bedre og som ser utvikling i hver økt og det gir energi. Spillerne er veldig motagelige for mye trening, sier Johansen.

Ylven: – Vi trener best

Martin Laumann Ylven har vunnet hockeyens årlige styrketest, ironman, tre år på rad. Han mener ingen i Get-ligaen trener like bra som Vålerenga akkurat nå.

– Vi gjør alt med den høyeste mulige kvaliteten. Vi har de beste fys-trenerne, vi har den beste mulige istreningen. Om vi trener mest er jeg ikke helt sikker på, men jeg er ganske sikker på at vi trener best, sier Ylven.

Etter en time med sykkel og styrketrening rusler spillerne ned til ungdomshallen på Jordal for å trene på is.

– Camp Roy er kjennemerket hans det. Det har vel gått litt sport i det for han også. Han synes det er like gøy selv. Eller...Vi synes ikke det er så gøy, men han syns det er gøy, ler Morten Ask, før han legger til:

– Det er all right da. Da får vi trent godt før sluttspillet.

Tok med seg fysisk trener

Roy Johansen tok med seg sin gamle fysiske trener på landslaget, Jon Aase, til Vålerenga. Det har skapt en bedre treningskultur og spillere som er bedre rustet til å takle et stort antall kamper i løpet av sesongen.

– Jeg var så frekk å ta med Jon fra landslaget og inn til Vålerenga. Det har vist seg å være veldig bra, ler Vålerenga-sjefen.

Han er enig med flere spillerne i at økningen i antall treninger og daglige fysiske økter er en stor del av grunnen til at de nå troner øverst på tabellen.

– Ja, det er det. Jon Aase og fysisk trening gjør at vi tåler mer. Vi har mindre skader og kommer raskere tilbake etter skade. Det er en viktig del av det å bli gode å ha den fysiske delen på plass. Det er fort oppe i 70-80 kamper i løpet av en sesong så grunnlaget må være der så ikke svingningene blir for store.

– Under Roy har det kommet et nytt treningsregime og det er nok noe som trengtes i klubben helt fra juniornivå. Vi trener hardt og vi trener mye og det har gitt resultater over tid. Jeg føler vi er det meste stabile laget i hele Get-ligaen akkurat nå, sier Ylven.

– Mengden er mye større. Nå har vi fysisk trening hver dag mens vi tidligere hadde det to-tre ganger i uka. De la vekt på de svake punktene hos hver enkelt og jobbet med det. Totalen har blitt veldig bra. I sluttspillet nå kommer kampene annen hver dag. Å være i god form er ikke noe dårlig fortrinn for å si det sånn, sier Ask.

Serieleder uten hjemmearena

Vålerenga har skaffet seg en luke på seks poeng ned til Stavanger og Storhamar og tror det er avgjørende å beholde plassen på topp i kampen om bøtta.

– Klarer vi å bli seriemestere, er det en god sjanse for å kunne gå hele veien, men en andreplass vil gjøre det betraktelig vanskeligere. Vi ser at en del av de andre lagene har slitt med skader gjennom sesongen. Det vil ta seg opp i løpet av sluttspillet. Det er veldig åpent, sier Johansen.

Vålerenga-treneren lar seg imponere over et Vålerenga som uten arena og med dårligere forutsetninger enn sine rivaler kjemper i toppen igjen.

– Å kunne klare å oppnå noe sammen til tross for motgangen rører meg og det rører mange med et hjerte i Vålerenga.

Spillerne tar en samling i garderoben etter dagens første isøkt, men på Camp Roy er det ingen kjære mor.

– Dere har allerede vært på is i dag, men det gir dere ikke der?

– Nå er det 45 med sikkert noen «kjempeartige» øvelser med Roy så da er det bare å få beina i gang, ler Morten Ask.

– Det viktigste har vært å skape en kultur i Vålerenga for å trene mye og bra. Endring tar tid, men jeg føler vi har kommet et godt stykke på veien, sier Johansen.