Samenes nasjonalrett

Det er samefolkets dag, og Wenche byr på bidos. Oppskriften er enkel, men full av smak.

[Sponset innlegg]

Det finnes mange ulike oppskrifter på bidos (også kalt bidus), og den kan lages både med og uten jevning. Denne oppskriften stammer fra en dame med samiske aner, som Wenche traff på butikken.

Bidos:

  • 600-700 g benfritt kjøtt av reinsdyr eller reinsdyrstek (beregn ca. 250 g per person, om du bruker kjøtt med ben)
  • 3 ss flytende Melange
  • 3 ss hvetemel
  • Ca. 1 l reinsdyrkraft, eventuelt vann eller alkoholfritt øl
  • 4-6 poteter
  • 3-4 gulrøtter
  • 1 løk, eventuelt sellerirot
  • 2 ts tørket timian og 2-3 knuste enebær kan også tilsettes i retten for ekstra smak

Slik gjør du:

Del reinsdyrkjøttet i litt store biter. Varm flytende Melange i en vid gryte, og brun kjøttet. Dryss over hvetemel og spe med varm kraft under omrøring. Tilsett eventuelt krydder. La det koke opp under omrøring.

La så trekke i 40-50 minutter under lokk. De siste 40 minuttene tilsettes poteter i store biter, løk i båter og grønnsaker i store biter. Kok til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.

Gahkko (samisk festbrød):

  • 50 g (tilsvarer ca. 2 ss) flytende Melange
  • 1 ss mørk sirup
  • 1 ts malt anis eller fennikel
  • ½ l melk
  • ½ pk gjær
  • ½ ts salt
  • 300 g hvetemel
  • 300 g grov sammalt hvete

Slik gjør du:

Varm flytende Melange. Bland inn anis eller fennikel og sirup. Rør godt så sirupen løser seg opp. Tilsett melk og varm opp til blandingen er fingervarm. Ha melkeblandingen i en bakebolle, og bland inn salt og det meste av melet. Kna deigen godt. Tilsett mer mel dersom deigen er for klissete. Deigen skal være smidig, og ikke for hard.

Legg deigen i en bakebolle og dekk med et klede. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time). Ta deigen ut på et bakebord og elt den sammen igjen. Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under bakekledet igjen. La dem hvile minst 5 minutter. Trykk bollene flate, og bruk hendene til å forme dem til runde leiver, ca. ½ cm tykke. Legg dem på et bakepapirkledt stekebrett. La dem etterheve under klede i ½ time.

Varm stekeovnen til 200 grader. Prikk brødene med en gaffel. Stek brødene midt i ovnen i 10-12 minutter, frem til de er gylne på farge.