SPREDT: Tomas Kalas (Bristol City), Ola Aina (Torino) og Lewis Baker (Reading) på øverste rekke er alle Chelsea-eiendommer. Tosin Adarabioyo (WBA), Mix Diskerud (Ulsan Hyundai) og Patrick Roberts (Girona) er alle utlånt fra Manchester City.
SPREDT: Tomas Kalas (Bristol City), Ola Aina (Torino) og Lewis Baker (Reading) på øverste rekke er alle Chelsea-eiendommer. Tosin Adarabioyo (WBA), Mix Diskerud (Ulsan Hyundai) og Patrick Roberts (Girona) er alle utlånt fra Manchester City. Foto: Scanpix/montasje

73 spillere fra 29 forskjellige landslag er lånt ut fra Manchester City og Chelsea

Når Manchester City og Chelsea møtes søndag, sitter over 70 utlånsspillere fra de to klubbene rundt om i verden og ser kampen på TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester City-Chelsea søndag fra 16.30 (kampstart 17.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Når søndagens toppkamp mellom Manchester City og Chelsea går av stabelen, sitter det både supportere og fotballspillere rundt om i hele verden og følger oppgjøret tett.

Spesielt nok er over 70 av disse fremdeles under kontrakt med en av de to klubbene, ettersom begge gigantene fører en overgangspolitikk der en enorm mengde utlån er sentral.

– Klubbene gjør det vel fordi de har funnet ut at det er det beste for de. Det kan sikkert være en bra økonomisk greie for klubbene, og så gjør de det sikkert for å unngå at talenter glipper. Jeg har ikke peiling på hvor mye det koster å drifte, men de gjør det nok fordi de tjener gode penger på det, sier Erik Thorstvedt.

Se hele listen i faktaboksene nederst i saken!

– Spillerne som signerer for disse klubbene må vite at sjansen for spill på A-laget er veldig liten
TV 2s Premier League-ekspert tror ikke det er fare for at store talenter drukner i mengden med en slik policy, og er klar på at de fleste av spillerne dette gjelder er fullstendig klar over at det i utgangspunktet skal mye til at de blir A-lagsspillere for de respektive storklubbene.

– Jeg tror klubbene har veldig god kontroll på alle spillerne sine. Disse klubbene har egne folk som jobber kun med lånespillere, så jeg tror de har ganske god kontroll på det de gjør. De spillerne de ikke ser live, analyserer de med analyseverktøy. Men de spillerne som signerer for disse klubbene må vite at sjansen for spill på A-laget er veldig liten. Likevel får mange gode karrierer andre steder, sier han.

44 spillere fra Chelsea
Det er gjestene fra London som har ført den tydeligste politikken, og som har flest spillere under kontrakt som er plassert på lån rundt om i verden. Hele 44 Chelsea-spillere er under midlertidige kontrakter med andre klubber, med brasilianske Lucas Piazon som det kanskje mest kjente ekstremtilfellet. 25-åringen fikk Premier League-debuten i desember 2012, men har siden den gang vært utlånt til hele seks klubber (han var lei allerede for 2,5 år siden!), og ble i januar klar for Chievo for resten av denne sesongen.

23 år gamle Lewis Baker, som spilte tre minutter i en FA-cupkamp i januar for fem år siden får neppe flere førstelagskamper for klubben, og har vært utlånt til både Sheffield Wednesday, MK Dons, Vitesse, Middlesbrough, Leeds og nå Reading siden den gang. Det samme gjelder to år eldre Todd Kane - begge del av laget som vant FA Youth Cup i 2011/12 - som i år spiller Championship-fotball for Hull etter å ha forsøkt seg i Preston, Blackburn, Bristol City, Nottingham, NEC Nijmegen, Groningen og Oxford siden 2012.

En spiller som Mario Pasalic var det store forventninger til da han kom som 19-åring i 2014, men kroaten som var en del av bruttotroppen forut for sommerens VM i Russland har kun spilt for Elche, Monaco, AC Milan, Spartak Moskva og nå Atalanta siden den gang.

Noen vil kanskje også huske Tomas Kalas, som har vært kontraktsbundet til Chelsea siden han ble hentet for 50 millioner kroner som 17-åring sommeren for snart ni år siden, men som fremdeles kun har to Premier League-kamper fra 2013/14-sesongen å se tilbake på. Han spiltesamtlige 90 minutter i den famøse kampen borte mot Liverpool på Anfield i april 2014 og fikk også tillit hele kampen i siste serierunde samme år, men har ikke representert de blå i en obligatorisk kamp igjen siden. Denne sesongen spiller han Championship-fotball for Bristol City.

I Vest-London er i tillegg er spillere som Álvaro Morata, Baba Rahman, Victor Moses, Tiémoué Bakayoko og Michu Batshuayi, alle hentet inn for store summer, blant dem som i øyeblikket hever deler av lønnen sin andre steder i de store ligaene. Det samme gjelder også for Christian Pulisic, som tilbringer resten av sesongen i Dortmund etter gigantovergangen fra Bundesliga ble sluttført i januar, og stortalenter som Mason Mount (Derby), Tammy Abraham (Aston Villa) og Izzy Brown (Leeds) er alle sendt til gode Championship-klubber for verdifull erfaring.

29 City-spillere - inkludert 150-millionerstalentet fra 2015
Ikke mindre enn 29 spillere er utlånt også fra City, og kun Aleix Garcia (ni kamper), Tosin Adarabioyo (åtte kamper) og Lukas Nmecha (tre kamper forrige sesong) har i realiteten vært i nærheten av førstelaget. I tillegg har nå 22 år gamle Brandon Barker en FA-cupkamp i februar for tre år siden, mens Patrick Roberts, som ble hentet fra Fulham for over 150 millioner kroner som 18-åring i 2015, fremdeles kun har de tre City-kampene fra debutsesongen å se tilbake på i lyseblått.

Nå 22 år gamle Marlos Moreno, som har åtte landskamper for Colombia, har blant annet vært utlånt til både Deportivo La Coruna, Girona, Flamengo og nå meksikanske Santos Laguna, siden han ble hentet til City fra Atletico Nacional i 2016, mens 21-åringen Manu García spiller Ligue 1-fotball for Toulouse.

Mix Diskerud er en historie for seg selv, men det er også flere andre spillere som er i tilsvarende posisjon som den norsk-amerikanske 28-åringen. Den 26 år gamle australske midtbanespilleren Anthony Cáceres - hentet fra hjemlandet for over tre år siden - og den 25 år gamle spanske midtstopperen Pablo Marí, som i dag spiller Segunda Division-fotball for Deportivo La Coruna, er blant dem som neppe får førstelagskamper for de lyseblå fra Manchester noensinne. 28-årige Luke Brattan, utlånt til Melbourne City siden sommeren 2016, ser man vel neppe heller på Etihad Stadium-gresset i nærmeste fremtid.

Thorstvedt tror ikke nødvendigvis denne måten å drive en fotballklubb på er noe som kan kopieres av alle, og drar parallellen til ett av de andre Premier League-lagene, som har valgt å drive overgangspolitikk på en helt annen måte.

– Vi har jo sett at lag som Huddersfield har prioritert bort akademiet sitt, fordi det krever for mye, mens andre driver superproft og går for mengde. Det er dyrt å drive et akademi, og de unge spillerne tjener mye penger, sier TV 2s ekspert.